Stredoškoláci predstavia svoje projekty na obnoviteľné zdroje energií

Sobota, 15.04.2017 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Stredná odborná škola V. P. Tótha v Senici sa v dňoch 11. a 12. apríla 2017 stane hostiteľom pre 62 súťažiacich žiakov, ktorí si v celoslovenskej súťaži ENERSOL – SK zmerajú sily v pripravených projektoch v oblasti úspory energií, obnoviteľných zdrojov, či znižovania emisií v doprave.  Tohtoročný siedmy ročník súťaže ENERSOL – SK sa nesie v duchu motta „Na pulze nových trendov“.

Celoštátne kolo súťaže sa bude konať počas dvoch dní a postúpili doň žiaci z 8 krajov Slovenska. Celkovo 40 tém odborných prác vypracovalo 62 súťažiacich žiakov z 25 stredných odborných  škôl.

„Súťaž ENERSOL – SK spája súťažiacich s odborníkmi a vysokoškolskými autoritami v tak dôležitej téme, akou je bezpochyby ochrana životného prostredia prostredníctvom energetiky. Praktické projekty, ktoré musia žiaci reálne obhájiť, sú na vysokej úrovni a môžu slúžiť ako dobrá myšlienka pre praktické využitie v našej spoločnosti “, vyjadruje podporu súťažiacim žiakom Michal Bartók, riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

Súťažiaci budú obhajovať svoje nápady pred odbornou komisiou v troch kategóriách. V prvej, hlavnej kategórii, sa práce zamerajú na témy ako úspora energií, obnoviteľné zdroje a znižovanie emisií v doprave. Súťažiaci musia obhájiť  získané informácie o využívaní technológií a materiálov, musia byť schopní interpretovať ich nielen pred verejnosťou, ale i zabezpečiť propagáciu svojich tém aj vo svojom okolí.

Druhá, tzv. tvorivá kategória, je priestorom, v ktorom sa využívajú tvorivé schopnosti žiakov v spolupráci s ich učiteľmi a vysokoškolskými pedagógmi. Výsledkom je vytvorenie výrobkov, čo značí, že táto kategória je náročná z časového i materiálového hľadiska. Doplnkovou formou súťaže je tretia, propagačná kategória. Jej obsah je zameraný na tvorivú umeleckú činnosť, kde žiak musí navrhnúť plagát, vyrobiť propagačný predmet, keramiku  a pod.

Najkreatívnejšie riešenia stredoškolákov v hľadaní alternatívnych zdrojov energií získajú zaujímavé ocenenia a tie, ktoré sa umiestnenia na 1. až 5. mieste majú otvorené brány k účasti na Medzinárodnej konferencii  projektu ENERSOL EU 2017. Tá sa koná pod záštitou Ministerstva životného prostredia ČR, Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR, Ministerstva priemyslu a obchodu a Národného ústavu pre vzdelávanie v Českej republike.  

O súťaži  

ENERSOL – SK je súťaž postavená na súťažných prehliadkach najlepších projektov – riešení teoretických a praktických úloh zameraných na úspory energie, hľadanie a využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Stredoškoláci súťažia v odborno-teoretických a praktických vedomostiach aj zručnostiach. Do minuloročnej, celoštátnej súťaže postúpilo 61 stredoškolákov, ktorí reprezentovali 23 stredných odborných škôl.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.039 s.