Medzinárodné dobrovoľnícke tábory v zahraničí oslavujú už 100 rokov

Pondelok, 27.04.2020 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Prvý medzinárodný dobrovoľnícky tábor, tzv. workcamp sa uskutočnil vo vojnou zničenej francúzskej dedinke Verdun. Vďaka táborom dobrovoľníci spoznávajú ľudí z rôznych krajín, kultúr a pri tom pomôžu. Súčasná situácia ich preniesla aj do online prostredia a vznikli virtuálne workcampy. Jazykové tábory, pomoc s prieskumom hradov a iné sú zverejnené na stránke www.inex.sk.

Dobrovoľníctvo vo forme, v ktorej ho poznáme dnes, sa začalo prvýkrát rozvíjať tesne po prvej svetovej vojne. Švajčiarsky inžinier Pierre Cérésole sa nedokázal pozerať na biedu, ktorú vojna spôsobila. Rozhodol sa konať. Spoločná práca mladých ľudí z rôznych krajín bola ukážkovým vyjadrením solidarity a odmietnutím nepriateľstva medzi dobrovoľníkmi z Nemecka a Francúzska. Doposiaľ proti sebe bojujúcimi krajinami. A tak vznikol workcamp.

Druhý tábor bol vo Švajčiarsku, kde dobrovoľníci pomáhali dedinke zasiahnutou lavínou. Následne sa workcampy rozšírili do celého sveta a ročne je ich 2000. Prostredníctvom nich majú dobrovoľníci príležitosť spoznať krajinu inak, nielen ako cestovatelia. Na 1-3 týždňovom tábore ľudia z rôznych krajín opravujú historické pamiatky, pomáhajú organizovať festivaly, pripravovať program pre deti, ľudí s postihnutím, seniorov, venujú sa rôznym environmentálnym aktivitám a spoznávajú miestnych ľudí. Dobrovoľníci medzi sebou komunikujú najmä v anglickom jazyku.

Ak súčasná situácia dovolí cestovať, tábory sa pripravujú aj tento rok v krajinách ako Nemecko, Francúzsko, Island, Japonsko, Taiwan a pod. V prípade, že to nebude možné, vytvorili sme alternatívu - virtuálne workcampy, ktoré prebiehajú už aj v súčasnej dobe u nás na Slovensku. Takto budete vedieť pomôcť z pohodlia vášho domova, a to prípravou edukačných videí pre deti, prieskumom o hradoch, či pomôcť svojmu duševnému zdraviu napríklad učením sa cudzích jazykov, zlepšovaním rôznych svojich zručností s kamarátmi z celého sveta.

INEX Slovakia organizuje tábory prostredníctvom medzinárodných sietí Alliance of European Voluntary Service Organisations a Service Civil International už 27 rokov.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.