Umelecký opis zimy

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 04.01.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 537 slov
Počet zobrazení: 36 051
Tlačení: 1 228
Uložení: 1 186

Umelecký opis zimy

Každé ročné obdobie v sebe ukrýva svoj osobitý pôvab. O každom môžeme povedať, že svojimi krásami, rozmanitosťou, farbami, ba i zvukmi je inšpiráciou pre mnohých umelcov, najmä maliarov, ktorí dokážu zachytiť podstatu každého ročného obdobia a nakoniec z toho vzniknú krásne svetoznáme obrazy. Je ťažké povedať, ktorá časť roka je najkrajšia a najviac obdivovaná, ale ja som si vybrala zimu, aby som vám priblížila krásy tohto studeného obdobia.

Keby sa vám podarilo prestať celú jeseň a zobudili by ste sa, keď zima začne rozťahovať svoje krídla, nestačili by ste sa čudovať. Ako sa na jar krajina prebúdza, v zime sa všetko chystá na dlhý odpočinok. Veveričky hľadajú posledné oriešky do zásoby, medvede sa ukladajú na zimný spánok, stromy zhodia ešte zabudnuté lístie, polia a záhrady spustnú a vtáky odlietajú do teplých krajín. Všetko zrazu zmĺkne a ponorí sa do hlbokého ticha.

Keď príde vhodný čas, začnú z oblohy padať malé chumáčiky snehu, ktoré všetko naokolo zaodejú do bielej mrazivej pokrývky. Z riek a horských čistiniek sa zaraz stanú priehľadné, čisté zrkadlá. Vo vzduchu je cítiť mráz, ktorý vám preniká až ku kostiam. Ľudia chodia zababušený do dlhých a teplých kabátov, zo šálu ovinutého okolo krku im vytŕčajú len dve oči a všetci si dávajú pozor, aby na zamrznutom chodníku nespadli.

Vodiči áut musia nasadiť zimné pneumatiky, aby nedostali šmyk a nezostali uviaznutý v záveji. Deti vyťahujú sane, rodiny sa chodia lyžovať do horských stredísk, chlapci medzi sebou vedú snehové vojny a hádžu po dievčatách obrovské gule snehu a tí najmenší stavajú snehuliakov. Len záhradkári sa sťažujú, že nemajú čo robiť, keď im sneh zakryl ich milovanú záhradu.

V zime sa väčšina ľudí utieka do svojich teplých domovov a vychutnávajú si snehovú chumelicu pri okne s teplým čajom v ruke. A takýto čas je najlepší pre príchod tých najkrajších sviatkov počas celého roka. Celé štyri týždne adventného obdobia sa všetci pripravujú na blížiace sa Vianoce, ktoré má snáď každý rád. Babky s vnúčatami začnú piecť, aby na stole vždy bolo niečo sladké a chutné , rodičia vyberajú s láskou darčeky pre svoje ratolesti a tie s túžbou v očiach čakajú, kedy sa v kalendári objaví dátum dvadsiateho štvrtého decembra.

V tento deň je celý svet na nohách a všetku pozornosť upierajú na prípravu štedrej večere. Deti ale aj študenti sa tešia na plnú hŕbu vianočných rozprávok a filmov, ktorými je každá televízna stanica obsypaná a prosia, aby napadalo mnoho snehu, pretože Vianoce a prázdniny bez snehu by nemali to správne čaro.

Keď sa celá rodina večer zíde pri stole a sú radi zo svojej blízkosti, pretože práve vtedy končí celý zhon a oslava sviatkov sa môže začať. Najmladší členovia sú vždy s večerou hotoví ako prví a už sa nemôžu dočkať rozbaľovania darčekov. Každý si pod vysvieteným stromčekom nájde svoje malé prekvapenie. Tieto sviatky šťastia, radosti a rodinnej pohody neodmysliteľne patria k zime.

Keď je čas odchodu, sneh sa pomaly topí a začne sa objavovať zelená tráva a cencúle na odkvapoch sa menia na malé kvapôčky vody, ktoré padajú na zem. Celá príroda sa prebúdza a regeneruje po takom dlhom odpočinku. Ľudia postupne schovávajú teplé oblečenie, vyťahujú záhradné potreby a je cítiť teplejší vetrík, s ktorým priletia aj vtáky a to je predzvesť úplného konca zimy. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu