Zóny pre každého študenta

Cestovateľské kino sa v decembri vydá po stopách Pabla Escobara, navštívi Nórsko či Azorské ostrovy

Po stopách Pabla Escobara. Objavte Kolumbiu v špeciálnom Cestovateľskom kine

Najznámejší narkoštát všetkých čias sa odhalí v špeciálnom Cestovateľskom kine. Návštevníci sa v utorok 10. decembra v KC Dunaj prenesú na miesta, z ktorých vzišiel a kde nakoniec aj padol milovaný a obávaný Pablo Escobar. V pútavom rozprávaní lekára a cestovateľa Ľuboša Fellnera ožije všetko zo seriálu Narcos, a ešte viac!

Escobar zomrel pred viac ako štvrťstoročím. Ako ho dnes vnímajú na miestach, kde bol pre mnohých Don Pablo?

Ľuboš Fellner: Kolumbijská vláda ho neznáša, je to veľký zločinec. Mnohí moji kolumbijskí kamaráti ho neznášajú, pretože poznajú rodiny, ktoré prišli o svojich členov. No hrob Dona Pabla je vyleštený. Kolumbijčania k nemu chodia ako na púť za Pannou Máriou. Tento ambivalentný vzťah je veľmi zvláštny...

Do akej miery je ešte jeho minulosť prítomná v Kolumbii, najmä v Medellíne? Je Escobar pre Kolumbijčanov ľudový hrdina alebo šialený a neľútostný zabijak?

Ľuboš Fellner: Priamo pred jeho domom v Medellíne sa dozvieme, že s rodinou býval na horných poschodiach a dole mal mučiareň. Na hlavnom námestí v historickom centre Bogoty je budova najvyššieho súdu, ktorú Escobar nechal vyhodiť do povetria a nechal spáliť všetky dôkazy. Lietame spoločnosťou Avianca, ktorej celé lietadlo nechal Escobar odpáliť len preto, aby zabil kandidáta na prezidenta, ktorý bol na palube.

Ako ste sa vy dostali k tejto krajine a ktoré jej oblasti by ste odporúčali ako must see?

Ľuboš Fellner: Prešiel som všetky krajiny kontinentu. Veď som prešiel aj všetky krajiny sveta. (úsmev) Moji sprievodcovia tu pred 25 rokmi žili. My v BUBO sa snažíme pobudnúť v krajinách zopár rokov pred masovým turizmom, a toto je ten prípad. Kolumbia teraz ponúka možnosť prísť skôr, než sa stane bežnou destináciou so všetkými negatívami, ktoré s tým súvisia.

Nórsko si nadovšetko váži a miluje svoju prírodu. Priblíži ho pútavé Cestovateľské kino

Kráľovstvo, ktorému vládne dychberúca príroda! Zoznámte sa v utorok 10. decembra v košickom Kine Úsmev s pôsobivou severskou exotikou, ktorá uchváti aj najnáročnejších krajinkárov. Ľadovce, fjordy, hory, útesy, pláže, lesy, tundry i široké laponské pláne plné sobov. Nórsko má v sebe všetko! Cestovateľské kino nazrie do mentality národa, ktorý vyrástol na kultúre Vikingov, verí v existenciu trollov či elfov a nedá dopustiť na svoj hnedý syr. Do krajiny, v ktorej možno v priamom prenose sledovať ohromujúcu migráciu sobích stád naprieč Laponskom, štrikovanie svetra s nórskym vzorom alebo plavbu slávnej Hurtigruten vezme divákov cestovateľ a fotograf Robert Taraba.

Čo pre vás symbolizuje Nórsko?

Robert Taraba: Nórsko je pre mňa krajina s neskutočne krásnou prírodou a pre mnohých je to jedna z najkrajších krajín Európy a možno aj sveta. Je to krajina kde žijú šejkovia Európy. Aj keď Nórsko bolo po druhej svetovej vojne jednou z najchudobnejších krajín. Toto trvalo až do 70. – 80. rokov dvadsiateho storočia, kým boli objavené obrovské náleziská ropy v severnom mori. Vďaka tomu môžeme v súčasnosti hovoriť o Nóroch ako o jednom z najbohatších národov sveta. Napriek svojmu bohatstvu sú do veľkej miery skromným, no hrdým národom, ktorý si nadovšetko váži a miluje svoju prírodu.

A akú trasu alebo aké zastávky by ste odporučili návštevníkom, ktorí idú do Nórska prvýkrát a chcú zažiť esenciu tejto krajiny? A naopak, čo by ste odporučili tým, ktorí v Nórsku už boli a mali by chuť vybrať sa do menej známych turistických miest?

Robert Taraba: Začal by som v Osle. Tu sa návštevník veľmi rýchlo aklimatizuje. Je tu úžasná promenáda vo štvrti Akerbrygge, ktorá sa stala novodobým korzom mesta. Na poloostrove Bygdoy sú fantastické múzeá, kde človek lepšie pochopí nórsku históriu a cieľavedomosť v ich nebojácnych výpravách. Následne by som sa vydal tradičnou cestou prírodou južného Nórska cez dolinu Romsdalen k fjordom do Geirangeru a odtiaľ prechod vnútrozemím cez tunely a výhľady na ľadovce až do malebného Bergenu, poprípade až do Stavangeru a jeho okolia. Pre tých náročnejších alebo tých, ktorí už Nórsko navštívili je tu polárna časť Nórska a to Lofoty, dlhé laponské pláne, najsevernejší bod Nórska – Nordkapp. Dostať sa môžete až neďaleko ruských hraníc do Kirkenesu, kde si pochutnáte na královských kraboch. Možností je naozaj veľa.

Čo vás v tejto krajine prekvapilo najviac?

Robert Taraba: Pre mňa osobne to bola dych vyrážajúca krása prírody prepojená s jej obyvateľmi. To, že Severania nie sú takí chladní za akých ich máme. To, že napriek tomu, že v Osle vidíte neskutočné množstvo Tesiel, luxusných obchodov a to že Nórsko je naozaj drahá krajina, tak máte pocit, že tu na prvý pohľad nevidíte rozdiely v životnej úrovni. Rozhodne mňa prekvapilo ako tu môže hádam všetko fungovať a pritom je jasné, že to nie je len o finančných prostriedkoch. Je to v povahe celého národa a spoločnosti, ktorá má samozrejme svoje svetlé aj tmavé stránky. No Nórsko je aj krajinou, kde kráľ chodieval MHD a sám si šoféroval auto. Krajina, kde môžete sledovať v priamom prenose ohromujúcu migráciu sobích stád naprieč Laponskom, štrikovanie svetra s nórskym vzorom alebo plavbu slávnej Hurtigruten.

Cestovateľské kino: Azorské ostrovy

Zelená oáza uprostred Atlantiku! Vydajte sa s nami do neobjaveného raja neďaleko Európy! Ostrovy vytvorené vulkanickou činnosťou kedysi slúžili ako povinná zastávka pre lode smerujúce do nového sveta. Dnes dobrodruhom ponúkajú nedotknutú prírodu, národné parky, termálne pramene, ohromujúce jazerá, očarujúcu portugalskú prírodu a výbornú gastronómiu. Cestovateľskú ochutnávku nám pripraví Zdenko Somorovský.

Zdenko Somorovský

cestovateľ a milovník všetkého portugalského. Pracuje ako cestovný sprievodca, má rád dobré víno a hudbu, fotografovanie a závan dobrodružstva.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1451/cestovatelske-kino-sa-v-decembri-vyda-po-stopach-pabla-escobara-navstivi-norsko-ci-azorske-ostrovy/