Odchod mozgov trápi zamestnávateľov. Vybrali sa ich loviť až do Londýna

Štvrtok, 26.10.2017 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Študujú v Londýne, ale pracovať sa možno vrátia domov. Aspoň taký je zámer londýnskej pobočky organizácie Nexteria, ktorá v metropole Veľkej Británie zorganizovala kariérne podujatie Night of Chances (NOC). Prvýkrát v histórii sa organizátori podujatia vybrali lákať šikovných Slovákov na návrat do vlasti až do Anglicka. Séria panelových diskusií, workshopov a spoznávania sa študentov so slovenskými zamestnávateľmi sa uskutočnila v sobotu 21. októbra v priestoroch Imperial College London. Zaujímavým zistením je, že vrátiť sa domov na Slovensko kvôli pracovnej ponuke by zvažovali mnohí z účastníkov londýnskej premiérovej „NOC-i“.

Až 30-tisíc mladých odchádza ročne zo Slovenska. O to, aby sa naše “mozgy” vrátili a svoje vedomosti zúročili v domovine sa snaží tak súkromný sektor, ako aj štátna správa. “Londýn je miesto, kde mimo Česka žije najviac slovenských študentov. Aj preto sme sa historicky prvú Noc šancí mimo Slovenska rozhodli zorganizovať práve tam,” vysvetľuje organizátor Stanislav Boledovič z organizácie Nexteria. Dodáva, že nejde len o jednorazové podujatie. V hlavnom meste Veľkej Británie vznikla pobočka ich združenia, o ktorej chod sa stará päť študentov. Práve oni zorganizovali tento

Prvýkrát v Londýne

Lákať mladé talenty prišla do hlavného mesta Veľkej Británie asi desiatka veľkých firiem od lídrov v biznise cez neziskové organizácie, až po štátny sektor. Nechýbali ESET, Innovatrics, Allen & Overy, Sli.do a ďalší. „Do Londýna prileteli zástupcovia takmer všetkých top zamestnávateľov, ktorých tunajší slovenskí študenti označili v našom prieskume ako najpríťažlivejších,“ tešil sa Milan Urbaník, líder londýnskej pobočky organizácie Nexteria.

Z prieskumu vznikol rebríček o práci snov. Ak by sa študenti vrátili na Slovensko, lákalo by ich pracovať napríklad vo firme Eset, neziskovej organizácii LEAF, ale aj v Inštitúte finančnej politiky na ministerstve financií, či pre program Teach for Slovakia alebo Transparency Slovensko. Z rozhovorov organizátorov so študentmi priamo na podujatí vyplynulo, že domov za prácou by sa vrátila približne polovice z vyše stovky účastníkov. Ich záujem spolu s ich schopnosťami vysoko hodnotili aj prítomní zamestnávatelia. „Slovenskí študenti z najlepších svetových univerzít sú odhodlanejší, motivovanejší a ľahšie vychádzajú zo svojej komfortnej zóny,“ hovorí Ivan Pružinec z Teach for Slovakia, prečo sa oplatilo prísť až do Londýna. „Braindrain vnímame ako celospoločenský problém pre Slovensko, nie len problém pre našu firmu. V podujatiach ako toto vidíme veľký zmysel a určite sa naň budeme vracať,“ povedal Pavol Luka, COO Esetu. 

Študenti odišli spokojní

Záujem o podujatie Night of chances bol nielen zo strany potenciálnych zamestnávateľov, čas na stretnutie s atraktívnymi hosťami si našli aj študenti. „Night of Chances v Londýne mi umožnila nahliadnuť do možností, aké ma na Slovensku čakajú. Pre mňa to bola konkrétne firma GA Drilling, ktorá sa zaoberá vyvýjaním vlastnej plazmovej technológie na vŕtanie do veľkých hĺbok. Môžem s určitosťou povedať, že skôr či neskôr budem hľadať uplatnenie na Slovensku,“ povedal Kevin, ktorý žije v Anglicku zatiaľ druhý rok.

„Night of chances v Londýne bola jednoducho skvelá! Už dlhšiu dobu som zvažovala návrat po štúdiu na Slovensko, ale až toto podujatie mi ukázalo, že príležitosti doma sa tým londýnskym vedia nielen vyrovnať, ale niekedy ich aj prekonávajú,“ odchádzala s nádejou 23-ročná Sára. Ona školu v Británii končí už budúci rok a dúfa, že aj skúsenosti, ktoré nadobudla počas eventu, jej pomôžu správne sa rozhodnúť o mieste výkonu jej budúceho povolania.


Odchod mozgov trápi zamestnávateľov. Vybrali sa ich loviť až do Londýna

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.