Ako vidia mladí svoju budúcnosť?

Streda, 19.09.2018 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Mnoho študentov sa mylne domnieva, že ponuky na vysnívanú prácu im zaparkujú v e-maile hneď, ako dokončia školu. K tomu však treba urobiť pár krokov naviac už počas štúdia. Obyčajne neobyčajní mladí ľudia, absolventka Lenka, ktorá si plní sen o cestovaní v cestovnej kancelárii a študent manažmentu Matej ti prezradia, prečo je dôležité využiť každú príležitosť a ako ti v tom Profesia days pomôžu.

Myslíte si, že je dôležité venovať sa svojej budúcej kariére už počas štúdia?

Matej: Veľmi dôležitým faktorom je výber a následne prístup k štúdiu. Podľa mňa je vzdelávací systém v škole veľmi zastaralý a zabíja kreativitu. Aj práve preto je na každom z nás rozvíjať zručnosti popri škole, aby sme sa tomu, po čom túžime, mohli naplno venovať, keď zmaturujeme/zoštátnicujeme. Ako príklad uvediem seba samého. Keď som bol malý, veľmi ma fascinovali oblaky, ako vyzerajú, čo dokážu, atď. Všeobecne som sa zaujímal o počasie, no postupom času toto nadšenie zo mňa vyprchalo a nechal som to tak. Potom prišla ďalšia oblasť - IT. Avšak odradila ma na tom jedna vec - sedieť za PC minimálne 8 hodín a čo je najhoršie, bez komunikácie s druhými ľuďmi. Všetky tieto aspekty napokon vyústili k tomu, že som sa našiel ako predajca a že sa chcem vypracovať na naozaj špičkovú úroveň. Keďže sme v 21. storočí, tak ma fascinuje online marketing, ktorý teraz intenzívne študujem, pretože v tom vidím obrovský potenciál ako predajca.

Lenka: Áno, myslím si, že ak študent už počas školy získava prax, má príležitosť preveriť si, akým smerom sa chce v budúcnosti uberať ďalej, akú prácu chce alebo nechce, ako sa bude rozvíjať do budúcnosti, ako chce komunikovať so svojimi kolegami a pod..

Obaja ste sa už zúčastnili Profesia days. Čo hovoríte na atmosféru? Ako sa vám páčilo?

Matej: Veľmi príjemná atmosféra, zaujímavé prednášky a aj samotní HR manažéri boli veľmi príjemní J. Dokázal som byť na Profesia days až neuveriteľných 7 hodín, tak úžasne tam bolo J . Najviac som sa tešil práve na prednášky. Moje očakávania boli splnené a dozvedel som sa o zaujímavej marketingovej agentúre, rôzne tipy a triky, ako narábať s časom, ako sa motivovať a pod..

Lenka: Zúčastnila som sa tohoto veľtrhu a zážitok bol skvelý, celé podujatie bolo zorganizované profesionálne a atmosféra bola priateľská. Zástupcovia jednotlivých zamestnávateľov boli veľmi príjemní, vysvetlili a zodpovedali otázky. Sprievodný program a rečníci boli veľmi inšpiratívni.

Ako môže študent podľa vás využiť veľtrh Profesia days? Ako mu môže toto podujatie pomôcť k dosahovaniu jeho cieľov?

Matej: Má to veľmi veľa výhod. Také najväčšie z nich sú napríklad rozšírenie si obzorov, spoznávanie nových ľudí, zistenie, kde chce robiť a pôsobiť, nové znalosti z prednášok. Samozrejme je veľmi dôležité vedieť, čo tá daná osoba chce robiť à mať stanovené ciele, ako som spomenul v otázke vyššie. J

Lenka: Veľtrh vie využiť vo viacerých smeroch – spraviť si prieskum potenciálneho zamestnávateľa a získať kontakty na personalistov, zistiť ich požiadavky na uchádzača a teda si aj doplniť vzdelanie na základe požiadaviek zamestnávateľa. Najväčším prínosom účasti na veľtrhu pre mňa bolo, že som sa mohla priamo rozprávať s ľuďmi z rôznych spoločností. Mne osobne tieto rozhovory so zástupcami spoločností pomohli v tom, že som ich vnímala ako formu pohovoru – a keď ma pozvali na pohovor do spoločnosti, necítila som sa až tak vystresovane, pretože už som sa s nimi predtým stretla a prehodila pár slov.

Čo by mali študenti podľa vás robiť, aby uspeli pri hľadaní práce na veľtrhu?

Matej: V prvom rade vedieť, kde chcú byť a čo chcú robiť. Tým výrazne uľahčia starosti s hľadaním práce samým sebe a zároveň aj HR manažérom. Je to ako s jazdou na aute. Chcem ísť niekam (= chcem si nájsť robotu), no neviem kam idem (= neviem, akú robotu chcem). Toto je podľa mňa alfou a omegou toho celého.

Lenka: Mať pri sebe svoj životopis, aktívne sa zaujímať o zamestnávateľov, napr. pristaviť sa v stánku a zisťovať, aké pozície firma obsadzuje, teraz alebo v budúcnosti, aké sú ich požiadavky na úspešného kandidáta, a tiež mať predstavu o tom, v akej firme chcem ja ako budúci zamestnanec pracovať .

Využi jedinečnú príležitosť stretnúť zamestnávateľov naživo. Pracovné pozície aj pre študentov, inšpiratívne prednášky úspešných východniarov, kariérne poradenstvo, modelové pohovory, IT zóna s vychytávkami, poradenstvo s tvojimi nápadmi a mnoho ďalšieho na teba čaká už 27. septembra v Spoločenskom pavilóne. Vstup je ZADARMO. Stačí sa len registrovať.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.