Zóny pre každého študenta

Dovolenka s priateľmi je zážitok na celý život. Pozor na situácie, ktoré ju dokážu skomplikovať

Ísť s partiou kamarátov na dovolenku je snáď sen každého mladého človeka. Spoznávať nové mestá, nových ľudí a skúšať nové jedlá v exotických reštauráciách. Študentský rozpočet na dovolenku v Karibiku síce nevydal, no aj tak sa s kamarátmi vyberieš aspoň na týždňový pobyt do Chorvátska autom.

Ubytovanie ste si síce mohli zarezervovať aj bližšie k moru, bližšie k centru, s oddelenými posteľami a najlepšie bazénom na terase väčšej ako 1 meter štvorcový, no aj tak nad všetkým mávneš rukou a tešíš sa aj z izby o kúsok väčšej ako mal Harry Potter. Stále sa však s priateľmi môžete dostať do situácii, ktoré vám celý pobyt dokážu poriadne strpčiť.

Niekto si doma niečo zabudne

Už už si myslíš, že si kvôli zaváranému gulášu od maminy budeš musieť priplatiť celý príves, no napokon do svojho tátoša zmestíš aj kozmetický kufrík kamošky, ktorá jednoducho musí vždy vyzerať dobre. Starostlivá spolujazdkyňa nalieva po ceste všetkým opatrne z termosky horúcu kávičku, a vidina chladeného piva ťa odpútava od bolesti spáleného jazyka.

Cesta prebieha hladko a pocit, že si si doma niečo zabudol ťa opustil dávno pred prvými hranicami. Chorvátska diaľnica sa síce náramne vlečie, ale pohľad na more ťa donúti zastaviť na prvej možnej širšej ceste, aby si o vašom pobyte upovedomil aj celý Instagramový svet. Na ubytko dorazíte všetci unavení, no po ceste v rozhorúčenom aute od ocina bez klímy netúžiš už po ničom inom, ako sa schladiť v studenom mori. Zúrivo vyhadzuješ obsah celej tašky - kraťasy, drogéria, šľapky, dve mikiny (preboha na čo?), no po plavkách ani chýru, ani slychu. Vtedy si uvedomíš, ako ti rodičia deň predtým položili vypraté plavky na kôpku bielizne určenej na žehlenie. Nie je to však nič, z čoho by si si mal robiť vrásky na čele. Stále si doma mohol zabudnúť dôležité doklady (alebo Kevina). No hlavne, že máš guláš!

Niekto to priveľmi preženie

Tváriť sa na karimatke inteligentne s knižkou v ruke znie síce ako dobrý nápad na fotku pre rodičov, avšak pokiaľ ťa čítanie veľmi nebaví, radšej to neskúšaj. Môže sa veľmi ľahko stať, že pri tom zaspíš, a z pomalého odlupovania spálenej pokožky budú mať srandu len tvoji parťáci. Páni, aj keď tak zaryto tvrdíte, že krémiky a olejčeky sú čisto ženská záležitosť, pri prípravkoch na opaľovanie si to radšej dvakrát premyslite. Okrem toho sa oplatí investovať aj do slnečníka. Nikomu však netreba vysvetľovať, že Zem je guľatá, takže to Slnko na jednom mieste čakať naozaj nebude, pokým si ty na dve hodinky zdriemneš.

Všetci dobre vieme, že všetkého veľa škodí. Či už je reč o slnku alebo alkohole. Pokojne si spolu vypite, ale po príchode vás zvedavá mamina určite nepochváli, keď zistí, že si z týždňovej dovolenky pamätáš sotva tri dni. V tom prípade by ti čítanie knižky pri vymýšľaní príbehu určite pomohlo. 

Niekto sa zraní

Netreba snáď ani len spomínať, že by si si mal pri nočnom kúpaní dávať stonásobne väčší pozor. Nápad to je síce krásny a nevinný, no šliapnutie na ostrý kameň donúti všetkých hneď vytriezveť. Na jednej nohe skackáš späť na izbu a vieš, že ťa priatelia nájdu podľa cestičky z kvapiek čerstvej krvi na chodníku. Ochotne ťa vezmú a snažia sa ranu vydezinfikovať. Slzy sa ti tisli do očí už v slanej vode, avšak kamarát ti starostlivo začne na nohu liať posledné deci domácej. Namiesto extrémne drahej nafukovačky tak budeš musieť zainvestovať do lekárskej starostlivosti, a tak len v tichosti smutne sedíš a premýšľaš, prečo si si ty somár nevybavil cestovné poistenie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1388/dovolenka-s-priatelmi-je-zazitok-na-cely-zivot-pozor-na-situacie-ktore-ju-dokazu-skomplikovat/