Spoznajte fascinujúce príbehy zabudnutých klenotov modernej architektúry

Streda, 20.01.2021 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Moderna predstavovala pre svet umenia absolútny kultúrny reset a nevyhla sa ani umeniu každodenného života – architektúre a dizajnu. Príďte sa na modernú architektúru pozrieť očami umelca a kurátora Adama Štěcha, ktorého očarila natoľko, že venoval vyše dekádu svojho života cestovaniu po svete s cieľom objaviť a zaznamenať rozmanitosť jej foriem. V online prednáške v stredu 3. februára priblíži príbehy majstrovských diel európskej modernej tvorby, ale aj zabudnuté skvosty architektúry Latinskej Ameriky, Austrálie či Japonska.

Ste absolvent magisterského štúdia dejín umenia. Čo vás priviedlo k záujmu o architektúru?

Adam Štěch: Najskôr ma zaujímalo hlavne maliarstvo a sochárstvo, ale neskôr ma začala nesmierne priťahovať architektúra a tiež dizajn, čo sú pre mňa odbory, ktoré k sebe neodmysliteľne patria. Majú bližšie k všednému životu, pretože vytvárajú naše prostredie. To ma na tom zaujíma. Už v treťom ročníku na gymnáziu som začal písať o zaujímavých stavbách do miestneho Děčínského denníka, chodil na stavebné úrady a zisťoval informácie. A tak mi to zostalo... A keď idem mestom, pripadám si ako v galérii. Vlastne som takmer prestal chodiť do galérií, pretože umenie vo forme architektúry a dizajnu vidím vonku.

V čom pre vás spočíva výnimočnosť modernej architektury?

Adam Štěch: Najviac ma fascinuje jej rôznorodosť a premenlivosť v rôznych obdobiach a na rôznych miestach.

Myslíte si, že sú kvôli absencii ornamentov moderné stavby často nedocené alebo prehliadané?

Adam Štěch: To by som nepovedal. Myslím si, že veľa ľudí práve ocení, že ornamenty nemajú. Ale to je tiež jeden z mojich zámerov - priblížiť ľuďom rozmanité formy modernej architektúry a uvedomiť si, že ornament alebo dekor bol súčasťou mnohých z nich. Moderná architektúra nie je len o pravom uhle. Existuje veľa stavieb z tejto éry, ktoré sú plné ornamentov a sú prekrásne.

Fotografujete aj budovy doposiaľ nezdokumentované. Ako sa o nich dozvedáte?

Adam Štěch: Spôsobov je viac. Niekedy to je cez nejaký kontakt - majiteľ, architekt, niekto, kto ten dom už navštívil. Inokedy to je čisté šťastie, zazvoním na zvonček a do domu ma ľudia vpustia. Veľa ľudí sa čuduje, že ma ľudia pusita dnu, bez toho, aby ma predtým poznali, ale podarilo sa mi to viac menej všade. Napríklad aj v Japonsku, kde ma pustila do úžasného domu 90-ročná babička, ktorá nevedela ani slovo po anglicky. Tiež píšem listy na adresy domov s mojimi elektronickými kontaktmi a niektorí ľudia sa mi už takto ozvali späť a do domu ma pozvali. Všeobecne je to komplexná a nikdy nekončiaca produkcia a výskum.

Ktorú krajinu považujete za „Mekku” modernizmu?

Adam Štěch: Pre mňa osobne je to Taliansko, Francúzsko, Belgicko a Uruguaj.

Ako poznačilo obdobie pandémie vaše aktivity?

Adam Štěch: Nemôžem toľko cestovať, a tak som sa začal špecializovať predovšetkým na českú architektúru 30. a 40. rokov, čo je obdobie, ktoré ma stále viac baví. A v Prahe i celej Českej republike vznikali v tejto dobe skvelé stavby. V podstate mi pandémia otvorila oči a ja som začal vidieť okolo seba poklady, ktoré som si pred tým neuvedomoval.

Na čo sa zameriate vo svojej prednáške?

Adam Štěch: Porozprávam o niektorých mojich najobľúbenejších stavbách, ktoré som na svojich cestách navštívil. Bude to taký pestrofarebný kokteil modernej architektúry od Austrálie, cez Japonsko, do USA, Argentíny a späť do Európy.

Mgr. Adam Štěch

je kurátor, umelec a novinár, spolupracujúci s prestížnymi medzinárodnými časopismi ako sú Vogue, Wallpaper, Cool Hunting alebo Domus. Ako popredný český teoretik umenia sa zameriava najmä na architektúru, dizajn a módu. S kreatívnou skupinou OKOLO, ktorej je spoluzakladateľom, zodpovedá za desiatky dizajnovo orientovaných publikačných a výstavných projektov v Českej republike a v zahraničí. V roku 2006 prepojil svoju detskú túžbu po dobrodružstve s vášnou k dizajnu a začal vyhľadávať, navštevovať a dokumentovať stavby modernej architektúry 20.storočia. Táto obdivuhodná zbierka pokrývajúca vyše 900 stavieb z 25 krajín sveta, vyvrcholila jeho prvým samostatným autorským dielom s názvom Modern Architecture and Interiors, ktoré uzrelo svetlo sveta na jar minulého roka.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.033 s.