LingvaFest’ 2018 – Prvý medzinárodný jazykový festival na Slovensku

Piatok, 31.08.2018 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Prvý medzinárodný jazykový festival na Slovensku pod názvom „LingvaFest’ 2018“ sa bude konať už koncom septembra v Bratislave! V dňoch 28. a 29.9. v čase od 9:00 do 18:00 sa na Ekonomickej univerzite v Petržalke budú jazyky skloňovať vo všetkých pádoch a to nie len po slovensky.

LingvaFest’ 2018 – to je „oslava jazykov ako ju nepoznáte“ – podujatie plné jazykov – ale aj zábavy, vystavovateľov, kvízov, prednášok, diskusií, rýchlokurzov a koncertov.

Akcia sa koná pri príležitosti „Európskeho dňa jazykov“, ktorý sa oslavuje každoročne dňa 26.9. a je pod záštitou viacerých významných osobností:

  • ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Martina Lubyová;
  • predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Juraj Droba;
  • primátor hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy Ivo Nesrovnal;
  • riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk;
  • rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo;

Nad aktivitami festivalu zameranými na rómsky jazyk prebral záštitu: Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity

Na čo všetko sa možno na festivale tešiť? Napríklad v piatok vystúpi francúzsky spevák jOmO (Jean-Marc Leclercq) – ktorý je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov za najviacjazyčný koncert na svete (22 piesní v 22 jazykoch). Počas LingvaFestu ľudí roztancuje a uvedie do varu svojimi viacjazyčnými piesňami plnými radosti a energie – a možno dokonca prelomí svoj doterajší Guinessov rekord a skúsi zaspievať v 23 jazykoch!

V sobotu to bude zasa viacjazyčný koncert skupiny KaFe Band – dcéry Ľubomíra Feldeka Kataríny Feldekovej, ktorá odspieva výber piesní v šiestich jazykoch.

Najmladšou hviezdou (skôr hviezdičkou) bude Bella Devyatkina (Белла Девяткина) z Ruska: má iba 5 rokov a už plynulo hovorí 7 jazykmi! (dokonca v nich už začína čítať). O tom, ako je niečo také možné príde porozprávať aj so svojimi rodičmi. V programe bude na festivale aj v piatok aj v sobotu. Malá ukážka ako to Bella vie roztočiť:

Okrem toho počas celej doby akcie budú prebiehať „ochutnávkové“ lekcie rôznych cudzích jazykov (áno, aj tých exotickejších ☺), k tomu besedy so spisovateľmi a prekladateľmi, zaujímavé prednášky k témam jazykov (napríklad od známych polyglotov, pedagógov, tlmočníkov a pod.), kultúr a cestovania (od známych rečníkov či cestovateľov) ale aj jazykové kvízy a súťaže s možnosťou vyhrať hodnotné ceny.

Návštevník bude môcť na festivale:

  • Žiť jazykmi na každom kroku počas celého festivalu
  • Navštíviť lekcie jazykov, prednášky a workshopy
  • Spoznať sa s ľuďmi, ktorí majú spoločne záujmy
  • Zúčastniť sa bohatého kultúrneho programu
  • Navštíviť rôzne stánky vystavovateľov
  • Vyhrať v súťažiach a v tombole zaujímavé ceny

Účasť na celom podujatí je pre návštevníkov bezplatná!

Cieľom festivalu je:

  • Predstaviť rôzne cudzie jazyky a kultúry
  • Zvýšiť záujem o cudzie jazyky
  • Motivovať k učeniu sa jazykov
  • Predstaviť efektívne spôsoby výučby, nové metódy, aplikácie
  • Poskytnúť priestor na ďalšiu spoluprácu medzi rôznymi inštitúciami a ľuďmi, ktorí pracujú priamo s jazykmi

Prečo a ako festival vlastne vznikol? Odpovedá Peter Baláž, koordinátor združenia Edukácia@Internet, ktoré akciu iniciovalo:

Celé sa to začalo vlastne v zahraničí. Ako občianske združenie vytvárame bezplatné vzdelávacie webstránky na vyučovanie jazykov (napr. deutsch.info, slovake.eu, russky.info, lingvo.info…), často podporené Európskou komisiou. Tieto naše portály sme chodili prezentovať na rôzne jazykové veľtrhy, akcie, festivaly (do Nemecka, Francúzska, Poľska, Maďarska…). Po istej dobe sme si povedali, že už snáď dozrela doba, aby aj Slovensko malo svoj vlastný jazykový festival. No a keďže sme taký zatiaľ nenašli, rozhodli sme sa ho vytvoriť! Vďaka spolupráci s rôznymi inštitúciami sa nám to postupne aj podarilo. Veľkou oporou bola najmä Ekonomická univerzita v Bratislave – vďaka jej ústretovosti sme našli výborný priestor, kde toto podujatie môže hostiť jazykových nadšencov, umelcov i vystavovateľov.

Viac informácií možno nájsť na stránke podujatia: www.lingvafest.sk alebo na Facebook-stránke: https://www.facebook.com/LingvaFest

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.023 s.