Zóny pre každého študenta

Európsky týždeň proti rakovine

Liga proti rakovine je tu pre onkologických pacientov, ich rodiny, aj pre zdravú populáciu už 30 rokov. Ako aktívny dlhoročný člen ECL (European Cancer Leagues) so zastúpením priamo v Boarde ECL sa zúčastňuje stretnutí, iniciatívne sa zapája do komunikácie, preto má možnosť prinášať najnovšie správy súvisiace s onkologickou oblasťou nadnárodne.

Bremeno rakoviny v EÚ je vysoké a stúpa. Rakovina spôsobuje 1 až 4 úmrtia a je druhou najčastejšou príčinou úmrtí, zlého zdravia a zdravotného postihnutia v mnohých krajinách EÚ. Počet nových prípadov rakoviny rastie. V roku 2018 to bolo 3,9 milióna, projekcia pre rok 2040 je 4,7 milióna. Rakovina so sebou nesie obrovské spoločenské a osobné bremeno v dôsledku predčasných úmrtí, straty produktivity a nákladov spojených s liečbou a starostlivosťou. Ekonomické náklady na rakovinu presahujú 100 miliárd EUR ročne.

Európsky týždeň proti rakovine (EWAC) 

Koná sa od 25. do 31. mája každý rok a uzatvára ho Svetový deň bez tabaku. Počas EWAC sa mimovládne organizácie zamerané na rakovinu, európski aj národní politici, ako aj široká verejnosť zapájajú do rôznych činností spojených so zvyšovaním informovanosti o prevencii rakoviny, výskume, prístupe k liečbe a komplexnej starostlivosti, a podpore onkologických pacientov. EWAC organizuje Asociácia európskych líg proti rakovine (ECL) v spolupráci s jej členskými ligami a partnermi v celej Európe. Prizvané sú aj ďalšie verejné, súkromné a neziskové organizácie, ktoré pomáhajú propagovať informácie o aktivitách, podujatiach a publikáciách, ako aj o tom, ako využiť komunikačné materiály pripravené pre EWAC.

Čo sa ECL snaží dosiahnuť počas #EWAC2020

V roku 2020 využije ECL EWAC na propagáciu a dopracovanie Európskeho plánu na boj proti rakovine (#EUCancerPlan), čo je hlavný záväzok Európskej komisie v oblasti legislatívy v rokoch 2019-2024.

Počas #EWAC2020 sa ECL bude snažiť zvýšiť povedomie o kľúčových aspektoch kontroly rakoviny a podporiť strategické odporúčania líg proti rakovine pre európskych a národných činiteľov s rozhodovacou právomocou.

Liga proti rakovine počas#EWAC2020

7 dní, 7 tém

Každý deň EWAC sa sústredí na jednu tému:

  1. máj Primárna prevencia 
  2. máj Sekundárna prevencia 
  3. máj Výskum rakoviny 
  4. máj Prístup k liečbe 
  5. máj Pacienti a preživší 
  6. máj Infraštruktúra starostlivosti o rakovinu 
  7. máj Svetový deň bez tabaku

Liga proti rakovine každý deň pripraví prostredníctvom svojich komunikačných kanálov - www.lpr.sk, Facebook: LIGA PROTI RAKOVINE (LPR) a Instagram: ligaprotirakovine krátke zhrnutie k situácii na Slovensku a jej činnosti v daných oblastiach.

Informácie o činnosti Ligy proti rakovine a bezplatných projektoch pre onkologických pacientov nájdete na www.lpr.sk

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1525/europsky-tyzden-proti-rakovine/