Lacné potraviny pre študentov – Chutné jedlá aj bez veľkých skúseností

Pondelok, 24.05.2021 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Aj študent, ktorý je stovky kilometrov od domácej kuchyne, sa potrebuje dobre najesť. Isto nám však dáte za pravdu, že je umením navariť v provizórnych podmienkach a z menšieho rozpočtu. Máme pre vás tipy na základné lacné potraviny, z ktorých si môžete pripraviť chutné jedlá, aj bez veľkých kulinárskych skúseností.

Strava študenta nemusí byť iba o polotovaroch

Študent na internáte či v podnájme veľmi rýchlo pochopí, že potraviny niečo stoja a ani sa samé do chladničky neuložia. O to viac treba pri nákupe premýšľať, aby ste mali v zásobe aspoň zopár jednoduchých surovín, ktoré vytvoria fungujúci základ pre niekoľko jedál.

Začnite jednoduchou otázkou: Kde nakupovať? Nájdite si obchod so širokým sortimentom a pravidelnými zľavami. Je lepšie, ak si môžete vyberať z viacerých možnosti, vrátane privátnej značky, kde budú ceny vždy nižšie. Nie ste dôchodcom, ktorý je na love všetkých akcií, ale prečo si neurobiť prehľad?

Pri nákupe v supermarkete nekupujte očami a oblúkom sa vyhýbajte instatným polotovarom. Sú plné soli, konzervantov, nezdravých tukov a umelých prísad. Tie sa skôr či neskôr podpíšu na kvalite pleti, alebo na problémoch s trávením. O to predsa nikto nemá záujem!

Majte vopred pripravený základný jedálniček, v ktorom bude zastúpená najmä výživná varená strava. Zároveň, svoje budúce varenie prispôsobte vybaveniu kuchyne, ktorú máte k dispozícii, a vlastným schopnostiam. Ak ste si doteraz potykali iba s panvicou a hrncom, nebudete sa predsa púšťať do komplikovanej prípravy kysnutého cesta na plech.

Aké jednoduché a lacné jedlá si pripraviť?

Ešte ste predtým nevarili? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim zoznamom. Nájdete v ňom jedlá pre študentov, ktoré nie sú komplikované na prípravu a nevyžadujú ani plnohodnotne vybavenú kuchyňu s množstvom špeciálnych riadov. Vyberali sme ich tak, aby plnohodnotne zastúpili jedno teplé jedlo denne. Možno aj vďaka týmto tipom nabudúce nesiahnete po vifonke, ale sa s radosťou pustíte do varenia vo vlastnej réžii.

Zemiaky

Jedna z najobľúbenejších slovenských potravín je v kuchyni stávkou na istotu. Nemyslite však na hranolky.

  • Určite zvládnete pripraviť zemiaky zapekané so smotanou a slaninkou / brokolicou / karfiolom. Ak sú zemiaky predvarené, zapekanie nepotrvá dlho.
  • Výborné sú zemiakové placky. Pozor však, podstupujete riziko, že neodolateľnou arómou prilákate aj spolubývajúcich.
  • Popučené a osolené zemiaky zmiešané s menším množstvom červenej papriky a uvarenými fliačkami – to znamená iba jediné! Plný hrniec granadíru. Už len kyslé uhorky do partie.
  • Medzi obľúbené jedlá zo zemiakov patrí aj zemiaková omeleta – uvarené a nastrúhané zemiaky zmiešame s vajíčkami, nakrájanou šunkou, rovnomerne rozostrieme na panvicu a pod pokrievkou necháme prepojiť a prehriať. Na záver posypeme syrom.

Cestoviny

Ktoré cestoviny sú vašimi favoritmi – špagety, fusilli, penne, kolienka alebo tarhoňa? Aj keď ide o sacharidovú potravinu, jej potenciál zasýtiť je perfektný.

  • V kombinácii s kúskami kuracieho mäsa alebo tuniakom vznikli už desiatky rôznych cestovinových šalátov.
  • Okrem toho sa môžete smelo pustiť aj do ich zapekania – či už na panvici, alebo v zapekacej miske, ktorú šupnete do rúry. Samozrejme, predtým nezabudnite cestoviny predvariť.
  • Máte chuť na cestoviny s omáčkou? Na jemnú krémovú omáčku nepotrebujete veľa. Stačí kúsok masla, 100 ml smotany na varenie a kúsok nastrúhaného tvrdého syra. Všetko je spolu za pár minút prevarené, pripravené na podávanie k cestovinám.

Vajcia

Aby ste na internáte netrpeli nedostatkom bielkovín, nezabudnite si z času na čas pripraviť jedlá z vajec. Vajíčka patria medzi lacné potraviny, no ukrývajú v sebe množstvo cenných živín. Existujú stovky rôznych receptov, kde hrá “obyčajné” vajíčko dôležitú úlohu.

  • Začnime úplne jednoducho – omeletou alebo palacinkami. Obe tieto jedlá sa dajú zaujímavo dochucovať - palacinky na sladko aj na slano, na omeletu sa hodí šunka, syr, hrášok, špenát, šampiňóny aj mozzarella.
  • Na štýl omelety si dá dokonca pripraviť aj vajíčková pizza – vajíčka vymiešané so soľou a korením vylejeme na panvicu, zľahka opečieme z oboch strán a na jednu stranu naukladáme pizzové ingrediencie (alebo čo chladnička dá).
  • Vajíčka sú vhodné aj do jednoduchých nátierok, ktoré skvele pasujú k chrumkavým opečeným toastom.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.