Akčné umenie

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: janka114
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 366 slov
Počet zobrazení: 7 219
Tlačení: 538
Uložení: 613
Akčné umenie
Je to súhrnný názov pre rôzne formy intermediálneho umenia, v ktorom sa kladie dôraz na živé predvádzanie deja a priamy kontakt s divákom vrátane možnosti jeho bezprostrednej spolupráce. Predchodcom akčného umenia boli futuristické vystúpenia, dadaistické akcie a činnosť bauhausu ale aj akčná maľba Jacksona Pollocka.

Happening – má charakter organizovanej kolektívnej udalosti spájajúcej výtvarné umenie, divadlo a hudbu. Môže sa konať v obchodom dome, počas jazdy na diaľnici, v galérií, v kuchyni... Takéto akcie môžu byť krátkodobé alebo dlhodobé. Realizuje sa na základe plánu a nemá žiadne reprízy.
 
John Cage
Považuje sa za predchodcu happeningu.
Silence 4.33 – (ticho)
 
Allan Kaprow
Pri jeho happeningoch bolo aktívnou zložkou publikum, ktoré sa podľa pokynov presúvalo z priestoru do priestoru. Umelecké dielo definoval ako asambláž („koláž v pristore“) udalostí uskutočnených alebo vnímaných vo viacerých časoch a miestach
 
Jozef Beuys
Jeho dielo sa nedá presne zaradiť. Pracoval so symbolmi prírody ( zvieratami- živé mŕtve, človekom)
Ako vysvetliť mŕtvemu zajacovi obraz – happening, Beuys sedel na stoličke uprostred obrazov a na kolenách celý deň držal mŕtveho zajaca, hlavu mal natretú medom a zlatom – materiály ktoré on často používal – sú zviazané s jeho osobnosťou. Jeho akcie boli čisto akcie jednotlivca, divák sa nezapája.
Akcia s kojotom (Mám rád Ameriku, Amerika má rada mňa) – nechal sa zavrieť do Manhetenskej galérie na niekoľko dní spolu s kojotom a tak umiestnil džungľu prírodnú do džungle ľudskej. Cieľom bolo prispôsobiť sa zvieraťu a začať návrat do prírody.

Performance – tieto aktivity vzniky začiatkom 70. Rokov a tiež zahŕňa prvky tanca divadla, spevu, poézie ale aj nových médií ako napr. video. Úzke prepojenie s divadlom. Prvé performance sa konali v galériách.
 
Gilbert a Georege – v roku 1969 sa nominovali za živé sochy a objavujú sa ako robotické umelecké objekty na vlastných vernisážach alebo uliciach Londýna.

Gutai – japonská skupina, pôsobili väčšinou v Tokiu a Osake okolo 50. Rokov.
 
Viedenský akcionizmus – 60. Roky, búrili sa proti viedenskej meštianskej spoločnosti. Umelci, ktorý sa tu zgrupovali založili divadlo Orgií a mystérií. Išlo o niekoľko dňové akčné performácie. Pracovalo sa s krvou zvierat.
 
Günter Brus – preferoval seba mrzačenie a seba týranie, patril k viedenskej skupine
Tieto krvavé rituály charakterizovali ako estetickú cestu modlitby. Snažili sa publikum šokovať

Gina Pane – radí sa medzi bodyart, je predstaviteľka rizikového bodyartu, reže sa žiletkou, zapicháva si tŕne ruží do kože. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#allan Kaprow #veľká morava výtvarné umenie #Akčné umenie #moderne umenie #akčná malba #vytvarne umenie 20.storočua


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu