5 tipov, ako si zlepšíš angličtinu bez doučovania

Pondelok, 15.01.2018 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Pravdepodobne si veľmi dobre uvedomuješ, že bez angličtiny sa v budúcnosti nezaobídeš a chcel by si ju poriadne vedieť. Ale keď tie školské hodiny sú taká strašná nuda! Všetci pracujete s rovnakou knihou z roku nula s divnými fotkami, na ktorých ľudia riešia veci, ktoré ťa vôbec nezaujímajú?

Mám pre teba dobrú správu – angličtinu sa vieš naučiť aj mimo školy. A nie, nemyslím tým, že by si si mal platiť doučovanie alebo jazykovku. Ak máš pocit, že už dlho prešľapuješ na mieste a tvoja angličtina sa nezlepšuje tak rýchlo, ako by mala, zober si príklad z polyglotov.

Polygloti sa jazyky nebifľujú

Po celom svete existuje rozsiahla komunita polyglotov, ľudí, ktorí ovládajú veľa jazykov a učenie sa jazykov je ich najväčšou životnou vášňou. Nie sú to však žiadni géniovia, viacerí dokonca až do 30-ky verili, že na jazyky jednoducho nemajú hlavu a preto sa nikdy žiaden nenaučia. Potom však prišli na to, že k učeniu len celý čas pristupovali nesprávne. Zmenili to a dnes ovládajú 5, 10 či 30 jazykov.

Jedným z nich je napríklad slávny Richard Simcott z Veľkej Británie, ktorý vie okolo 50 jazykov a momentálne pracuje na slovenčine. No aj na Slovensku máme polyglotov, napríklad profesionálnu tlmočníčku Lýdiu Machovú z Partizánskeho, ktorá ovláda 7 jazykov na veľmi dobrej úrovni a dnes pôsobí ako jazyková mentorka pre ľudí, ktorí sa chcú učiť jazyk lepšie, ako im to predpísal náš vzdelávací systém.

Lýdia hovorí o 4 hlavných dôvodoch, prečo ľudia najčastejšie zlyhávajú pri učení sa jazyka a možno sa v niektorom z nich nájdeš aj ty:

1. Nebaví ťa to

Poznáš to. Keď ťa niečo nebaví, robíš všetko preto, aby si sa tomu vyhol a keď už sa do toho konečne dokopeš, trvá to nekonečne dlho. S učením sa jazyka je to rovnaké. Preto je životne dôležité, aby si sa učil tak, aby ťa to bavilo. Vyberaj si materiály, ktoré ťa zaujímajú, čítaj v angličtine knižky, na ktoré si sa už dávno chystal, blogy o témach, ktoré sú ti blízke, pozeraj svoje obľúbené seriály. Vďaka tomu sa budeš na učenie tešiť, nebudeš sa doňho musieť nútiť a už to nebude utrpenie ako doteraz.

2. Robíš len to, čo od teba chcú v škole

Možno si na to už prišiel aj sám, ale myslím, že sa to oplatí zopakovať. Školské hodiny nestačia. Možno máš angličtinu 4x týždenne a poctivo si robíš domáce úlohy, no v skupine 15 študentov nemáš šancu dostať sa k slovu dostatočne často. A za 4 roky na strednej sa naučíš ledva dohovoriť. Ak sa chceš naučiť po anglicky poriadne, budeš musieť prevziať iniciatívu a neuspokojiť sa s tým, čo máte v škole.

Daj si záväzok, že sa budeš angličtine venovať každý deň aspoň 20 – 30 minút aj mimo školy. Vytvor si tabuľku, do ktorej si budeš zapisovať, koľko minút si sa denne učil a vždy, keď splníš svoj denný cieľ, vyfarbi príslušné políčko nazeleno. Uvidíš, aký je to super pocit, keď sa bude tabuľka pekne zelenať!

3. Nemáš v učení systém

Aj tvoje učenie sa vyzerá tak, že sa všetko nadrvíš naraz na test a hodinu po teste už si nepamätáš ani to, aké boli otázky, tobôž nie, čo si tam mal napísať? Takto ďaleko nezájdeš. Tvoja učiteľka má pravdu, keď nonstop prízvukuje, že učiť sa treba priebežne a hlavne PRAVIDELNE.

Vytvor si v učení systém – ak pozeráš videá na YouTube, povedz si, že každý deň si pozrieš dve a vypíšeš si z nich novú slovnú zásobu. Každý utorok o siedmej si daj Skype konverzáciu s rodeným hovoriacim. V mobile maj vždy pripravenú appku Duolingo a splň v nej denný cieľ hneď ráno pri raňajkách (možno sa pri tom konečne naučíš pravidelne raňajkovať ;) ). Vytvor si týždenný plán, do ktorého si vypíšeš, čo budeš kedy robiť.

Mať systém, ktorý dodržiavaš, je obrovská výhoda, lebo už nemusíš každý deň donekonečna rozmýšľať a rozhodovať sa, čo budeš teraz robiť a či sa ti chce a tým ušetríš kvantum energie, ktorú môžeš investovať do učenia. Automaticky siahneš po appke či zošite. Po nejakom čase si vytvoríš návyk a učenie sa stane samozrejmou súčasťou tvojho dňa, nad ktorou ani nerozmýšľaš. Niečo ako umývanie zubov (dúfam :D ).

4. Používaš neefektívne metódy

Školský systém učenia sa nie je efektívny. Svoje o tom vedia zástupy maturantov, ktorí síce podľa papiera majú B2, no v skutočnosti majú problém si v zahraničí v reštaurácii objednať obed. Po 4 (slovom štyroch) rokoch učenia sa!!! Zabudni na bezduché memorovanie slovíčok z glosára či počúvanie umelo nahovorených nahrávok z prastarého prehrávača, ktorý učiteľka nosí na hodiny. Začni radšej používať metódy, ktoré používajú stovky polyglotov a nedajú na ne dopustiť. Aby si hneď vedel, kde začať, nižšie nájdeš 5 tipov na efektívne metódy, ktoré fakt stoja za to :)

Netflix and... learn!

Hneď prvá metóda určite poteší všetkých fanúšikov seriálov. Netflix je služba, cez ktorú môžeš pozerať stovky seriálov v angličtine a v perfektnej kvalite. K niektorým už sú aj slovenské titulky, no ty sa im vyhýbaj a vždy si pekne pusti anglické. Perfektný zdroj slovnej zásoby! Stačí mať pripojenie na internet.

Keď sa na Netflixe zaregistruješ a zadáš tam platobnú kartu, prvý mesiac môžeš pozerať neobmedzene zadarmo. No ani platené balíky ťa na mizinu neprivedú. Najdrahší balík Premium stojí 11,99 mesačne, no môžeš cezeň pozerať až na štyroch zariadeniach naraz. Takže ak sa dáte dokopy štyria kamoši, vyjde ťa to len na 3 € mesačne, čo sa fakt oplatí za telku, v ktorej pozeráš čo chceš, kedy chceš a jeden 50-minútový diel reálne trvá 50 minút, keďže ho neprerušujú 15-minútovými reklamami na nové paušály a ponižujúce reality show.

Podcasty na cesty

Bavia ťa rozhovory v rádiách na zaujímavé témy, no lezú ti na nervy reklamy a dopravný servis? Vyskúšaj podcasty. Ide v podstate o rádiové rozhovory (alebo aj monológy), v ktorých sa ľudia bavia o kadečom. Témy nájdeš od výmyslu sveta, od situácie na burze cez cestovanie, zdravý životný štýl až po fanúšikovské teórie o Game of Thrones. A čo je hlavné, zvyčajne je to spontánny prejav, narozdiel od nahrávok v „Headwayke“ :)

Podcasty si môžeš nájsť a stiahnuť cez appku PodcastAddict (Android) alebo priamo cez iTunes (iOS). Stačí si vo vyhľadávači nastaviť angličtinu a keď si na wifi, zopár si ich pustiť a vyskúšať, ako moderátori a hostia hovoria, či ti sedia ich hlasy a prejav. Keď nájdeš zaujímavý kanál, môžeš si niekoľko epizód stiahnuť a potom počúvať kedykoľvek offline.

Podľa jazykovej mentorky Lýdie je na podcastoch super, že si na ne nemusíš vyhrádzať špeciálny čas. Stačí si ich pustiť, keď stojíš na zastávke, cestuješ v MHD alebo čakáš na kamoša v kaviarni. Jednoducho vtedy, keď sa nemusíš na nič sústrediť a aj tak by si nič iné nerobil, len donekonečna scrolloval FB. Vďaka tomu sa môžeš učiť angličinu naozaj kdekoľvek a kedykoľvek.

YouTube – učíme sa angličtinu v 21. storočí

Väčšina deciek sa dnes učí angličtinu od youtuberov, tak prečo si nevziať príklad? YouTube je nekonečný zdroj materiálu v angličtine a nemyslím tým len baby, ktoré sa nahrávajú, ako líčia svojich frajerov. Dá sa tam nájsť naozaj kvalitný obsah, či už ťa zaujímajú inšpiratívne TED Talks, alebo sa chceš dozvedieť zaujímavosti z vedy.

Dvojjazyčné knihy – nebabri sa so slovníkom

Dvojjazyčné knihy sú úplné terno. Na jednej strane je vždy anglický text a oproti nej slovenský preklad. Môžeš si tak krásne osvojiť zaužívané frázy a kolokácie. Pokiaľ je pri knihe aj CD s nahrávkou, o to lepšie. Popri čítaní môžeš počúvať a zapájať tak viac oblastí mozgu. Vďaka tomu ti jazykové vedomosti pôjdu lepšie do hlavy.

E-knihy – keď už v taške nie je miesto

Ak rád čítaš, no nechce sa ti nosiť v taške ťažké papierové knihy, vyskúšaj ich elektronickú verziu. V tomto článku nájdeš 100 stránok, z ktorých si môžeš legálne stiahnuť tisícky anglických e-kníh zadarmo. Vrelo odporúčam hlavne Project Gutenberg. Čítanie e-kníh je veľmi pohodlné a ideálne na cesty, keďže čítačka nezaberá v batohu toľko miesta ako knižky. A ak nemáš čítačku, môžeš si do mobilu stiahnuť aj appku na čítanie e-kníh.

Čo povieš, stále potrebuješ to doučko od sympatickej Janky zo školy? Alebo sa dokážeš zlepšiť aj sám a rovno ju ohúriť svojou parádnou angličtinou? :) Je to na tebe.

Ak chceš kopec ďalších tipov na učenie sa jazykov, sleduj Lýdiinu stránku Jazykový mentoring na Facebooku a Instagrame a každý deň si na nástenke v Prieskumníkovi nájdeš nové vychytávky, zdroje a zaujímavosti zo sveta učenia sa cudzích jazykov. :)

O autorke: Katka Václaviková

Už takmer dva roky pracujem pre jazykovú mentorku Lýdiu Machovú a plne verím jej myšlienkam o tom, že sa jazyk vieme naučiť sami a lepšie ako v škole či na kurzoch. Mám ich totiž odskúšané na vlastnej koži. Študovala som prekladateľstvo anglického a nemeckého jazyka. Prekladanie je moja láska a závislosť a dobrá znalosť mojich pracovných jazykov je pre mňa životne dôležitá. Práve vďaka Lýdii som si ich vypracovala na úroveň, za ktorú sa pri výkone mojej profesie nemusím hanbiť a dnes už viem, že sa stačí učiť systematicky, často a pomocou efektívnych metód, ktoré nás bavia a jazyk sa sami naučíme oveľa rýchlejšie a lepšie než s učiteľom.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.