AMAVET úspešný na svetovej súťaži RoboRAVE

Streda, 23.05.2018 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Robotický vzdelávací program RoboRAVE, ktorý učí žiakov a učiteľov ako navrhovať, vytvárať, programovať a testovať roboty na vykonávanie rôznych úloh, má každý rok v máji vyvrcholenie na svetovej súťaži. V tomto roku sa uskutočnil 10. – 12. mája v Albuquerque, v Novom Mexiku. Na svetovú súťaž RoboRAVE do USA postúpili až dva slovenské tímy – členovia AMAVET klubu z Vranova nad Topľou a z AMAVET klubu z Martina. Oba slovenské tímy sa prebojovali spomedzi 19 prihlásených tímov z celého sveta medzi 8 najlepších do finále, v ktorom sa martinský tím Fire Breathing Rubber Duckies (FBRD) umiestnil na treťom – bronzovom mieste a vranovský tím Boreas tesne za ním na celkovom štvrtom mieste.

Vynikajúci výsledok členov Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) vo svete robotiky zhodnotilvedúci martinského AMAVET klubu Ing. Jozef Ristvej, st.: „Zopakovala sa situácia z celoslovenského finále. V súťaži o umiestnenie na medailovom mieste sa stretli práve tieto dva slovenské tímy proti sebe, ktoré spolu súperili aj v októbri 2017 na Žilinskej univerzite v Žiline, kde bojovali spolu o prvé miesto v národnej súťaži. Tím Fire Breathing Rubber Duckies (FBRD), zložený zo študentov Gymnázia VPT v Martine, pracujúci v našom AMAVET klube v Martine sa umiestnil za tímami z Číny a Čiech.“

Oba slovenské tímy sa zúčastnili na celosvetovom finále robotickej súťaže RoboRAVE International 2018 v kategórii „Fire Fighting“ (Hasenie ohňa), čo je najnáročnejšia kategória celej súťaže autonómnych robotov, v ktorej musia roboty, zhotovené členmi tímov nájsť a zhasnúť 4 rôzne vysoké horiace sviečky, z ktorých 3 sú schované za stenami rôznych tvarov.

Tím pod vedením vedúceho vranovského AMAVET klubua učiteľa informatiky a fyziky na gymnáziu vo Vranove nad TopľouJána Motešickéhoreprezentovali žiaci Marek Valčo, Samuel Titko a Oliver Kudzia. Súťažili s robotom, ktorého konštrukciu vytvorili z lega a platformy arduino. J. Motešický skomentoval priebeh súťaže: „Náš tím sa v rámci jázd dlhodobo umiestňoval na 2. mieste po tíme z Českej republiky. Počtom nájdených a zhasnutých sviečok ďaleko predbiehal iné tímy. Atmosféra v našom tíme bola výborná. Až posledný deň vo vyraďovacích jazdách sa umiestnil na 4.mieste, aj napriek druhému najvyššiemu počtu získaných bodov za jazdy a kvalitné zvládnutie úlohy. Vo vyraďovacích jazdách zmenou vyraďovacieho pavúka sme sa museli postaviť proti trojnásobným majstrom v tejto disciplíny. Náš robot ani tu nesklamal zhasnutím sviečok, no časový limit mal český tím kratší. Zmena pavúka mimo pravidiel, ako aj ďalšie prešľapy organizátora voči nášmu tímu Boreas, náš tím veľmi oslabili.“

Na robotickej súťaži RoboRAVE sa celkovo prezentovalo 1500 súťažiacich z 20 krajín celého sveta. Význam podujatia a reprezentácie Slovákov v USA si uctil aj veľvyslanec SR pri OSN, ktorý prijal súťažiacich amaveťákov v sídle OSN pred súťažou. Navštívili mesto New York, kde im v priestoroch OSN dovolili nahliadnuť do miest, kde bežný návštevníci nemajú prístup.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.