Najkrajšia vec na svete (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 11.08.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 315 slov
Počet zobrazení: 14 013
Tlačení: 1 002
Uložení: 957

Najkrajšia vec na svete (Umelecký opis)

Svet je plný čarovných vecí. Majestátne výtvory prírody rovnako ako diela ľudského umu a rúk ohurujú každý deň. No niekedy najkrajšia vec nemusí byť ani najväčšia, ani najvýraznejšia, dokonca si ju možno ani na prvý pohľad nevšimneme. Tak ako ja.

Bolo jarné popoludnie. Slniečko pomaly opäť naberalo na sile, ale v povetrí bolo ešte cítiť príchuť zimy. Na rozdiel od lenivého slnka, živé bytosti len tak prekypovali energiou. Chrobáčiky sa stretávali na svojich  cestičkách po rozbahnenej pôde, nedôverčivo sa vyhýbali jarčekom vody z poloroztopenej snehovej pokrývky. Ba bolo počuť aj lietajúcich speváčikov, ktorí si precvičovali svoje árie po dlhej zimnej nečinnosti. Včielky taktiež začali hľadať pestrofarebné kvietky, no sklamané sa s hlasitým bzučaním vracali do úľa. Pretože ešte neprišiel ten čas.

Rastlinky ešte totiž sladko spali, uložené hlboko, chránené pred všetkým. No niektoré už boli pobozkané slnkom a začínali ťažkú cestu nahor. Najprv vyrašili malý korienok, krehučký, no veľmi dôležitý. Pretože pri svojom zrode potrebovali oporu v Matičke Zemi, bledý neduživý korienok postupne mohutnel. Po čase sa rastlinky rozhodli pozrieť sa na svet mimo voňavej, mäkkej zemi. Jeden, dva svetlučkozelené hebké lístky ťahajú sa za slniečkom, akoby chceli byť objaté jeho teplými prstami.

Také boli kvietky v tom čase. Nerozhodné, stojace pred veľkým rozhodnutím. Cítili, že ich životná sila ťahá, poháňa dopredu, no ešte neboli pripravené úplne vykuknúť. Mnohé mali ešte hlavičku ukrytú v čiapočke, semienku, a len hanblivo sa rozhliadali. Netušili, že o chvíľu ony budú pútať pohľady. Tmavomodré ako obloha pred búrkou, červené ako krv, či žlté ako hviezdy. Veľké, drobnučké, pyšne ukazujúce svoju krásu alebo skromne učupené medzi ostatnými...

No to všetko je ešte len budúcnosť. Ešte ich čaká veľa problémov na ich ceste k dospelosti. No ja už teraz stojím s úžasom nad nimi a obdivujem ich vytrvalosť. Práve takéto, s nekonečným potenciálom, dobrodružne sa vrhajúce do víru života, sú pre mňa najkrajšou vecou na svete.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu