Zóny pre každého študenta

Smiech a komunikácia (webinár)

Smiech patrí k prirodzeným spôsobom, ako sa uvoľniť. Ako na to prezradí zaujímavá prednáška

Kľúč k zdraviu a úľave od stresu vďaka niečomu tak jednoduchému, ako je smiech! Smejeme sa ešte skôr, než začneme hovoriť a táto schopnosť nás sprevádza celý život, no väčšinou nevyužívame jej potenciál naplno. O tom, aký účinok má smiech na emócie, komunikáciu či prevenciu pred stresom a syndrómom vyhorenia, porozpráva známy psychiater Karel Nešpor v pondelok 17. mája v zaujímavej online prednáške.

Prečo je dobré smiať sa?

Karel Nešpor: Smiech patrí k prirodzeným spôsobom, ako sa uvoľniť. Uvoľnenie pôsobí blahodárne v mnohých smeroch. Telo sa pri ňom môže zaoberať samo sebou a dávať sa do poriadku.

Majú smiech, ktorý je spontánny, a smiech, ktorý je vynútený alebo trénovaný, rovnaký účinok na ľudí a ich psychiku?

Karel Nešpor: Dospelí ľudia sa smejú najčastejšie zo zdvorilosti. Je to teda umelý smiech, ale aj ten je dôležitý. Je to ako keby sme vypustili holubicu mieru alebo zamávali olivovou ratolesťou. Zlepší to náladu a uľahčí komunikáciu. Navyše je to praktickejšie ako zháňať biele holubice a vetvy olivovníka.

Ako pôsobí smiech na psychické zdravie a ako pôsobí na fyzický stav človeka?

Karel Nešpor: Zmeny, ktoré nastanú po smiechu a pri úsmeve, do značnej miery zodpovedajú zmenám, ku ktorým dochádza počas relaxačných techník. Uvoľniť sa za pomoci smiechu je v bežnom živote o dosť jednoduchšie ako praktizovať napríklad jógovú relaxáciu.

Mnoho ľudí sa niekedy zamyslí nad tým, že keď boli mladší alebo malí, tak sa smiali o dosť viac. Prečo sa smiech vytráca z nášho života?

Karel Nešpor: To je pravda, smiech je častejší v detstve a v mladom veku. Z toho pre nás vyplýva niečo veľmi dôležité: veľa ľudí chce vyzerať mladšie. Vážené čitateľky a vážení čitatelia, zabudnite na kozmetiku, lepšie je sa smiať a usmievať.

Ako sa dá smiech vrátiť späť do života?

Karel Nešpor: Dospelý človek zasmeje približne 15-krát za deň. Urobte si do diára za každý úsmev a smiech čiarku. Ak ich tam budete mať 20 alebo viac, vopred blahoželám, budete nadpriemerní!

Ako ste sa dostali k smiechu ako téme vo svojej profesii?

Karel Nešpor: Prvé dva druhy smiechu som sa naučil v 16 rokoch. Vtedy som sa zúčastnil seminára americkej jogínky českého pôvodu madam Ossius. O mnoho rokov neskôr som čítal báseň, ktorú napísal indický majster Swami Satyanand. Boli tam verše: „Ako sa naučíš umeniu smiechu, tejto najznamenitejšej zo všetkých jóg? Cestu nájdeš ty." Tak som hľadal cestu a napísal knihu Liečivá moc smiechu, ktorá odvtedy vychádza v opakovaných vydaniach. K využívaniu jogy pri práci so závislými ľuďmi ma priviedla iná myšlienka Swamiho Satyanand: „Múdry človek je ako múdra ryba. Tá sa nezrieka potešeniam, ale vyhne sa tým, v ktorých je háčik." Tak vznikol smiech múdrej ryby abstinentky, ktorá pláva preč a smeje sa rybárom. Tým háčikom sa myslí okrem iného alkohol, drogy a hazard. Nie že by sme sa pri psychoterapii iba smiali, ale smiech je ako zdravé korenie, ktoré dodá jedlu tú správnu chuť.

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

je priekopníkom liečby smiechom, ktorej techniky sám vymýšľa. Nešpor je známy odborník na liečbu návykových ochorení, psychiater, publicista a pedagóg. Atestoval z psychiatrie, liečby návykových chorôb a psychoterapie. Je autorom mnohých odborných a populárnych kníh a často prednáša. K jeho úspešným publikáciám patria okrem iného knihy Liečivá moc smiechu, Triezvo, väčšinou veselo,Kadiaľ do pohody, Ako byť milší a Ide to aj veselo.

17. 5. (pondelok)

Štart: 19:00 hod.

 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1635/smiech-a-komunikacia-webinar/