Zóny pre každého študenta

Pop-music ako sa dnes už len tak nevidí – mladý spevák a orchester v jedinečnej skladbe „Svetlušky“

Mladý spevák Marek Kutnár v spolupráci s big bandom Swingless Jazz Ensemble a Súkromným Konzervatóriom v Nitre predstavuje svoju netradičnú hudobnú novinku „Svetlušky“. Pieseň, ktorá hovorí o tom, že občas treba vedieť strasti života hodiť za hlavu a užívať si veci okolo seba, vás zaručene povzbudí. Na dnešnú dobu netradične poňatá skladba obsahuje prvky, ktoré v súčasnej pop-music už len tak ľahko nenájdete. Mladého speváka doprevádza 17-členný orchester a šarmantné vokalistky a v klipe sa objaví tiež jazzové sólo či step. Pripomína vám to časy československých spevákov 70-tych a 80-tych rokov? Autori „Svetluškami“ vzdávajú úctu práve tejto hudbe a predstavujú tak niečo, čo možno označiť za novodobý šláger.

Hudbu a text k Svetluškám som napísal už pre niekoľkými rokmi. Keď sme sa mali s orchestrom zúčastniť súťaže v autorskej tvorbe, dostali sme srandovný nápad a to, že by Svetlušky mohli dobre znieť ako šláger z čias československej popovej hudby, kedy popových spevákov doprevádzali big bandy,“ opisuje vznik piesne Marek Kutnár.

Mix & mastering skladby bol spravený až v ďalekom New Yorku a postaral sa oň Phil Bulla, ktorý už v minulosti mixoval napríklad projekt Vojta Dyk & B-side Band.

Občas treba hodiť veci za hlavu

„Celý deň si len tak sedieť a zízať z okna von“ spieva Kutnár v rytmickom refréne a pieseň v takomto rozpoložení vraj naozaj vznikala. Opisuje, ako človek uvažuje nad svojim životom, spomína, trápi sa nad vecami, ktoré neurobil alebo by dnes spravil inak. Aj keď si však uvedomujeme, že život nie je vždy ľahký, treba občas vedieť hodiť veci za hlavu a sústrediť sa na prítomný okamih. Inými slovami, treba medzi týmito vecami udržiavať rovnováhu.

 „Je to trochu netradičný hudobný kúsok, vhodný pre mladých aj starých, hudobne gramotných aj hluchých a Z garáže do telky môže ísť aj do Šlágru. Dúfame teda, že sa niekde v cieľovke nájdete a mrknete sa na to s nami,“ s humorom pozýva k nahliadnutiu videoklipu Marek Kutnár. Celý videoklip k piesni Svetlušky si môžete pozrieť tu:

Nitrianske talenty

Nahrávka aj klip vznikali v spolupráci so Súkromným konzervatóriom Heleny Madariovej v Nitre. Okrem orchestra sa na Svetluškách podieľali študenti hereckého aj tanečného odboru konzervatória. Kapelník Martin „Sisi“ Štourač napísal skvelý aranžmán pre 13 dychov a rytmickú sekciu – tá v zložení Juraj Janík, Enea Bari a Marcel Kóňa v skladbe predvedie tiež jazzové sólo. A čo by to bol za šláger bez šarmantných vokalistiek? Niki Darážová, Ivana Kološová a Sara Maďarová piesni a klipu doslova dodali lesk. Tanečné choreografie pripravili študentky na čele s Dajanou Andovou. Videoklip sa natáčal v priestoroch novootvorenej reštaurácie Milá Deva v Nitre a za kamerou stál talentovaný Jakub Šteinecker.

Interpreti:

Marek Kutnár je aktívny muzikant, autor a spevák, líder funk-popovej kapely Sematam z Nitry. Kapela Sematam sa venuje hudobnému žánru funky, ktorý je medzi mladými slovenskými kapelami len málo zastúpený. V roku 2019 vydali svoj debutový album s rovnomenným názvom Sematam a pokrstil ho samotný otec slovenského funky Ivan „King“ Vereš, s ktorým majú na konte aj spoločnú pieseň „Ja a Ty“. V minulosti pôsobil ako člen acappella formácie Close Harmony Friends, s ktorou aktívne účinkoval na domácich aj zahraničných pódiách v Európe a Južnej Amerike. Pre teleso vytvoril tiež viacero anžmánov, ktoré môžete počuť napríklad aj na ich albume A'cappella Fever (2017).

Swingless Jazz Ensemble je big band s vyše 20 ročnou tradíciou, ktorý hrá repertoár prevažne z obdobia 30.-tych až 50.-tych rokov minulého storočia. Je aktívne zaangažovaný v súťažných prehliadkach big bandov v Českej republike, Poľsku, Maďarsku a v roku 2017 sa zúčastnil súťažnej prehliadky aj v Slovinsku. Súťažnými vystúpeniami sa pravidelne umiestňujeme na popredných priečkach a má aj niekoľko titulov absolútnych víťazov. Za všetky možno spomenúť napríklad víťazstvo na IV. medzinárodnom festivale Česká Kamenice v roku 2015 či absolútne víťazstvo v MHF Česká Kamenice v tom istom roku. V roku 2019 na XX. Medzinárodnom festivale Česká Kamenice orchester získal diplom za 3. miesto v súťažnom Zlatom pásme. V roku 2019 vydal CD „Neskorý zber“, na ktorom Marek tiež účinkuje ako spevák.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1566/pop-music-ako-sa-dnes-uz-len-tak-nevidi-mlady-spevak-a-orchester-v-jedinecnej-skladbe-svetlusky/