Zóny pre každého študenta

Vedenie ministerstva školstva sa rozlúčilo so školákmi aj pedagógmi

Viac ako 680-tisíc žiakov 3224 základných a stredných škôl na Slovensku si v utorok prevzalo vysvedčenia za uplynulý školský rok. Pre deti aj tínedžerov bol tento rok zvlášť náročný, pretože na vlastnej koži zažili prísne bezpečnostné opatrenia v boji proti epidémii koronavírusu a museli zvládnuť dlhý pobyt mimo školy či výučbu v špeciálnom režime.

Aj odovzdávanie vysvedčení bolo tento rok výnimočné – a to nielen ochrannými rúškami či pravidelnou dezinfekciou, ktoré školy naďalej dodržiavajú. Mnohí žiaci totiž nedostali od učiteľov tradičnú klasifikáciu so známkami jedna až päť, ale jednoduchšie výpisy s hodnotením absolvoval/neabsolvoval či výpis s podrobným hodnotením silných a slabých stránok žiaka v jednotlivých predmetoch.

„Slovné hodnotenie sme doposiaľ mali len na prvom stupni a z dôvodu troch mesiacov koronakrízy, ktoré sme zažili sme ho rozširovali aj na druhý stupeň. Do budúcna zachováme možnosť hodnotiť žiakov slovným hodnotením aj známkami na báze dobrovoľnosti,“ povedal novinárom minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling po návšteve dvoch základných škôl v Nových Zámkoch. Šéf rezortu školstva ich navštívil pri príležitosti ukončenia školského roka a s pedagógmi diskutoval aj o opatreniach na budúci školský rok.

„Ako ministerstvo sme si vedomí vecí, ktoré neboli pripravené a budeme sa snažiť v nasledujúcich mesiacov ich vyriešiť,“ podčiarkol minister. Rezort podľa neho zváži možnosť poskytnúť školám digitálny príspevok na nákup laptopov pre učiteľov, pokúsi sa zefektívniť spôsob pripojenia škôl na internet a do tretice pripraví plán pre prípad druhej vlny koronavírusu.

„Aby sme mali od septembra pripravený plán na to, čo sa bude diať na školách, ak príde druhá vlna. V takom prípade nechceme zatvárať školy celoplošne, ale na základe konzultácií s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ dodal minister školstva s tým, že podrobnosti zverejní rezort koncom augusta.

Vysvedčenia dnes dostane aj 58-tisíc prvákov základných škôl obecných, cirkevných aj súkromných zriaďovateľov naprieč celým Slovenskom – až na výnimky. Niektoré školy z Kysúc a Oravy totiž pre nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie v lokalite ostali zavreté a vysvedčenia žiakom odovzdajú začiatkom nového školského roka. Základné školy tento rok navštevovalo 39 387 deviatakov, z ktorých väčšina poputuje na stredné školy.

Približne 62-tisíc učiteľov základných a stredných škôl čaká letná príprava na budúci školský rok s vedomím, že s mnohými žiakmi budú musieť dobehnúť zameškané učivo. To budú môcť napríklad aj počas letných škôl, ktoré po prvýkrát podporí ministerstvo školstva finančne sumou pol milióna eur.

Letné prázdniny začali aj 48-tisíc žiakom, ktorí sa vzdelávajú v jazyku národnostnej menšiny na 385 základných a stredných školách. Medzi žiakmi a pedagógmi jednej z týchto škôl – Magyar Tannyelvu Alapiskola es Gimnázium na Dunajskej ulici v Bratislave – sa rozlúčila so školským rokom aj štátna tajomníčka ministerstva školstva pre národnostné a inkluzívne vzdelávanie Monika Filipová.

Štátny tajomník rezortu pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis poďakoval učiteľom za nasadenie počas školského roka na školách v Nitre (ZŠ Benkova a Gymnázium sv. Cyrila Metoda na Farskej) a štátny tajomník pre šport Ivan Husár v Šamoríne na Základnej škole Mateja Bela.

Žiakov základných a stredných škôl teraz čaká 63 dní letných prázdnin. Ak to epidemiologická situácia umožní, do škôl sa opäť vrátia v stredu 2. septembra 2020.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1537/vedenie-ministerstva-skolstva-sa-rozlucilo-so-skolakmi-aj-pedagogmi/