Ako sa učiť cudzie jazyky? Polygloti to robia takto!

Piatok, 05.05.2017 11:00 redakcia
Správy pre študentov
Polygloti sú ľudia, ktorý sa dokážu plynule dohovoriť viacerými jazykmi. Niektorí z nich dokonca ovládajú desiatky jazykov a stále sa učia nové. Ako to robia a kde berú dostatok času na učenie jazykov?

Richard Simcott ovláda viac ako 30 jazykov a patrí k najuznávanejším súčasným polyglotom. Je zároveň neskutočne skromný a príjemný človek. Je organizátorom prvej konferencie Polyglot Conference a v komunite polyglotov ho poznajú takmer všetci. O tom, ako sa učil jazyky on, príde porozprávať aj na Stretnutie polyglotov (Polyglot Gathering), ktoré sa uskutoční 31.5-4.6 2017 na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Toto podujatie je jedno z najväčších a najprestížnejších v rámci polyglotskej komunity, očakáva sa na ňom účasť približne 500 polyglotov z 50 krajín a v tomto roku vôbec po prvý krát zavíta na Slovensko.

Mnohí polygloti objavili svoju lásku k jazykom netradičným spôsobom. Napríklad Gabriel Wyner zistil, že sa dokáže rýchlo učiť jazyky, keď sa raz prihlásil na letný kurz francúzštiny, ale do vyššieho levelu, ako skutočne bol. Sfalšoval vstupný test, aby potom rýchlejšie postupoval, a nebol úplným začiatočníkom. Napísali mu, že na základe písomného testu ho zaradili do pokročilej skupinky, a že pri príchode mu urobia ešte ústny test. Tak sa zľakol, že sa strápni, lebo v skutočnosti z francúzštiny nič nevedel, a začal sa intenzívne učiť francúzštinu formou kartičiek. Každý deň tomu venoval vyše hodiny, a cez víkendy si pracne pripravoval nové kartičky na ďalší týždeň. Keď o pár mesiacov prišiel do Francúzska, zaradili ho do veľmi pokročilej skupiny, lebo vedel francúzsky už na úrovni C1! Gabriel tak našiel svoju metódu na učenie sa jazykov, a začal ju uplatňovať aj na ďalšie jazyky. Dnes ich ovláda šesť.

Každý polyglot má svoj vlastný spôsob, ako sa učí jazyky. Benny Lewis má metódu „Speak from day 1“, a rozpráva už aj vtedy, keď má poruke len pár slov. Steve Kaufmann, uznávaný polyglot z Kanady, zas hovorí, že najskôr si treba v jazyku veľa napočúvať a načítať (získať tzv. input), a až potom treba začať rozprávať. Známy polyglot Luca Lampariello veľmi neuznáva metódy s kartičkami, nepoužíva ich, a zase mnohí iní polygloti, ako Gabriel Wyner, Robin McPherson či Lucas Bighetti na ne nedajú dopustiť. Dokazuje to, že neexistuje jedna správna metóda ako sa rýchlo naučiť cudzí jazyk, ale dá sa na to ísť rôznymi spôsobmi. 

Medzi jazyky, ktoré polygloti ovládajú, patria aj také, o ktorých väčšina ľudí nikdy nepočula, napr. Toki Pona. Je to umelý jazyk, ktorý má len 119 slov a veľmi jednoduchú gramatiku. Hovorí sa, že sa dá naučiť za jedno daždivé popoludnie. Nie je nezvyčajné, aby sa polygloti na Stretnutí polyglotov porozprávali aj v takýchto nezvyčajných jazykoch.

Lýdia Machová, slovenská polyglotka a zakladateľka úspešného projektu Jazykový mentoring, tvrdí, že polygloti nevďačia za takéto schopnosti svojmu talentu, ale tvrdej práci a chuti učiť sa:

  1. Učia sa hlavne sami.
  2. Trávia s jazykom množstvo času, sú to hodiny a hodiny, nie len 2 hodiny týždenne v jazykovej škole.
  3. Baví ich to, a učia sa tak, aby ich to bavilo.
  4. Učia sa každý deň trochu.
  5. Majú na to svoj vlastný systém: každý využíva vlastné metódy, vlastný postup, postupne si to rokmi vylepšia, ako im to najlepšie vyhovuje.

V rámci Stretnutia polyglotov sa bude konať aj prednáška pre verejnosť v sobotu 3.júna o 14:00 v aule Ekonomickej univerzity v Bratislave. Vstupenky a bližšie informácie nájdete na www.polyglotbratislava.com/prednaska.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.012 s.