Svetový deň proti rakovine 2021

Štvrtok, 04.02.2021 10:00 redakcia
Správy pre študentov

Liga proti rakovine sa ako dlhoročný člen Únie pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) a Asociácie európskych líg proti rakovine (ECL) zapája počas 4. februára do Svetového dňa proti rakovine. Každoročne sa spája s osvetovými aktivitami v oblasti prevencie. Jej význam je nespochybniteľný, nakoľko len v rámci Slovenska pribúda každoročne vyše 30 000 ľudí s rakovinou. Podľa WHO, V Európe pribudne každý rok 3,7 milióna nových prípadov a 1,9 miliónov úmrtí v dôsledku rakoviny.

PREVENCIA

„Napriek obdobiu, kedy sa v dôsledku pandémie preventívne programy dostali do úzadia a inak to nie je ani v prípade prevencie pred onkologickými ochoreniami, ECL pripravilo novú aplikáciu. Jej cieľom je práve v rámci prevencie informovať o rizikových faktoroch a prevencii rakoviny. WASABY je vzdelávacia aplikácia, ktorá pomáha mladým ľuďom porozumieť posolstvám Európskeho kódexu proti rakovine a poskytuje kľúčové rady, ako dodržiavať zdravý životný štýl. Bola vyvinutá v rámci tretieho projektu programu EÚ v oblasti zdravia Asociáciou európskych líg proti rakovine (ECL),“ vysvetľuje Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. 

Novinka – aplikácia WASABY

ECL predstavuje počas Svetového dňa proti rakovine prostredníctvom Ligy proti rakovine aplikáciu WASABY. Aplikácia je dostupná na IOS aj ANDROID. Má edukatívny charakter, predstavuje rizikové faktory rôznych onkologických ochorení. Po informačnej časti nasleduje krátky QUIZ, kde sú vysvetlené správne aj nesprávne možnosti. Dostupná je i tabuľka, v ktorej sa porovnávajú výsledky všetkých zaregistrovaných a cieľom je dostať sa na najvyššiu pozíciu v medzinárodnom rebríčku. WASABY (Water And Soil contamination and Awareness of Breast cancer risk in Young women (wasabysite.it)

Bližšie informácie o aplikácii WASABY predstaví Liga proti rakovine dňa 4.2.2021 na svojej stránke www.lpr.sk a sociálnych sieťach.

Liga proti rakovine v oblasti prevencie počas pandémie

Aj v tomto náročnom období realizuje LPR pre zamestnancov firiem, ktoré prejavia záujem, online prednášky v oblasti prevencie a zdravého životného štýlu.

Jednou z priorít LPR je aj informovanie verejnosti o rizikových faktoroch pri vzniku nádorového ochorenia, s tým súvisiaca výchova a vzdelávanie v oblasti prevencie. Všetky tieto informácie sú poskytované aj vo forme brožúrok, publikácií a letákov, ktoré hradí zo zdrojov získaných v priebehu roka od verejnosti. Vďaka týmto zdrojom je možné znášať okrem nákladov na tlač i distribučné náklady a poskytovať či doručovať všetky tlačoviny záujemcom bez nároku na akúkoľvek finančnú úhradu. Brožúrky je možné si objednať na www.lpr.sk. 

EURÓPSKY KÓDEX PROTI RAKOVINE

„Počas roka a najmä v období pandémie COVID-19 sa nás ľudia často pýtajú, čo sa na Slovensku robí v rámci prevencie proti rakovine. Jednou z mnohých foriem je aj pravidelné informovanie o zásadách, ktoré je potrebné dodržiavať ako účinné kroky proti prevencii. Liga proti rakovine dlhodobo propaguje 12 spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny. Európsky kódex proti rakovine sa zameriava na opatrenia, ktoré môžu v rámci prevencie rakoviny podniknúť samotní občania. Aj vďaka tomu dnes už väčšina z nás vie, že fajčenie, nedostatok pohybu, nezdravé stravovacie návyky, nadmerná konzumácia alkoholu sú rizikové faktory, ktoré môžu mať vplyv na vznik rakoviny, že dojčenie znižuje riziko jej vzniku,.. “ vysvetľuje Ing. Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine.

1 Nefajčite. Neužívajte tabak v žiadnej forme.

2 Zo svojho domova spravte nefajčiarske prostredie. Podporujte nefajčiarske opatrenia na pracovisku.

3 Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.

4 Hýbte sa každý deň. Obmedzte čas strávený sedením.

5 Zdravo sa stravujte:

  • Jedzte veľa celozrnných potravín, strukovín, zeleniny a ovocia.
  • Obmedzte vysokokalorické potraviny (s veľkým obsahom cukru a tuku) a vyhýbajte sa sladeným nápojom.
  • Vyhýbajte sa mäsovým výrobkom; obmedzte spotrebu červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom soli.

6 Ak pijete akýkoľvek druh alkoholu, obmedzte jeho množstvo. V záujme prevencie rakoviny je lepšie alkohol nepiť.

7 Vyhýbajte sa prílišnému slnečnému žiareniu – platí to najmä pre deti. Chráňte sa pred slnkom. Nepoužívajte soláriá.

8 Na pracovisku sa chráňte pred rakovinotvornými látkami dodržiavaním pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

9 Zistite, či ste doma vystavení silnému prírodnému žiareniu z radónu. Postarajte sa o to, aby sa nadmerné hodnoty žiarenia znížili.

10 Pre ženy:

  • Dojčenie znižuje riziko výskytu rakoviny u matky. Ak je to možné, dojčite.
  • Substitučná hormonálna terapia zvyšuje riziko určitých typov rakoviny. Obmedzte jej používanie.

11 Zabezpečte, aby sa vaše deti zúčastnili na programe očkovania proti:

  • hepatitíde typu B (novorodenci)
  • ľudskému papilomavírusu (HPV) (dievčatá).

12 Zúčastňujte sa na organizovaných programoch skríning rakoviny:

  • hrubého čreva (muži aj ženy)
  • prsníka (ženy)
  • krčka maternice (ženy).

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.013 s.