Zóny pre každého študenta

SmartTalk: Ako sa jazyky učia profesionáli

Tí, ktorí to dotiahli najďalej sú tí, ktorí sa jazyku venujú každý deň. Jazyková koučka poradí, ako sa učiť cudzie jazyky efektívne

Mnohým ľuďom sa pri učení cudzieho jazyka stane, že sa zaseknú na mŕtvom bode. Stáva sa aj to, že nenapredujú tak, ako by chceli, napriek tomu, že pomoc hľadajú v kurzoch. Inšpiráciu im môžu dať tí, ktorí zdolali už niekoľko jazykov. Jazyková koučka Eva Pěčková predstaví v prednáške zo série SmartTalk v utorok 11. júna v KC Dunaj množstvo nápadov na efektívne štúdium, ako si vytvoriť ideálny rozvrh, ukáže, kde sa práve nachádzate a ako sa pohnúť z miesta. Motivuje návštevníkov k tomu, aby sa učili ešte rýchlejšie a konečne rozprávali bez ostychu.

Ako ste sa dostali k jazykom a koučovaniu? Bol to váš “sen od malička”, ako sa hovorí?

Eva Pěčková: Ako malá som bola fascinovaná jazykmi. Keď som u babičky objavila učebnicu ruštiny, hneď som sa naučila azbuku, aj keď sme ruštinu v škole nemali. Pozerala som nemecké seriály, čítala Bravo v nemčine, v čom som bola oproti mojim spolužiakom divná. Koučovanie som po prvýkrát zažila na vlastnej koži v centre podnikateliek v Brne. Napadlo mi, že by sa dali koučovať jazyky. Ďalším medznikom bol pre mňa objav polyglota Lucu Lampariellu, ktorý o sebe tvrdil, že je jazykový kouč. Zistila som si viac o jazykovom koučovaní a ako prvá v Česku som si urobila medzinárodný certifikát. Stala som sa Neurolanguage Coachom, alebo inými slovami jazykovým koučom, ktorý používa techniky koučovania a vedu o mozgu k tomu, aby sa klient daný jazyk učil rýchlejšie.

Kde ste sa učili cudzie jazyky a podľa čoho ste si zvolili konkrétne jazyky, ktoré ste chceli ovládať?

Eva Pěčková: Začínala som klasicky v škole. Angličtina ma vždy fascinovala a po vysokej škole som odišla na dva roky do USA, aby som si ju vylepšila. Trochu som sa venovala ruštine, francúzštine a španielčine, ale väčšinou som zvládla niekoľko lekcií, a tak nejako som si myslela, že to musí byť drina. Čo ma mrzí je to, že som až do svojich 30-tych rokov nevedela, ako presne na to, aj keď nemčinu som vyštudovala a angličtinu som mala na vysokej úrovni. Mala som pocit, že to je veľká drina a že, aby človek vedel viac jazykov musí im venovať všetok voľný čas. Začala som používať metódy polyglotov, urobila som si jazykový koučing a opäť začala s francúzštinou. Potom som sa naučila po rusky a teraz pracujem na španielčine, do ktorej som sa zamilovala. Za sedem rokov som zvládla tri cudzie jazyky omnoho lepšie a rýchlejšie než predtým. Vďaka internetu a možnosti cestovať sa jazyky môžete učiť opravdu rýchlo. Často si hovorím, že keby mi niekto povedal to, čo viem teraz, mohla som hovoriť minimálne ôsmimi jazykmi na dobrej úrovni.

Ktoré pracovné projekty boli pre vás najväčšie zážitky?

Eva Pěčková: Organizujem konferenciu Polygloti se nebiflují, na ktorú pozývam tie najväčšie hviezdy zo sveta jazykov. Často potom nadväzujem priateľstvá s polyglotmi, s autormi rôznych kníh alebo so skvelými učiteľmi. To je pre mňa veľmi obohacujúce a motivujúce. Tiež učím češtinu pre cudzincov a mohla som koučovať napríklad známeho YouTubera Gavina, amerického veľvyslanca alebo rôznych známych polyglotov. Tiež ma veľmi baví práca s učiteľmi a stretávanie sa s ľuďmi na rôznych prednáškach, ako je táto.

Na prednáške budete rozprávať o profesionáloch a ich metódach učenia sa. Vie sa cudzí jazyk naučiť bežný človek, ktorý na to nemá talen?

Eva Pěčková: Moja učiteľka kreslenia mi kedysi hovorila, že talent je desať percent, to ostatné je práca. To isté platí o jazykoch. Mám skúsenosť, že tí, ktorí to dotiahli najďalej sú tí, ktorí sa jazyku venujú každý deň. Tiež som si všimla, že polygloti a profesionáli idú na to múdrejšie, vytvoria si okolo seba správne prostredie, majú rôzne systémy na opakovanie slovíčok a podobne. Pokiaľ chcete začať behať pre radosť alebo pre zdravie, tiež sa nepýtate, či máte talent.

Aké sú prvé kroky, ktoré by mal človek urobiť, aby sa namotivoval a aby sa udržal v motivácii naučiť sa cudzí jazyk?

Eva Pěčková: Vedieť cudzí jazyk je “dovednosť”, ktorú sa musíme naučiť. Prvým krokom je stanoviť si pravidelný čas, ktorý jazyku budete venovať a potom si povedať, čo sa chcete vlastne naučiť. Cudzí jazyk na dovolenku alebo chcete prekladať beletriu? Tiež je dobre začať s niečím, čo je jednoduché. To znamená, buď s najviac používanými slovami alebo so slovami, ktoré sú podobné môjmu materinskému jazyku. Aby sme nestrácali motiváciu, musíme vidieť výsledky. Ďalšou radou je nezahltiť sa gramatikou. Odporúčam si nájsť súkromného učiteľa alebo niekoho, kto vám bude s jazykom pomáhať. Len málo ľudí sa dokáže učiť jazyk samo bez pomoci. Veľmi dôležité je si vybrať takú metódu, pri ktorej dokážete vydržať. Rôzne metódy predstavím na prednáške.

Eva Pěčková

je jazyková koučka, ktorá sa venuje spojeniu koučovania a poznatkov z neurovedy, ktoré aplikuje vo svojich projektoch. Stojí za organizáciou konferencie Polygloti se nebiflují, je tiež riaditeľkou neziskovej organizácie Pomoc učitelům, z.s. Hovorí anglicky, nemecky, francúzsky, pracuje na svojej ruštine a najnovšie španielčine. V roku 2014 sa stala prvým certifikovaným akreditovaným jazykovým koučom v Česku. Do budúcna by rada prispela k tomu, aby sme boli na lepšom mieste, čo sa týka jazykových schopností v porovnaní so svetom.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1348/smarttalk-ako-sa-jazyky-ucia-profesionali/