Zóny pre každého študenta

Jarný tábor na Ústave Materiálov a Mechaniky strojov SAV

Čo je to veda ? Je zaujímavá a potrebná pre život ? Čo nám veda ponúka? Na všetky tieto otázky sa mohli dozvedieť odpovede absolventi prvého ročníka jarného detského tábora, ktorý organizoval Ústav materiálov a mechaniky strojov v spolupráci s All4Science o. z., ktoré vzniklo z projektu Nájdi v sebe vedca organizovaného niekoľkými Ústavmi SAV.

Počas piatich, ešte zimných dní jarných prázdnin v Bratislavskom kraji, 14 zvedavých detí z Bratislavy a okolia okúsili tajomstvá vedy na vlastnej koži a zahrali sa na ozajstných vedcov. Na úvod sa oboznámili s potrebou vedeckého poznania, princípmi vedy, zostavením a overením hypotézy, aby túto mohli konfrontovať s experimentálne získanými dátami na konferencii, ktorá sa organizovala posledný deň tábora za prítomnosti rodičov. Niekoľko skupín, ale aj jednotlivcov si samo navrhlo pokusy napr. ako prezentovať magnetizmus, či a ako dlho vydrží rastlina bez vzduchu, aká je teplota tavenia gália, ako a za aký čas je možné rozpustiť gumových medvedíkov v rôznych roztokoch, či sa dá nafúknuť balón len použitím PET fľaše, ľadu, teplej vody a mrazáku, ale aj to, prečo sa v zime topí ľad na cestách pod nulou a či je možné zostrojiť magnetickú trubicu na prenos vecí.

Okrem vlastných mini-projektov robili deti rôzne pohybové aktivity na čerstvom vzduchu a realizovali zábavné pokusy, pričom spoznávali základné zákonitosti chémie, fyziky a biológie. Zaujímavé bolo zistenie, že citrónom preteká prúd, a že sa s jeho pomocou dá rozsvietiť žiarovka, že samotná voda nevedie elektrický prúd, avšak po pridaní obyčajnej kuchynskej soli už áno. Naučili sa čo je pH, načo nám je a aké pH má citrónová šťava, sóda alebo ich zmes. Zistili aj, ako funguje mŕtve more a prečo je možné v ňom na vode plávať a že je veľmi jednoduché vyrobiť si „slíz“ priamo doma v kuchyni.

Počas tábora navštívili absolventi aj zážitkové centrum vedy Aurelium, kde nahradili teóriu zážitkom a kde si mohli vyskúšať ako v praxi funguje napr. Archimedova skrutka, ako je možné rozsvietiť žiarovku len dotykom rúk nerovnakých kovov, ako je možné vizualizovať teplo a zistili aj, ako funguje elektromotor, čo je to páka a hydraulika a dozvedeli sa aj mnoho iných zákonitostí.

Deťúrence navštívili počas arného tábora aj niektoré Ústavy SAV, kde sa dozvedeli pod odborným vedením pracovníkov ÚMMS SAV z akých materiálov sa skladajú jednotlivé euromince, ako je možné vidieť mikrosvet nielen kovov, ale aj rastlín a živočíchov, aké sa používajú pri materiálovom výskume chemikálie, čo je to mikrotvrdosť a ako je možné dokonale vyleštiť povrch pre metalografické pozorovanie materiálov. Na Ústave experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV sa zoznámili s pánmi potkanmi Freddiem a Mercurym, dozvedeli sa koľko cukru sa nachádza v akých komerčne dostupných nápojoch, videli ako vyzerá bunka a ako ináč najpútavejšie bolo vystúpenie tekutého dusíka s ľadom.  Na Ústave polymérov SAV sa deti dozvedeli, čo sú to polyméry a načo nám vlastne slúžia. Naučili sa dokázať prítomnosť škrobu v potravinách, napr. vo varenej ryži, kukuričnom škrobe alebo v pudingu, pripravili si polymérne kapsulky, ktoré by mohli slúžiť na dopravu liečiva do ľudského tela a tiež sa zoznámili s "teplo-citlivými" polymérmi, ktoré sú v zime transparentné a v teple zmliečnia.

Účastníci – mladí nádejní vedci si tiež nacvičili ako zvládať krízovú situáciu, kedy ide doslova o holý život. Zažili cvičnú evakuáciu budovy. Situáciu zvládli bravúrne a pochvalu od veliteľky zásahu si plne zaslúžili.

Celý jarný tábor mal slávnostné ukončenie, kde absolventi prezentovali priamo riaditeľovi Ústavu Materiálov a mechaniky strojov SAV svoje vynálezy a plány do budúcna, začo dostali certifikát o absolvovaní tábora a boli odmenení aj lízatkami J.   

Pevne veríme, že deti si od nás odniesli cenné vedomosti, ktoré neskôr v škole alebo v profesnom živote využijú.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1322/jarny-tabor-na-ustave-materialov-a-mechaniky-strojov-sav/