Vianoce (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ImpossibleGirl
Typ práce: Referát
Dátum: 11.08.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 42 062
Tlačení: 1 599
Uložení: 1 412

Vianoce (Rozprávanie)

Vianoce zvykneme tráviť doma s mamou. Mám rada, keď je byt pekne vyzdobený. Výzdoba nášho stromčeka je väčšinou červeno-zlatá. Je mi trošku ľúto, že náš stromček je umelý a nevonia, ale na druhej strane ma teší, že sme zachránili jeden strom a nevyhodili sme ho po sviatkoch len tak ku kontajneru. Kvôli atmosfére však máme vo váze malú živú vetvičku.

V predstihu pečieme linecké kolieska, vanilkové rožteky,  medovníčky a ja z nich vždy potajomky ujedám. Na Štedrý večer zvykneme jedávať oplátku s medom, kapustnicu s hríbmi a klobáskou, rybacie filé so zemiakovým šalátom a opekance s makom. Potom rozbaľujeme darčeky a počúvame vianočné koledy.

Môj príbeh sa odohral pred štyrmi rokmi. Vtedy sme trávili Vianoce u babky na dedine. Babka vyzdobila stromček skôr, ešte pred našim príchodom a izbu zamkla. Pre mňa, tak veľmi v tom veku zvedavú, to bolo veru veľké pokušenie. Vypátrala som, kde babka dáva kľúč od tejto trinástej komnaty a vošla som. Stromček bol naozaj krásny. Najviac ma však zaujali salónky a čokoládové figúrky. Najprv som si zobrala len dve, ale keďže boli veľmi chutné, tak som si ešte pridala.

Aby som zahladila stopy, odkladala som prázdne papieriky z týchto dobrôt pod koberec. A verte mi, kôpka pod nim rýchlo rástla. Do Vianoc chýbali tri dni a ja som nechcela ani raňajkovať, ani obedovať ba ani večerať. Mala som inú obživu. Iba smädná som strašne bola. Všetci to pripisovali chrípke, angíne a iným chorobám. Pravú príčinu odhalila až babka na Štedrý deň. Chcela pripraviť štedrovečerný stôl. Vošla do izby a prekvapil ju hrbatý koberec a skromne ozdobený stromček.

K tomuto činu som sa hrdinsky priznala a odniesla som do koša papieriky, ktoré ešte voňali za čokoládou. Vtedy som si myslela, že pod týmto stromčekom žiadne darčeky pre mňa nebudú. V ten večer tam však boli. A nikto sa nehneval.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu