Obezita nie je iba o vzhľade. Viac ako postavu nám ničí zdravie

Pondelok, 24.09.2018 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Vedeli ste, že viac ako 200 miliónov školákov trpí nadváhou či obezitou, čo vytvára predpoklady, aby žili kratšie ako ich rodičia? Čím v skoršom veku obezita vznikne, tým negatívnejšie vplýva na organizmus.

Nedostatok pohybu a zlá strava

S obezitou sa spájajú ochorenia, ktoré sú v celom západnom svete, ale aj na Slovensku najčastejšou príčinou úmrtí. Nadbytočné kilá a vnútrobrušný tuk výrazne zhoršujú stav celého organizmu a vo vyššom zvyšujú riziko rozvoja cukrovky, vysokého krvného tlaku či dokonca infarktu. Na náraste hmotnosti sa podieľajú viaceré faktory. Medzi ne patrí menej fyzickej práce, aktívneho športu či pešej chôdze, ale k obezite prispieva aj pasívne trávený voľný čas či nadmerná spotreba potravín s vysokým obsahom tukov a cukrov. Obezita je však choroba, ktorú môžeme zobrať do vlastných rúk, zlepšiť svoj zdravotný stav a zabrániť poškodzovaniu srdca – pomôcť nám môže zmena stravovania a pohybových aktivít.

Psychické problémy a obezita

Epidémia obezity je jedným z najvýznamnejších celosvetových zdravotníckych problémov súčasnosti. S obezitou sú s ňou spájané aj sociálne a psychologické problémy. Do popredia vystupujú predsudky voči obéznym, depresie a nízke sebavedomie ovplyvňujú kvalitu života človeka, jeho duševné zdravie, vzdelanie či vyhliadky do budúcnosti. Aby sme sa týmto problémom vyhli, je dôležité zmeniť svoju životosprávu. Namiesto drastických diét, ktoré chudnutiu nepomáhajú je vhodné zmeniť celkový prístup k výžive a pohybu. Odborníci radia prijímať viac surovej stravy, ovocia, zeleniny či vlákniny. Z pitného režimu vylúčiť sladené nápoje. Zredukovať výdatné prílohy ako sú knedle, zemiaky či ryža. Vyhýbať sa alkoholu či fajčeniu a nezabúdať ani na adekvátne aeróbne cvičenie. Obezita je v súčasnosti chorobou, ktorá masívne postihuje deti aj adolescentov. Nemali by sme však zabúdať ani na našich rodičov, ktorí sú jednou z rizikových skupín. Ak trpia nadváhou či obezitou je dôležité pripomenúť im možnosti prevencie ochorení v súvislosti s nadbytočnými kilami.

Prevencia k zdravému telu

V rámci kampane MOST – Spolu chránime vaše srdcia bude so zameraním sa na obezitu a jej prevenciu, zorganizovaných niekoľko podujatí a aktivít. Počas Svetového dňa srdca, 29. septembra 2018, budú v teréne realizované bezplatné merania tlaku, telesného tuku a BMI indexu. Mobilné meracie stanice budú umiestnené vo vybraných vlakoch a vlakových staniciach. V rámci kampane budú do meraní zapojené aj Golem club fitness centrá v štyroch slovenských mestách. Vrcholných podujatím kampane bude Beh srdca realizovaný v Bratislave na Kuchajde. Podujatie sa uskutoční s cieľom prevencie obezity, kardiovaskulárnych ochorení, a jeho úlohou bude taktiež motivovať ľudí k aktívnemu tráveniu voľného času.

Všetky informácie o kampani nájdete na weboch www.presrdce.eu a www.tvojesrdce.sk.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.