Študenti pozor, ak si chcete po škole nájsť a udržať prácu, budete musieť urobiť pár krokov naviac

Pondelok, 06.05.2019 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Svet sa neustále mení a vyvíja. Technológie napredujú závratnou rýchlosťou a dnešná prítomnosť formuje zajtrajšiu budúcnosť.

Mnoho činností, ktoré vykonávajú ľudia, môže byť automatizovaných - úplne alebo čiastočne - a ak nie dnes, tak v blízkej budúcnosti a túto zmenu nemusia pocítiť len robotníci, ale aj úradníci, zubní technici, či dokonca aj módni návrhári.

Nesmieme ale zabudnúť ani na to, že takýto vývoj zároveň vytvára nové pracovné miesta tam, kde predtým neexistovali. Stačí sa pozrieť napríklad na dnešné pracovné miesta v oblastiach IT či vyvíjania aplikácií.

Rýchlo sa meniace trendy budú mať vplyv najmä na ľudí, ktorí sa budú zaraďovať na trh práce o päť, desať rokov – čiže dnešní stredoškoláci, ktorí často nemajú ani poňatia o tom, aké schopnosti a vedomosti by mali mať, aby sa v budúcnosti dokázali uplatniť.

Všetci máme strach, že kvôli umelej inteligencií a postupnej automatizácií prídeme o prácu; musíme však myslieť na to, že robot je stále len robot a nič nenahradí ľudský prístup a schopnosť riešiť problémy. Budú teda potrební ľudia, ktorí majú rozvinuté soft skills ako komunikácia, schopnosť viesť, pracovať v tíme či manažovať ostatných.

Tento týždeň, konkrétne v utorok 7. mája 2019, sa v aule Ekonomickej univerzity v Bratislave uskutoční konferencia o budúcnosti trhu práce, BeREADY FOR THE FUTURE, zameraná práve na dnešných stredoškolákov, ktorí sa môžu informovať o svojich možnostiach a o aktuálnych trendoch, aby neboli stratení a dokázali sa chopiť príležitosti, keď sa naskytne. Myšlienka usporiadať takúto konferenciu vznikla v hlavách troch mladých ľudí, Dominika Hamaja, Petra Neumanna a Barbory Hamajovej a k jej organizácii si prizvali na pomoc študentský parlament Ekonomickej univerzity. Podľa agendy zverejnenej na ich webe beready.sk sa máme naozaj na čo tešiť!

Na konferencií bude rečniť dokopy 11 expertov, a nájdu sa medzi nimi aj také osobnosti ako napríklad Ivana Molnárová z Profesie, či Martina Sokolíková z Google. Spoločne oboznámia mladých ľudí s na prvý pohľad často komplikovaným svetom práce a pomôžu im lepšie sa pripraviť na vlastnú kariéru. Bude sa hovoriť aj o tom, prečo je dôležitá adaptácia, čo sa oplatí naučiť a aké príležitosti im prináša umelá inteligencia.

A ak by ste to náhodou na bratislavskú konferenciu nestíhali, nevadí; študenti z východu sa nemusia obávať, pretože organizátori plánujú túto akciu zopakovať už tento november v Košiciach. 

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.