Zóny pre každého študenta

Róbert Bezák, Lucia Pašková, Diana Fabiánová a ďalší rozprávajú o svete v roku 2050

Človek v ohrození spolu s osobnosťami z prostredia občianskej spoločnosti, kultúry a školstva štartuje kampaň Predstavme si 2050. Jej cieľom je upozorniť na neistú budúcnosť v kontexte klimatickej krízy. Chce upriamiť pozornosť na dlhodobé plány Slovenska a dať ľuďom šancu prejaviť svoj názor na budúcnosť. Kampaň štartuje v týždni, v ktorom má Slovensko odovzdať svoj plán obnovy Európskej komisii.

Predstavme si rok 2050

Budeme ešte stále jazdiť na súkromných benzínových autách, spaľovať uhlie a jazdiť cez pol sveta na exotické dovolenky? Budeme môcť chodiť do zdravých lesov? Ako budeme pracovať? Čo, alebo kto najviac ovplyvní našu budúcnosť? A akú ju vlastne chceme mať? To sú otázky, ktoré sa nás málokto pýta, ale musíme si ich položiť. Každý deň totiž robíme rozhodnutia, ktoré našu budúcnosť ovplyvnia.

Slovensko sa zaviazalo k spoločným cieľom EÚ byť do roku 2050 klimaticky neutrálnea do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent. Podpísali sme Parížsku klimatickú dohodu, Európsku zelenú dohodu a vypracovali Nízkouhlíkovú stratégiu rozvoja Slovenska. Ak chceme dodržať naše záväzky, čaká nás obrovská transformácia spoločnosti. 

„Krátkodobé myslenie nestačí na to, aby sme riešili dlhodobé problémy, ktoré sú svojou povahou systémové a vyžadujú si obrovské úsilie. Nestačí len redukovať emisie, znižovať spotrebu a plátať staré diery. Musíme vidieť, kam to celé smeruje a ako by náš život mal vyzerať. Potrebujeme si vysnívať svet, v ktorom by sme chceli žiť a pokúsiť sa oň,” hovorí Lukáš Osvald, vedúci oddelenia Globálneho vzdelávania v organizácii Človek v ohrození.

Do kampane sa okrem mladých ľudí zapojili aj známe osobnosti. Sú medzi nimi emeritný arcibiskup Róbert Bezák, umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová aj influencerka Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka, ktorá sa venuje popularizácii vegánstva. „Ak sa nepoučíme my, tak nás príroda poučí,” hovorí vo videu Róbert Bezák. Zapojiť do kampane sa však môže hocikto. 

Ako si rok 2050 predstavujete vy?

Najlepší spôsob, ako sa do kampane zapojiť je vyplniť v termíne od 26.4. do 9.5. krátky prieskum na webe www.predstavmesi2050.sk. Každý hlas je dôležitý. Čím viac predstáv o budúcnosti sa podarí zozbierať, tým vyššia bude ich výpovedná hodnota. Súčasťou kampane je aj súťaž o vecné ceny

Svoju predstavu o svete môžu ľudia vyjadriť aj na sociálnych sieťach, s použitím označenia #Predstavmesi2050.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1636/robert-bezak-lucia-paskova-diana-fabianova-a-dalsi-rozpravaju-o-svete-v-roku-2050/