Choď, pomáhaj a poznávaj ako dobrovoľník

Streda, 13.03.2019 09:00 redakcia
Správy pre študentov

Dobrovoľníci zo Slovenska sa začínajú prihlasovať na medzinárodné dobrovoľnícke tábory po celom svete. Vďaka nim spoznajú rôzne krajiny, kultúry a pritom pomôžu. Majú možnosť si vybrať z ponuky 1400 táborov v Nemecku, Španielsku, Taliansku, Portugalsku, či v exotike Japonska, Taiwanu, Južnej Kórei a iných krajín uvedených na stránke www.inex.sk.

Medzinárodný dobrovoľnícky tábor, tzv. workcamp je príležitosť spoznať krajinu inak, nielen ako cestovateľ. Na 1-3 týždňovom tábore dobrovoľníci z rôznych krajín opravujú historické pamiatky, pomáhajú organizovať festivaly, pripravovať program pre deti, ľudí s postihnutím, seniorov, venujú sa rôznym environmentálnym aktivitám a spoznajú miestnych ľudí. Dobrovoľníci medzi sebou komunikujú najmä v anglickom jazyku.

Pre dobrovoľníkov je to možnosť byť samostatnejší, zdokonaliť sa v cudzom jazyku, spoznať kamarátov z celého sveta, získať neoceniteľné skúsenosti, zážitky a pritom pomôcť tam, kde je to potrebné. Medzinárodné dobrovoľnícke tábory sa konajú počas celého roka, väčšinou v lete. Sú určené pre ľudí od 14 do 99 rokov. Ten kto sa skôr prihlási, má väčší výber projektov.

Ročne sa dobrovoľníckych táborov prostredníctvom medzinárodných sietí Alliance of European Voluntary Service Organisations a Service Civil International zúčastní viac ako 14 000 dobrovoľníkov. Zahraniční dobrovoľníci pomáhajú na obdobných INEX-om organizovaných projektoch aj na Slovensku.

História organizovania táborov siaha do roku 1920, kedy sa vo francúzskej dedine Esnes en Argonne konal prvý medzinárodný dobrovoľnícky tábor. Na Slovensku je INEX Slovakia už 26 rokov jedinou organizáciou, ktorá prijíma a vysiela dobrovoľníkov na medzinárodné dobrovoľnícke tábory.

Toto podujatie bolo podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.020 s.