Ideálny učiteľ

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 29.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 381 slov
Počet zobrazení: 26 211
Tlačení: 1 007
Uložení: 1 028

Ideálny učiteľ

Začala by som mojím obľúbeným mottom: „Nikto nie je dokonalý, každý máme svoje chyby. Dokonalá nie som ani ja, ani moji kamaráti, na svete neexistuje ani dokonalý chalan. Nieto ešte učiteľ!

Každý z nás sa určite zamyslel nad tým, aký by mal byť dokonalý učiteľ. Samozrejme, že taký neexistuje, aj keď sa mnohí z nich o to snažia. Väčšine sa to však nedarí. Určite minimálne polovica študentov si vie dokonalého učiteľa predstaviť. Je to ten, ktorý nedáva písomky, domáce úlohy, neskúša - veď to nikto z nás nemá rád. Ale, dá sa takýto človek vôbec nazvať učiteľom ?! Ani veľmi nie.

Sama učiteľov nemám veľmi v láske, ale keď už to má byť učiteľ, tak z toho názvu vyplýva, že má študentov aj niečo naučiť. Každý učiteľ by mal so študentmi udržiavať dobrý vzťah, ale taký, aby mali voči nemu rešpekt a aj on by ho mal mať voči študentom. Učiteľ má študentov motivovať aj tým, že ho učenie baví a robí to s radosťou a nie so zlosťou a nenávisťou v sebe.

Myslím si, že ak niektorí študenti vidia na učiteľovi, že ho baví učiť, tak aj ich to učivo zaujme. Písomky a skúšanie by mal učiteľ študentom vopred oznámiť. Veď chceme dostávať aj dobré známky, nielen zlé. Hoci niektorým z nás je to úplne jedno...

Môj ďalší postreh spočíva aj v tom, že hodiny by nemali prebiehať stereotypne stále v rovnakom režime. Učiteľ by mal hodinu trochu spríjemniť, byť vtipný...ale, ako sa hovorí odtiaľ potiaľ. Keď si totiž študenti všimnú, že je učiteľ veľmi „odviazaný“, využijú to a sú pojašení. Tiež si myslím, že učiteľ by nemal byť veľmi prísny, ale ani veľmi zhovievavý, lebo to študenti hneď zneužijú.

Najhorší učiteľ je podľa mňa ten, ktorý to má takpovediac „v paži“. Aj keď to mnohým študentom vyhovuje, čo z toho majú? Absolútne nič. Učiteľ si odučí hodinu, odskúša a je mu jedno, či to študenti pochopili alebo nie. Študenti nemajú záujem, tak ani učiteľ. Zdá sa, že som svoj mozog už vyšťavila a napísala som všetko, čo ma napadlo a čo som aj zažila. A ako som už spomínala, aj ten najlepší učiteľ študentov nič nenaučí, keď oni o to nestoja.

I napriek všetkému všetkým učiteľom na SOŠ Farského prajem k ich sviatku veľa úsmevov a radosti zo života.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu