Lacné potraviny pre študentov – Chutné jedlá aj bez veľkých skúseností
Aj študent, ktorý je stovky kilometrov od domácej kuchyne, sa potrebuje dobre najesť. Isto nám však dáte za pravdu, že je umením navariť v provizórnych podmienkach a z menšieho rozpočtu. Máme pre vás tipy na základné lacné potraviny, z ktorých si môžete pripraviť chutné jedlá, aj bez veľkých kulinárskych skúseností.
Strava študenta nemusí byť iba o polotovaroch
Študent na internáte či v podnájme veľmi rýchlo pochopí, že potraviny niečo stoja a ani sa samé do chladničky neuložia. O to viac treba pri nákupe premýšľať, aby ste mali v zásobe aspoň zopár jednoduchých surovín, ktoré vytvoria fungujúci základ pre niekoľko jedál.
Začnite jednoduchou otázkou: Kde nakupovať? Nájdite si obchod so širokým sortimentom a pravidelnými zľavami. Je lepšie, ak si môžete vyberať z viacerých možnosti, vrátane privátnej značky, kde budú ceny vždy nižšie. Nie ste dôchodcom, ktorý je na love všetkých akcií, ale prečo si neurobiť prehľad?
Pri nákupe v supermarkete nekupujte očami a oblúkom sa vyhýbajte instatným polotovarom. Sú plné soli, konzervantov, nezdravých tukov a umelých prísad. Tie sa skôr či neskôr podpíšu na kvalite pleti, alebo na problémoch s trávením. O to predsa nikto nemá záujem!
Majte vopred pripravený základný jedálniček, v ktorom bude zastúpená najmä výživná varená strava. Zároveň, svoje budúce varenie prispôsobte vybaveniu kuchyne, ktorú máte k dispozícii, a vlastným schopnostiam. Ak ste si doteraz potykali iba s panvicou a hrncom, nebudete sa predsa púšťať do komplikovanej prípravy kysnutého cesta na plech.
Aké jednoduché a lacné jedlá si pripraviť?
Ešte ste predtým nevarili? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim zoznamom. Nájdete v ňom jedlá pre študentov, ktoré nie sú komplikované na prípravu a nevyžadujú ani plnohodnotne vybavenú kuchyňu s množstvom špeciálnych riadov. Vyberali sme ich tak, aby plnohodnotne zastúpili jedno teplé jedlo denne. Možno aj vďaka týmto tipom nabudúce nesiahnete po vifonke, ale sa s radosťou pustíte do varenia vo vlastnej réžii.
Zemiaky
Jedna z najobľúbenejších slovenských potravín je v kuchyni stávkou na istotu. Nemyslite však na hranolky.
- Určite zvládnete pripraviť zemiaky zapekané so smotanou a slaninkou / brokolicou / karfiolom. Ak sú zemiaky predvarené, zapekanie nepotrvá dlho.
- Výborné sú zemiakové placky. Pozor však, podstupujete riziko, že neodolateľnou arómou prilákate aj spolubývajúcich.
- Popučené a osolené zemiaky zmiešané s menším množstvom červenej papriky a uvarenými fliačkami – to znamená iba jediné! Plný hrniec granadíru. Už len kyslé uhorky do partie.
- Medzi obľúbené jedlá zo zemiakov patrí aj zemiaková omeleta – uvarené a nastrúhané zemiaky zmiešame s vajíčkami, nakrájanou šunkou, rovnomerne rozostrieme na panvicu a pod pokrievkou necháme prepojiť a prehriať. Na záver posypeme syrom.
Cestoviny
Ktoré cestoviny sú vašimi favoritmi – špagety, fusilli, penne, kolienka alebo tarhoňa? Aj keď ide o sacharidovú potravinu, jej potenciál zasýtiť je perfektný.
- V kombinácii s kúskami kuracieho mäsa alebo tuniakom vznikli už desiatky rôznych cestovinových šalátov.
- Okrem toho sa môžete smelo pustiť aj do ich zapekania – či už na panvici, alebo v zapekacej miske, ktorú šupnete do rúry. Samozrejme, predtým nezabudnite cestoviny predvariť.
- Máte chuť na cestoviny s omáčkou? Na jemnú krémovú omáčku nepotrebujete veľa. Stačí kúsok masla, 100 ml smotany na varenie a kúsok nastrúhaného tvrdého syra. Všetko je spolu za pár minút prevarené, pripravené na podávanie k cestovinám.
Vajcia
Aby ste na internáte netrpeli nedostatkom bielkovín, nezabudnite si z času na čas pripraviť jedlá z vajec. Vajíčka patria medzi lacné potraviny, no ukrývajú v sebe množstvo cenných živín. Existujú stovky rôznych receptov, kde hrá “obyčajné” vajíčko dôležitú úlohu.
- Začnime úplne jednoducho – omeletou alebo palacinkami. Obe tieto jedlá sa dajú zaujímavo dochucovať - palacinky na sladko aj na slano, na omeletu sa hodí šunka, syr, hrášok, špenát, šampiňóny aj mozzarella.
- Na štýl omelety si dá dokonca pripraviť aj vajíčková pizza – vajíčka vymiešané so soľou a korením vylejeme na panvicu, zľahka opečieme z oboch strán a na jednu stranu naukladáme pizzové ingrediencie (alebo čo chladnička dá).
- Vajíčka sú vhodné aj do jednoduchých nátierok, ktoré skvele pasujú k chrumkavým opečeným toastom.
Profesionálna liga YGames PRO Series prichádza po prvýkrát v hre Counter-Strike 2!
Už o pár týždňov prichádza nálož skvelých tímov a zápasov. Couter-Strike liga YGames PRO Series pokračuje v roku 2024 svojou 4. sezónou, ktorá štartuje už 13.5. a prináša súboje 18 tímov v novej edícií hry. Po prvýkrát tak uvidíme top tímy domácej a európskej scény v ... celý článok »
Základné kuchynské vybavenie, ktoré si so sebou vziať na internát
Každý študentský domov je iný a platia tu rozličné pravidlá. Kým v niektorých je varenie na izbách striktne zakázané a študenti tak musia využívať spoločnú kuchyňu určenú pre celé poschodie, iné sú koncipované tak, že poskytujú tzv. bunky, ktoré pozostávajú z dvoch ... celý článok »
Najväčší festival animovaných filmov na svete uvedie slovenskú krátkometrážnu snímku Free The Chickens
Režisér Matúš Vizár, ktorý za svoj krátky animovaný film Pandy získal ocenenie v Cannes, sa zúčastní so svojim novým filmom Free the Chickens súťaže krátkometrážnych filmov na najväčšom festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy. O úspechu svedčí aj fakt, že ... celý článok »
Nebojte sa odmietnutia. Povedali mu „nie“ vyše stokrát, teraz je v rebríčku najúspešnejších mladých Slovenska.
Hovorí sa, že slovo „nie“ je najsilnejším slovom vôbec, taktiež že patrí medzi slová, ktoré za svoj život počujeme najčastejšie. Svoje o tom vie aj Bohumil Pokštefl, ktorý ho za svoj pomerne mladý život počul nespočetne veľakrát. Prečo odmietnutiu nepodľahol a čo mu ... celý článok »
5 tipov, ako ušetriť počas štúdia
Mnohí „dospeláci“ označujú s odstupom času svoje študentské roky ako vôbec najlepšie v živote. Všetko má však svoje pre aj proti. Aj keď majú študenti v súčasnosti viacero možností, ako si privyrábať počas štúdia, skĺbiť prácu so školou je jednoducho náročné. Ak ... celý článok »