Zóny pre každého študenta

V septembri príde na Slovensko zábavná cestovateľská show hercov Pavla Lišku a Honzu Révaia

Traja vagamundi na motorkách na ceste v ústrety divočiny Strednej Ameriky! Českí herci Pavel Liška a Honza Révai a kameraman Hynek Bernard sa bez zbytočných špekulácii zbalili a vyrazili na najdivokejší čunder vo svojom živote. Počas troch mesiacov precestovali tisíce kilometrov od Panamy až po pestrofarebné Mexiko. O svoje dobrodružstvo plné nečakaných zážitkov sa podelia v zábavnej cestovateľskej show v septembri v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a v Žiline.

“Spoznali sme sa pri predošlom projekte Moto Cestou Necestou a časom sme prišli na to, že chceme cestovať a natáčať úplne iným spôsobom. Potrebovali sme väčšiu slobodu a nespútanosť. A tiež obmedziť počet účastníkov. A tak sme sa stali zároveň aktérmi aj štábom, producentmi aj režisérom… a bohvie kým ešte,” spomína s úsmevom Pavel Liška na to, ako sa dalo dokopy ich trio Vandráci Vagamundos. “Dlhé mesiace sme sa trápili premýšľaním, ako našu cestu a cestopisný dokument poňať. Ako byť originální, ako prísť s niečím úplne novým, ako nenudiť a byť nejakým prínosom nielen pre bežných divákov, ale ako zaujať aj skutočných cestovateľov a motorkárov, pretože my sa z nich ani veľmi nepovažujeme,” pokračuje Liška, ktorého dopĺňa Honza Révai: “Nakoniec sme sa zhodli na tom, že to hodíme za hlavu a pôjdeme jednoducho za nosom. Čo nás stretne, to nás stretne a to bude nosné. A že to aj bolo! Preto sme tam šli na tri mesiace. A materiál sme doniesli na tri celovečeráky. Samozrejme, risk to bol, ale my máme radi výzvy a nebojíme sa prekážok. Práve naopak.”

Spolu s kameramanom Hynkom Bernadrom sa cez Strednú Ameriku vydali na motorkách a napriek varovaniam neobišli ani nebezpečný Honduras či El Salvador. “Tomuto miestu sa vyhnite oblúkom, hovorili nám všetci, no my sme nimi museli prejsť. V Hondurase bolo vidieť, že je divoký už na prvý pohľad, a aj sme ho prešli za jeden deň. Ale v El Salvadore, kam sme došli až za tmy, sme boli šťastní, že sme prežili ten Honduras. Musím ale povedať, že sme mali všeobecne veľké šťastie,” myslí si Honza Révai. “Mexiko je tak obrovské a rôznorodé, že si dovolím povedať, že kto aj už raz bol v Mexiku, aj tak ho nespoznal. Rovnako, ako my. Tam je toho stále toľko, čo objavovať. A samozrejme, El Salvador a Honduras sú krajiny, kde nie je úplne bezpečne. Ale tiež platí aj množstvo predsudkov. Ľudia sú hlavne dobrí, všade. Tých zloduchov je našťastie omnoho menej. Ale o tom povieme viac naživo na turné po Slovensku,” uzatvára Pavel Liška.

Vandráci Vagamundos

Zorro, Don Juan a Comandante, teda Pavel, Honza a Hynek sa na svoju výpravu vydali na vlastnú päsť, bez štábu, bez sprievodných vozidiel, bez hotelov a iného hýčkania. Jednoducho naskočili na svoje dvojkolesové tátoše a zmizli v prachu cesty. Najprv boli videní v Paname, potom zamierili do džungle Kostariky, vandrovali po rozsiahlej Nikaragui, napriek varovaniam prešli Honduras, potom vstúpili do zeme vulkánov El Salvadora, objavili nádhernú Guatemalu, prefičali maličké Belize a svoju spanilú jazdu ukončili v preslávenom Mexiku. Na výprave im štrajkovali mašiny aj ich ohrozoval škorpión, no nebezpečenstvá prevážili priateľské stretnutia s miestnymi kultúrami. Dnes svoje zážitky, ktoré starostlivo dokumentovali, prezentujú na zaujímavom cestovateľskom večere.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1386/v-septembri-pride-na-slovensko-zabavna-cestovatelska-show-hercov-pavla-lisku-a-honzu-revaia/