Zóny pre každého študenta

Stretnutie polyglotov (Polyglot Gathering)

Viete, že niektorí ľudia dokážu plynule rozprávať aj 10-timi či dokonca 20-timi jazykmi? Sú to polygloti, milovníci jazykov. Učia sa jazyky ako samoukovia, a väčšinou dokážu v nových jazykoch zrozumiteľne komunikovať už behom pár mesiacov. Napríklad hyperpolyglot Richard Simcott z Veľkej Británie ovláda vyše 35 jazykov, vrátane veľmi ťažkých jazykov ako je islandčina ale aj slovenčina.

Od 30. mája do 3.júna 2018 sa na Ekonomickej univerzite v Bratislave bude konať podujatie Stretnutie polyglotov (po anglicky Polyglot Gathering), na ktorom sa zúčastní viac ako 500 obdivuhodných ľudí, ktorí hovoria viacerými jazykmi. Celých päť dní sa bude niesť v znamení prednášok, workshopov a rôznych aktivít zameraných na zaujímavejšie a efektívnejšie metódy učenia, spontánne krátke rozhovory v celosvetovo známych, ba i netypických jazykoch. A to všetko v príjemnej priateľskej atmosfére.

Polyglot Gathering (www.polyglotbratislava.com) je neformálne podujatie, ktoré vzniklo v Berlíne, kde sa konali tri prvé ročníky. Následne sa organizátori z Berlína rozhodli spolupracovať s Lýdiou Machovou z Jazykového mentoringu, ktorá pomáha ľuďom učiť sa jazyky svojpomocne, a Petrom Balážom, koordinátorom združenia E@I, ktoré stojí za mnohými úspešnými portálmi na výučbu jazykov, aby priniesli podujatie do Bratislavy. V roku 2017 sa toto podujatie v Bratislave konalo po prvý krát a s účasťou 458 ľudí z 52 krajín sa hneď stalo najväčším stretnutím polyglotov na svete!

V tomto roku organizátori predpokladajú ešte väčší počet návštevníkov – nakoľko sa podujatie stáva celosvetovo stále známejšie, predpokladá sa tento rok účasť približne 550 polyglotov. Organizátori pre nich pripravujú zaujímavé aktivity, výlety do okolia ale napr. aj celodenný výlet s unikátnou možnosťou navštíviť počas neho rovno tri krajiny (Slovensko, Rakúsko, Maďarsko).

Podujatie má podporu aj u najvyšších predstaviteľov – nad akciou prebrali záštitu:

Ako hovorí jeden z dvojice hlavných organizátorov Peter Baláž: Priviesť na Slovensko toto veľké a prestížne svetové podujatie sa nám podarilo vďaka osobným kontaktom s iniciátormi a pôvodnými organizátormi akcie z Berlína. Nakoľko sme sa s nimi poznali z našich minulých aktivít ohľadom najjednoduchšieho jazyka na svete esperanta, bolo jednoduchšie ich presvedčiť, že podujatie bude u nás v dobrých rukách. Svoje zohral aj fakt, že v roku 2016 sme v Nitre spoluorganizovali práve 101. Svetový kongres esperanta, ktorý bol účastníkmi zaradený organizačne medzi tie najlepšie v histórii. Od toho bol už len krôčik k tomu, aby sme k nám dostali aj toto jazykové podujatie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1224/stretnutie-polyglotov-polyglot-gathering/