Európsky týždeň odborných zručností sa preklopil do druhej polovice

Štvrtok, 17.10.2019 12:00 redakcia
Správy pre študentov

„Objav svoje nadanie“ je motto Európskeho týždňa odborných zručností, ktorý sa tento rok koná od 14. do 18. októbra 2019 v Helsinkách. Ide o iniciatívu Európskej komisie, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy.

Slovenskou ambasádorkou 4. ročníka Európskeho týždňa odborných zručností (ETOZ) je Noemi Ráczová, úspešná pedagogička a ilustrátorka detských kníh, ktorá pôsobí na Škole úžitkového výtvarníctva v rodných Košiciach. Noemi Ráczová zastupuje našu krajinu v hlavnom meste Fínska, kde aktívne vystúpi v rámci diskusie a stretne sa s mladými ľuďmi. Jej aktivity sú zamerané najmä na úspešných absolventov stredných odborných škôl.

Aj štvrtý ročník ETOZ, ktorý organizuje Európska komisia v partnerstve s fínskym predsedníctvom Rady EÚ, chce podporiť ľudí všetkých vekových skupín, aby vďaka odbornému vzdelávaniu a príprave „objavili svoje talenty“. Cieľom je v prvom rade upriamiť pozornosť na možnosti, ktoré ponúka odborné vzdelávanie a prax a umožniť mladým ľuďom, ako aj dospelým objaviť svoj talent v akomkoľvek veku.

ETOZ sa začal rokovaním generálnych riaditeľov pre odborné vzdelávanie a vzdelávanie dospelých všetkých členských štátov EÚ. V otváracom príhovore vyjadrila fínska ministerka školstva a kultúry S. Grahn-Laasonen záväzok fínskeho premiéra zásadnej podpory a systémových zmien v celoživotnom vzdelávaní, ktoré je jednou z priorít krajiny. Fínsko počas svojho predsedníctva organizuje rokovanie ministrov školstva a financií členských štátov EÚ, ktoré má priniesť kľúčový návrh na nevyhnutnosť investícii do vzdelávania, kompetencií a zručností.

V rámci ETOZ sa v Helsinkách konalo trojdňové stretnutie firiem, inštitúcií, študentov a učiteľov z 28 členských krajín Európskej únie. Sprievodné aktivity sa konajú aj na lokálnej, regionálnej a národnej úrovni. Témou stretnutia 2019 je Odborné vzdelávanie a prax pre každého – Zručnosti pre život. Organizátori a účastníci podujatia zdôrazňujú význam odborného a celoživotného vzdelávania, ktoré zvyšujú šance na zamestnanie, zlepšujú osobný rozvoj a začlenenie sa do spoločnosti. Argumentom je tiež, že takmer 80 % mladých absolventov odborného vzdelávania a prípravy si nájde prácu čoskoro po ukončení štúdia. Z tohto dôvodu sa ETOZ zameriava na zvýšenie príťažlivosti odborného vzdelávania a prípravy zdôrazňovaním excelentnosti a kvality.

Zároveň sa počas tohto týždňa každoročne oceňujú jednotlivci, organizácie a iniciatívy cenami za excelentnosť v oblasti odborného vzdelávania a prípravy.

Ambasádorka Slovenska Noemi Ráczová má za sebou celý rad aktivít a výziev, prostredníctvom ktorých informovala a inšpirovala školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa odborných zručností. Po návrate domov plánuje 25. novembra vystúpiť v Košiciach na podujatí Správna voľba povolania, ktoré organizuje príslušný samosprávny kraj.

O aktivitách Týždňa celoživotného učenia na Slovensku môžu záujemcovia nájsť bližšie informácie podľa jednotlivých regiónov na webovej adrese https://www.tcu.sk/program

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.018 s.