Zóny pre každého študenta

Organizátori VýťahConf.: Dostaneme Slovensko na mapu vesmírneho biznisu

Máme krajinu plnú veľmi vzdelaných ľudí, ktorí ale čoskoro môžu byť aj veľmi nezamestnaní - to je výzva, ktorej sa rozhodli čeliť štyria nadšenci do vesmírnych technológií. A vravia, že šanca dohnať rozbehnutý vlak tu stále je. Na prvý ročník konferencie Výťah privedú do Bratislavy významné osobnosti.

Ste skupina dobrovoľníkov. Kto a prečo prišiel s nápadom na konferenciu venovanú space industry?

Adam Gala: Táto myšlienka sa vyvíjala postupne. Za prvé sa aspoň raz týždenne objaví správa, že Slovensku hrozí veľká kríza kvôli orientácii na automobilový priemysel a druhým dôvodom je, že sme si už dlhšie uvedomovali, že v oblasti pokročilého priemyslu sa rozbieha vlak, ktorý na Slovensku úspešne ignorujeme.

Matej Michlík: Uvedený prvý bod o zamestnanosti nie je žiadnou alarmistickou správou. Len pred pár dňami naša najväčšia fabrika, a celkovo najväčší podnik, bratislavský Volkswagen, oznámil prepúšťanie a zastavenie náboru. Takže dôvody, prečo by sme si „mali pohnúť” sú čoraz horúcejšie. Bojíme sa, že to je iba začiatok.

Igor Žáček: Ako Slovák žijúci v zahraničí nahliadam na Slovensko z vonkajšej perspektívy. Veľmi pozitívne vnímam množstvo kvalitných ľudí a projektov, ktoré majú prinajmenšom európsku kvalitu. Na druhej strane vidím, ako ľudia spolu nekomunikujú, prípadne sa nevedia presadiť v zahraničí. Nechcem rozoberať dôvody, prečo je to tak, ale každá aktivita, ktorá to zmení nie je márna, nakoľko môže priniesť veľa príležitostí.

Prvotne myšlienka VýťahConf. vznikla ako stretnutie slovenských podnikateľov venujúcich sa výrobe hardvéru a iných fyzických produktov. Cieľom bolo zdieľať skúsenosti a know-how, ale aj podporiť vzájomnú spoluprácu. Postupne však téma narastala - až sa z nej stala vesmírna konferencia. Od malička som chcel byť kozmonautom, tak ma to tam prirodzene ťahalo.

Čiže si plním aj svoj detský sen. Vesmírna konferencia je asi najbližšia možnosť, ako sa k tomu na Slovensku s mojím backgroundom dostanem.

V poriadku. Čo by mala verejnosť vedieť o vesmírnom priemysle? Prečo je podľa vás taký dôležitý či atraktívny?

Adam Gala: On nie je atraktívny len podľa nás. Vezmite si, aký obrovský už dnes je - jeho ročný obrat je 360 miliárd dolárov, to je dva- až štyrikrát veľkosť slovenského HDP, podľa toho, ako ho meriate. A do roku 2030 sa očakáva takmer zdesaťnásobenie tejto sumy. čiže pre nás je to hlavný argument, pretože nech už v tomto odvetví začnete riešiť hocičo, takmer vždy to bude mať vysokú pridanú hodnotu a aj celkom dobrú šancu na úspech. Nebude to však ľahké.

Matej Michlík: Nie je to len o číslach a peniazoch. Nechceme, aby sa tieto témy držali takto „pri zemi”. Boli by sme radi, keby vesmír bol naďalej niečim fascinujúcim, niečim, kam ľudstvo vzhliada, a o čom mladí ľudia snívajú.

Igor Žáček: Samotnou konferenciou chceme ukázať, že vesmírny priemysel nie sú len obrovské firmy ako Airbus alebo Boeing. Je to kopec malých firiem, ktoré boli v správnom čase na správnom mieste. Povedať nahlas, že vesmírna firma sa dá vybudovať v garáži. Vesmír sa stáva tým, čím bol internet v 90tych rokoch: neorané pole plné príležitostí.

Je teraz naozaj ten správny čas začať sa vesmírnym témam na Slovensku venovať?

Igor Žáček: Už včera bolo neskoro. Napríklad aj také Zimbabwe má lepšiu stratégiu rozvoja vesmírnych aktivít ako Slovensko. Preto chceme ukázať že vesmír je téma ktorá má na Slovensku miesto a má obrovský potenciál rozvoja.

Adam Gala: Som presvedčený, že Slováci majú v náture potrebu dostať istý „push”, ale po ňom sú schopní robiť divy. Nikto z nás organizátorov nie je vesmírny inžinier, je to len téma, ktorá nás bytostne zaujíma, avšak veríme, že tento push dokážeme preniesť na ľudí, ktorí na konferenciu prídu, a napríklad, že v prípade študentov bude tento lístok ich najlepšou investíciou v živote. A že si ho odložia a o desiatky rokov ho budú zarámovaný ukazovať svojim vnukom v pulzujúcom habitate na Marse. Nie, nerobím si srandu.

Slovensko však v poslednej dobe svetu predstavilo viacero úspešných startupov. Môžeme sa tešiť aj na nejaké novinky v tejto oblasti?

Adam Gala: Startupov asi veľa nepredstavíme, i keď bude vystavená napríklad slovenská družica skCUBE - respektíve prototyp, ktorý zostal na Zemi. Dôležitý oznam však na Výťahu uskutoční Technická Univerzita Košice, ktorá je našim partnerom. O tom však zatiaľ nemôžeme povedať viac. Je to zatiaľ prekvapenie, no bude dosť zásadné a asi budete mať o čom písať.

Matej Michlík: Myslím, že je na mieste poďakovať Živé.sk za to, že sa stalo našim hlavným mediálnym partnerom. Aby ste teraz nezačali zisťovať, o čo pôjde a nepredbehli nás. :)

Poďme sa teda pozrieť, čo sa na konferencii odohrá. Na čo sa najviac tešíte vy osobne?

Adam Gala: Pre mňa bude asi najväčší zážitok, ak sa na konferencii nič nepokazí a podvečer budem vidieť rečníkov obkolesených účastníkmi v živých debatách, diskusie medzi návštevníkmi pri dobrom jedle a prípadne drinku, a v tvárach študentov iskru, ktorú konferencia zapálila. Snáď im nevyhasne. Ale tiež som zvedavý na to, čo odprezentuje vesmírny architekt Leoš Rousek, Open Cosmos alebo Enpulsion. Sú to startupy, ktoré pred pár rokmi neexistovali a aktuálne sa stávajú špičkou v svojej špecifickej oblasti. Verím, ze podobný projekt vie vzniknúť aj na Slovensku.

Igor Žáček: Veľmi ťažká otázka. Mám na starosť rečníkov, takže mám pomerne hlboké vedomosti o tom, čo nás čaká. Snažili sme sa namaľovať obraz toho, aký bude vesmírny priemysel v budúcnosti, aké trendy mu budú vládnuť. Napríklad firma Enpulsion už uvažuje s Mobility as a service pre satelity, prípadne v spoločnosti OHB už rozmýšľajú nad masovou výrobou satelitov, kde hmotnosť už nebude hrať primárnu rolu - bude ňou cena. Tak ako je to v automobilovom priemysle. Ale osobne sa teším na Lesa Johnsona. Je to futurista a ako sci-fi spisovateľ popustí uzdu fantázii.

Matej Michlík: Adam a Igor to povedali za nás všetkých. I keď máme s organizovaním konferencií skúsenosti, prvý ročník nejakej novej je vždy výzva. No rečníkov máme úžasných a teším sa na nich všetkých. Organizovanie TEDx eventov ma naučilo, že aj tí na prvý pohľad menej zaujímaví rečníci dokážu prekvapiť a byť so svojimi prednáškami na konci dňa najväčšími hviezdami.

Adam Gala: Ešte chcem dodať, že mám radosť, že sa nám podarilo zabezpečiť účasť troch slovenských hostí, takže návštevníci sa budú môcť stretnúť s prvým slovenským astronautom Ivanom Bellom, s tvorcom družice skCUBE a jedným z mála ľudí, ktorí už vesmírny priemysel na Slovensku budujú Jakubom Kapušom, a tiež s Jánom Balážom zo Slovenskej Akadémie Vied.

Nie je potom škoda, že konferencia potrvá iba jeden deň? Sľubujete vyše pätnásť hostí…

Matej Michlík: Ona úplne jeden deň nepotrvá. Začíname v uzavretej spoločnosti už deň pred, večerou s rečníkmi, ktorí prídu z celého sveta. Okrem novinárov sa jej zúčastní aj niekoľko štastných výhercov spomedzi ľudí, ktorí si kúpili lístok vo vybraných dňoch. Treba nás sledovať na sociálnych sieťach, nejaké VIP vstupy ešte rozdávať budeme.

Adam Gala: Tiež je dôležité, čo sa bude diať po konferencii. Rečníkov nechceme len na pár minút na pódiu. Preto sme v spojení s viacerými spoločnosťami, ktoré by ocenili, keby k nim niektorý z rečníkov prišiel deň po konferencii (21. marca) spraviť workshopy na rôzne témy - podľa ich jednotlivých zameraní. Je to náš príspevok slovenskému biznisu, hoci zatiaľ rokujeme prevažne s pobočkami zahraničných spoločností. Ak by nejaká firma mala o takúto návštevu záujem, môže nás kontaktovať.

Matej Michlík: A tiež nás môže kontaktovať ktokoľvek, kto by chcel spolupracovať, či už na tomto, alebo na ďalších ročníkoch. Veríme, že naša vízia firmy aj jednotlivcov osloví, a že im dokážeme ponúknuť spomínaný “push” v živote či kariére.

Ďakujeme za rozhovor.

BOX: VýťahConf. sa uskutoční 20. marca v bratislavskej Mlynici, oceňovanom konferenčnom priestore. Misiou konferencie je napomôcť rozvoju sľubných vesmírnych technoogií v krajinách strednej a východnej Európy, ktoré sú teraz silne závislé od automobilových závodov a firiem.

VýťahConf. sľubuje dobrú spoločnosť. Viac ako 15 rečníkov z celého sveta, vrátane spíkrov z NASA a ESA, bude hovoriť o výhodách, výzvach, príležitostiach a realite práce na kozmických technológiách. Prednášajúcimi sú úspešní podnikatelia, futuristi, kozmickí architekti a inžinieri so zaujímavými projektmi, produktmi a výsledkami. Streda 20. marca 2019 bude prekypovať inšpiráciou.

Pre úplný a aktuálny zoznam rečníkov odporúčame navštíviť stránku www.vytahconf.com, kde nájdete ich životopisy, viac informácií o VýťahConf. a čoskoro aj program a témy prezentácií. Rovnako si na tejto adrese môžete zabezpečiť svoje miesto na konferencii.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1323/organizatori-vytahconf-dostaneme-slovensko-na-mapu-vesmirneho-biznisu/