Šéfka HR v Lidli: Treba byť pripravený na možnosť, že po strednej škole nie každý presne vie, čo chce v živote robiť

Štvrtok, 20.02.2020 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Poslednú dekádu pracuje Zuzana Baloghová v strategických HR pozíciách, v rámci ktorých buduje úspešnú firemnú kultúru, zefektívňuje procesy a posúva firmy vpred. Je HR líderkou v spoločnosti Lidl, kde robí všetko preto, aby bol Lidl zodpovedným zamestnávateľom. Dynamika ju sprevádza každým dňom. Vo voľnom čase sa venuje golfu, korčuľovaniu, potápaniu sa a rôznym športovým aktivitám. Rozprávali sme sa s ňou o soft skills potrebných k úspechu, ako aj o tzv. hybridných povolaniach.

Sympatická šéfka HR u top zamestnávateľa pôsobiaceho v rámci maloobchodu pracuje v Lidli 2 roky, kam prišla z externého prostredia. Čo jej pomohlo dostať sa na vedúcu HR pozíciu v takejto medzinárodnej firme? V prvom rade som nikdy necítila tlak profilovať sa konkrétnym smerom. Udalosti mali veľmi prirodzený a logický sled, a mala som to šťastie, že to bolo práve v oblasti HR. Aj keď boli a sú veci pre mňa nové, plávam a nevzdávam sa. Čo však výrazne hralo v môj prospech bola moja ochota sa za prácou presťahovať,“ hovorí o začiatkoch svojej kariérnej dráhy.

V súčasnosti sa v zamestnávaní hovorí o dôležitosti niektorých „soft skills“ alebo mäkkých zručností, neraz sú dominantou inzerovaných pracovných ponúk aj na Profesia.sk. Ktoré sú podľa nej tie najdôležitejšie, ak sa chce mladý človek uchytiť? „Je veľmi veľa „soft skills“, ktoré by zamestnávateľ chcel, aby uchádzač mal a spoločnosti investujú do ich rozvoja. Je však možno „škoda“, že sa neuvádzajú vlastnosti, ktoré priamo bránia úspechu, a tá platí vo všetkých oblastiach života. To najfrustrujúcejšie je, keď má mladý človek prístup „nedá sa“ a „nejde to“. A niekedy sa stane, že sa niečo naozaj nedá, ale keď poviem „Nedá sa“ tak doplním „ale išlo by to takto,“ vysvetľuje.

Zrejme ste sa už niekde dočítali, že doba technológií so sebou priniesla aj vznik nových, tzv. hybridných povolaní. Čo sú to za povolania a sú také napríklad aj v Lidli? „Retail asi nie je tým ukážkovým sektorom, kde by sme mohli povedať, že táto pozícia vznikla len vďaka maloobchodu alebo Lidlu. Určite ako obchodník máme také pracovné pozície, ktoré by sme možno pred 20 rokmi nehľadali ani v iných odvetviach. Skôr si osvojujeme nové témy a trendy, s ktorými prichádzajú aj noví odborníci,“ hovorí. Môžeme však prezradiť, že Lidl bude aj na Profesia days obsadzovať pozíciu junior nákupcu, ktorého úlohou je degustovať výrobky. Not bad, však?

Zaujímalo nás, čo by Zuzka poradila mladým ľuďom, ktorí by si chceli začať budovať kariéru po skočení strednej školy? Dá sa to skĺbiť aj so štúdiom na vysokej škole? „Mať realistický pohľad na seba a byť pripravený na možnosť, že po strednej škole nie každý presne vie, čo chce v živote robiť a akým profesijným smerom sa chce vydať. V takejto situácii odporúčam pozrieť sa na kvalitné stážové programy, ktoré sú už našťastie samozrejmosťou u veľkých a silných spoločností a dajú sa skĺbiť aj so štúdiom na vysokej škole. To by som poradila všetkým, ktorí ešte nevedia, čo po strednej ďalej. A čo by som im priala, je to, aby mali šťastie na dobrého lídra, ktorý ich dokáže nasmerovať, dostať z komfortnej zóny a vidieť ich talent a potenciál tam, kde ho oni nevidia.“

Neváhaj a využi možnosť pozhovárať sa so Zuzkou Baloghovou na Profesia days Bratislava už 4. – 5. marca 2020 v Incheba EXPO Bratislava. Vstup je zadarmo, stačí, ak sa zaregistruješ na profesiadays.sk a hráš o skvelé ceny!

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.023 s.