Písomné a ústne maturity 2021 sú zrušené kvôli koronavírusu

Pondelok, 22.03.2021 13:00 redakcia
Správy pre študentov

Známka z internej časti maturitnej skúšky sa v školskom roku 2020/2021 vypočíta podľa priemeru známok žiakov za ich celé štúdium. Maturanti tak dostanú známky na maturitnom vysvedčení podľa výsledkov ich práce za celé obdobie štúdia. Ruší sa tiež písomná forma internej časti maturitnej skúšky, teda sloh. Rozhodol o tom minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling, rovnaký postup zvolil šéf rezortu školstva aj v minulom roku.

Dôvodom je najmä intenzívnejšia druhá vlna koronavírusu, s tým spôsobené prerušenie dochádzky do škôl v tomto školskom roku či ťažko predvídateľná epidemiologická situácia na Slovensku v budúcich týždňoch. „Epidemiológovia ešte stále neschválili otvorenie internátov. Navyše kvôli zlej pandemickej situácii sa viaceré školy na Slovensku uzatvorili na dlhšiu dobu. To všetko komplikuje maturantom situáciu a ich prípravu na skúšky,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Žiaci posledných ročníkov stredných škôl budú v tomto školskom roku maturovať administratívne. Výsledky maturitnej skúšky určia školy, rovnako ako vlani, aritmetickým priemerom z výsledkov žiaka počas celého štúdia na strednej škole. Priemer známok sa vypočíta zo všetkých koncoročných vysvedčení žiaka a z posledných dvoch polročných vysvedčení.

„Vzhľadom na pandemickú situáciu sme 4. januára 2021 oznámili zrušenie externej časti maturít, teda písomné testy. Do konca marca sme mali následne informovať o termíne písomnej formy internej časti, teda slohu. Ten sa ruší. Známka ústnej maturity, praktickej maturity a jej teoretickej časti sa vypočíta podľa priemeru známok žiaka z predmetu. Všetky technické veci upresňujeme v rozhodnutí, ktoré nájdete na webe ministerstva,“ ozrejmil minister školstva. Žiak, ktorý má záujem prejsť klasickou maturitou, napríklad, aby dostal lepšiu známku, môže požiadať o tradičnú formu ústnej maturity.

Riaditelia stredných škôl do 3. mája určia skupiny príbuzných predmetov, ktoré sa budú počítať do výslednej známky. Do úvahy sa berú koncoročné známky zo všetkých ročníkov pri 4-ročných a 5-ročných programoch a následne aj polročné známky z posledných dvoch rokov. Pri 8-ročných programoch sa berú do úvahy známky z posledných štyroch ročníkov a polročné známky z posledných dvoch rokov. Do 10. mája sa na školách uskutoční koncoročná klasifikácia, vrátane komisionálnych skúšok. Žiaci dostanú spriemerovanú známku do 19. mája 2021. Výučba v posledných ročníkoch stredných škôl sa naďalej uskutočňuje a žiaci sa musia aj naďalej zúčastňovať prezenčnej formy výučby.

Maturita podľa priemeru sa tak ako minulý rok vzťahuje na štyri povinné predmety. Všetci žiaci dostanú známky zo štyroch povinných predmetov. Ak má žiak piaty alebo šiesty dobrovoľný predmet, maturuje z neho ústne, rovnako ako minulý rok alebo do 30. apríla môže zrušiť skúšku z dobrovoľného predmetu. Ústne maturity na žiadosť žiaka sa uskutočnia v termíne od 31. mája 2021.

„Známka žiaka na maturite tak bude odrážať celé štyri roky jeho práce a jeho kontinuálne výsledky počas celého štúdia na strednej škole. Títo žiaci sa učili počas celého štúdia, boli štyri roky preverovaní, známkovaní a hodnotení a pripravovali sa či už na ďalšie štúdium, alebo na prácu. Tieto roky sa premietnu do ich výsledného hodnotenia. Podobný prístup pre nepriaznivú pandemickú situáciu zvolili krajiny ako Írska republika, Severné Írsko, Wales či Škótsko,“ doplnil minister.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.036 s.