Zóny pre každého študenta

Slovensko stále potrebuje odvážnych študentov, ktorí túžia zmeniť spoločnosť

17. november 1989 si pripomíname ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Nie každý však vie, že na Slovensku sa začal už o deň skôr – pred ministerstvom školstva v Bratislave. Vo štvrtok 16. novembra 1989 usporiadali vysokoškoláci v centre mesta stretnutie, ktoré prešlo do pochodu. Asi dvesto študentov, držiac sa za ruky skandovalo heslá: „Chceme školské reformy! Chceme školy pre všetkých! Dialóg! Slobodu! Demokraciu!“.

Pochod skončil pred budovou ministerstva školstva (dnes budova ministerstva pôdohospodárstva) – už v sprievode policajných vozidiel a štátu slúžiacej televízie. Mladí ľudia napriek presile statočne pomenovali, čo ich trápi – žiadali pravdu vo výučbe filozofie či histórie krajiny či možnosť slobodne povedať, čo si myslia. Každý z nich pritom vedel, že za kritický názor riskuje vyhodenie zo školy, väzenie a celoživotné prenasledovanie ako „nepriateľa pracujúceho ľudu“.

Deň na to, 17. novembra 1989, prejavili podobnú odvahu slovenskí a českí vysokoškoláci v Prahe, ktorí si pripomenuli Medzinárodný deň študentstva – 50. výročie nacistických represií voči študentom v okupovanom Protektoráte Čiech a Moravy. Pietny pochod sa postupne zmenil na demonštráciu za dodržiavanie základných ľudských práv či prepustenie politických väzňov. Komunistický režim zareagoval policajnou brutalitou a dejiny Československa sa otočili smerom k demokratickej súčasnosti.

V oboch prípadoch to boli študenti, ktorých odvaha naštartovala definitívny pád totalitného zriadenia. Ich túžba po pravde, spravodlivosti, slobode a lepšom svete otvorila ľuďom v oboch krajinách bývalej federácie cestu k slobode a demokracii. „Dnes by sme sa mali študentom a ľuďom, ktorí sa pričinili o november 1989, poďakovať za ich statočnosť, odvahu postaviť sa moci a riskovať vlastný život pre lepšiu budúcnosť pre všetkých. Aj vďaka nim je dnes Slovensko na mape slobodných a demokratických krajín sveta,” vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1580/slovensko-stale-potrebuje-odvaznych-studentov-ktori-tuzia-zmenit-spolocnost/