Baroko

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: janka114
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 244 slov
Počet zobrazení: 3 303
Tlačení: 293
Uložení: 319
Baroko

Spadá do obdobia vyspelého novoveku, ktorý sa vyznačuje niekoľkými charakteristickými znakmi :

1) rozvíja sa kapitalistický systém, ktorého cieľom je vybudovať silné národné hospodárstvo a zabezpečiť hospodársku a ekonomickú stabilitu štátu. Najväčšou mocnosťou sa stalo Francúzsko. Rannou formou tohto hospodárstva bola manufaktúra, ktorá bola založená na veľkovýrobe a používaní nových technológií (textilná, sklárska, železiarska). Silný ekonomický vzostup v tomto období zabezpečuje rozvoj medzinárodného obchodu. Úspechy zabezpečuje aj námorný obchod a styky s Čínou a Japonskom.

2) Rozvoj vedy a filozofie – rastie nadvláda človeka nad prírodou a človek sa v tomto období opiera o rozumové poznanie. Vedecké objavy boli založené na priamom skúmaní prírodných zákonitostí Giordano Bruno – zistil, že vesmír je nekonečný. Ján Kepler, Galileo Galilei, John Lock. Filozofia sa opiera o rozum a filozofi prišli na to, že človek prostredníctvom svojich schopností, skúseností je schopný ovládať prírodu. Francis Bacon – „Iba rozum môže poznať pravdu.“

Rozvoj absolutizmu – ako vládny systém predstavuje neobmedzenú vládnu jedného panovníka. Uplatnil sa hlavne vo Francúzsku. V tomto období v Európe dominujú dve mocnosti:

a) Územie ovládané Habsburgovcami – oblasť Rakúsko-Uhorska a Nemecka. Vládne Ferdinant Habsburgský. Je to silne katolícky orientované územie s mocenským absolutizmom. V Španielsku vládne Filip IV., ktorý sa snaží v krajine o nastolenie katolicizmu. Tiež sa o to usiluje i v Nizozmesku, ktoré podlieha Španielsku od roku 1580. Nizozemsko bolo orientované viac protestantsky a v tomto roku sa od Španielska oslobodzuje severná časť Nizozemksa – Hloandsko, ktoré sa stáva samostatnou a nezávislou krajinou.

b) Francúzsko – cirkevne neutrálna krajina. Záujem panovníkov je sústredený na vlastnú moc. Po skončení 30 ročnej vojny sa Francúzsko stáva najväčšou mocnosťou Európy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#baroko #neutralna krajina #barok umenie


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu