Zóny pre každého študenta

Bratislava hosťovala najväčšie stretnutie polyglotov na svete

V dňoch 31.5. - 4.6. 2017 sa na Ekonomickej univerzite v Bratislave konalo podujatie Stretnutie polyglotov (po anglicky Polyglot Gathering), na ktorom sa zúčastnilo 458 obdivuhodných ľudí z viac ako 55 krajín sveta.Ako sa polyglotom páčilo v Bratislave?

Polyglot Gathering (www.polyglotbratislava.com) je neformálne každoročné podujatie, ktoré sa prvýkrát konalo v Bratislave. Organizátormi boli Lýdia Machová z Jazykového mentoringu, ktorá pomáha ľuďom učiť sa jazyky svojpomocne, a Peter Baláž, koordinátor združenia E@I, ktoré stojí za mnohými bezplatnými úspešnými portálmi na výučbu jazykov.

Medzi najznámejších polyglotov, ktorí sa zúčastnili podujatia a zároveň sa aktívne zapojili do programu, patrí Richard Simcott, ktorý ovláda viac ako 30 jazykov a patrí k najuznávanejším súčasným polyglotom.

Organizátori pre účastníkov pripravili okrem hlavného programu zaujímavé aktivity, napríklad výlety s možnosťou spoznať aj iné kúty Slovenska, konkrétne Bojnice a Trenčín, ale aj rôzne kúty Bratislavy. Účastníci výletu na Devín boli nadšení kombináciou krásnej prírody a kúsku histórie na jednom mieste. Hlavnou časťou 5-dňového podujatia boli prednášky samotných polyglotov na rôzne témy súvisiace s jazykmi a učením sa jazykov, ktoré boli prezentované v niektorom zo svetových jazykov. Účastníci zdieľali tipy na učenie sa väčšieho počtu jazykov, ich udržiavania, zlepšovania prízvuku a pod. Obľúbené boli tiež workshopy, v ktorých sa prezentoval konkrétny jazyk z pohľadu človeka, ktorý sa ho chce naučiť ako cudzí jazyk.

Účastníci mali možnosť pochutnať si na slovenských špecialitách počas medzinárodného večera s ochutnávkou, a pohostili ich aj gastro partneri podujatia - víno Matyšák, medovina Tomka, šťavy Hampi a káva Štrbské presso.

Okrem zaujímavých prednášok sa účastníci zabavili na mnohojazyčných koncertoch, zažili viacjazyčnú show mentalistu, využili hernú zónu, kde si mohli zahrať spoločenské hry, zónu bez angličtiny, kde bol povolený akýkoľvek jazyk okrem angličtiny, čajovňu “gufujo”, kde bol priestor na pokojné rozhovory pri šálke kávy, a mnoho iného.

Vrcholným zážitkom na záverečnom ceremoniáli bolo vytvorenie ustanovujúceho slovenského rekordu v počte jazykov použitých pod jednu strechou. Polygloti povedali do mikrofónu ľubovoľnú vetu v akomkoľvek cudzom jazyku, ktorou vyjadrili svoj odkaz o vhodnosti a užitočnosti učenia sa jazykov do sveta. Účastníci nazbierali úctyhodných 125 jazykov, vrátane takých exotických, ako sú severná sámčina, toki pona, navaho a pod.

Hlavným cieľom organizátorov bolo vytvoriť pre účastníkov množstvo príležitostí spoznať iných ľudí, ktorí obľubujú jazyky, a nadviazať nové priateľstvá, čo sa aj na 100% podarilo.  Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, záštitu prebral aj primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal a rektor Ekonomickej univerzity Prof. Ing. Ferdinand Daňo, PhD.

Organizátori prvých troch ročníkov Stretnutia polyglotov z Berlína sa vyjadrili, že organizácia podujatia zo strany slovenského tímu bola bezchybná, a že v mnohom predčila ich očakávania. Rovnako pozitívne sa o celom päťdňovom podujatí vyjadrovali aj stovky účastníkov, pre ktorých sa Bratislava stala na týždeň ich domovom. Mnohí pricestovali do Bratislavy len za účelom Stretnutia polyglotov z tak vzdialených krajín ako je Kanada, Japonsko, Čína či dokonca Austrália a Nový Zéland.  

V rámci Stretnutia polyglotov sa konala aj prednáška pre verejnosť, na ktorej sa zúčastnilo okolo 400 ľudí, prevažne Slovákov. Piati najznámejší polygloti, medzi nimi aj svetoznámy Benny Lewis, či bývalý kanadský diplomat Steve Kaufmann, ktorých na internete sledujú státisíce ľudí, predstavili svoje najlepšie rady na učenie sa jazykov, a celé podujatie bolo tlmočené do slovenčiny, aby si ich odporúčania mohol vypočuť naozaj každý. Účastníci boli z piatich rečníkov nadšení. Páčila sa im motivácia do učenia sa jazykov od Bennyho, aj konkrétne rady, ako si stanoviť plány v učení sa jazyka, ktoré predstavil Richard Simcott. Pri odchode účastníkov z auly Ekonomickej univerzity, v ktorej sa prednáška konala, bolo počuť hlavne pochvalné komentáre na adresu polyglotov, ktorí, ako účastníci zistili, sú “ľudia ako my.” Každý si domov odniesol obrovskú dávku inšpirácie učiť sa jazyky naplno.

“Nechce sa nám veriť, že sme do Bratislavy pritiahli toľko jazykových nadšencov,” hovoria Lýdia Machová a Peter Baláž, hlavní organizátori podujatia. “Najviac sa tešíme z toho, že polygloti si Bratislavu aj Slovensko zamilovali, a že sa im odteraz bude spájať len s príjemnými zážitkami. A výborné je, že hneď prvé Stretnutie polyglotov u nás sa stalo hneď aj najväčším takýmto podujatím celosvetovo!”

Nie je to pritom jediné podujatie, ktorým si Slovensko robí dobrú reklamu vo svete. Minulý rok sa v Nitre konal 101. Svetový kongres esperanta, na ktorom sa zúčastnilo 1300 ľudí zo 60 krajín, a okrem toho organizuje Peter Baláž v rámci združenia “Edukácia@Internet” každoročne už od roku 2007 aj Letnú školu esperanta (Somera Esperanto-Studado), na ktorú chodia stovky ľudí z celého sveta. Mnohí cudzinci tak navštevujú Slovensko už pravidelne, napríklad Nicolas Viau, ktorý k nám prišiel až z Kanady už tretíkrát, práve kvôli spomínaným jazykovým podujatiam.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1106/bratislava-hostovala-najvacsie-stretnutie-polyglotov-na-svete/