Zóny pre každého študenta

Wings For Life World Run podporilo 77 103 účastníkov z celého sveta

Ďalší ročník najväčšieho globálneho behu bez cieľovej čiary je úspešne odbehnutý. V prvú májovú nedeľu spoločne s celým svetom štartovali aj Slováci. A to už po siedmykrát. Síce každý sám iba s aplikáciou, ale naraz s bežcami v Rumunsku, Austrálii, Rakúsku či Tanzánii.

Charitatívny Wings for Life World Run tento rok podporilo 77 103 účastníkov zo 104 krajín a všetci spolu nabehali 924 960 km. Vyzbierať sa podarilo až 2,8 milióna eur, ktoré pôjdu v plnej výške nadácii Wings for Life. Tá podporuje výskumy zamerané na liečbu poranenej miechy. Jedným z pacientov aktuálne prebiehajúcej klinickej štúdie je aj David Mzee. David sa na štart pretekov postavil už druhýkrát a tento rok sa mu podarilo prejsť 467 metrov, čím posunul svoj rekord z minulého ročníka o celých 77 metrov. Aj takéto veľké úspechy sa môžu diať vďaka všetkým, ktorí svojou účasťou a príspevkom pomáhajú tomuto globálnemu projektu.

KAŽDÝ V INEJ LOKALITE, ALE PRITOM VŠETCI SPOLU

Slováci behali pre tých, ktorí behať nemôžu vo všetkých kútoch našej krajiny, Wings for Life World Run na Slovensku tento rok podporilo vďaka aplikácii takmer 700 účastníkov. Najdlhšie virtuálnemu stíhaciemu vozidlu odolával Peter Kováč, ktorý odbehol 51,72 km, ženskú kategóriu ovládla Martina Burzová s 34,91 km. Globálnymi šampiónmi sa stali Angličan Michael Taylor (69,92 km) a Ruska Nina Zarina (54,23 km), ktorá dominovala svetovému rebríčku aj minulý rok.

Projekt opäť podporili aj športovci a dlhoroční ambasádori Jana Dukátová, Zuzana Vráblová, Jakub Grigar, Gabriel Švajda, Zoltán Strcuľa. Tento rok sa znova zapojil aj Maroš Molnár a Jakub Šiarnik si zase na svojom premiérovom ročníku pridal osobnú výzvu navyše a vybehol na Baranec. Každý z nich sa v nedeľu o 13.00 hod. postavil na virtuálnu štartovú čiaru v lokalitách po celej krajine. Počas siedmeho ročníka World Runu sa bežalo od Bratislavy, cez Piešťany, Nitru, Rožňavu, Liptov až po Západné Tatry, Košice a ďalšie mestá a dediny.

Viac informácií o podujatí nájdete na redbull.sk/worldrun.

BEH WINGS FOR LIFE WORLD RUN A NADÁCIA WINGS FOR LIFE

Wings for Life World Run sa pravidelne beží v prvú májovú nedeľu v rovnakom čase na celom svete. V niektorých krajinách práve vychádza slnko, v iných sa beží potme, no vždy s rovnakou myšlienkou – bežať pre tých, ktorí behať nemôžu. Sto percent z každého štartovného poplatku a príspevku ide priamo neziskovej nadácii Wings for Life. Tá už od roku 2004 podporuje výskumné projekty, ktoré hľadajú spôsob liečby poranenej miechy a pomôžu tak miliónom ľudí odkázaných na invalidný vozík. V roku 2018 sa vedcom zo Švajčiarska podaril prelomový pokrok vo výskume, vďaka klinickej štúdii STIMO. Aj táto štúdia sa mohla uskutočniť vďaka podpore ľudí z celého sveta.

Slovensko je súčasťou tohto jedinečného behu od jeho začiatku v roku 2014 a počas uplynulých ročníkov ho už stihlo podporiť takmer desaťtisíc účastníkov. Bežci a vozičkári na celom svete opäť spoločne vyštartujú 9. mája 2021, na ôsmom Wings for Life World Run.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1516/wings-for-life-world-run-podporilo-77-103-ucastnikov-z-celeho-sveta/