Súťaž esejí k 75. výročiu vzniku OSN

Štvrtok, 04.06.2020 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Pri príležitosti 75. výročia založenia Organizácie spojených národov (OSN) a ratifikácie Charty OSN vyhlasuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky súťaž esejí pre študentov stredných škôl na Slovensku. Autori esejí sa budú môcť zamyslieť na aktuálnymi globálnymi výzvami a odpovedať na otázky – kam súčasný svet smeruje, kam by som chcel, aby smeroval a čo môžem spraviť pre to, aby medzi týmito dvoma víziami nevznikla priepasť.

Eseje by mali byť zamerané na niektorú z troch nasledovných tém. Vítaná je ale aj kombinácia 2, prípadne všetkých 3 tém:

1. Aký svet chceme?

– Predstav si svet v roku 2045, keď si pripomenieme 100. výročie OSN. Akú budúcnosť chceš pre seba a pre Tvoje deti? Aké príležitosti im chceš vytvoriť a aké možnosti poskytnúť?

2. Kam svet smeruje?

– Predstav si, ako bude vyzerať svet v roku 2045, ak budú súčasné trendy pokračovať. A bude ešte vôbec existovať? Zvládame súčasné výzvy a tie, ktoré sa ešte len objavia?

3. Čo robiť na preklenutie priepasti medzi vysnívaným svetom a tým, ku ktorému momentálne smerujeme?

– Ako zladiť ideálny a reálny scenár budúceho sveta? Čo by malo podniknúť medzinárodné spoločenstvo? A ako k tomu môžeš prispieť Ty?

Autori troch víťazných esejí budú ocenení vecnými cenami ako aj návštevou Informačného centra OSN (UNIS) so sídlom vo Viedni. Oficiálne vyhlásenie víťazov súťaže sa uskutoční v októbri 2020 na slávnostnom podujatí, ktoré pripravuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pri príležitosti 75. výročia vzniku OSN.

Súťaže sa môžu zúčastniť študenti stredných škôl na Slovensku. Esej v rozsahu 1 000 až 1 500 slov, je potrebné zaslať najneskôr do 30. júna 2020 na esej75@mzv.sk.

Podrobnejšie informácie o súťaži nájdeš TU.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.