Viac ako polovica ľudí na Slovensku vníma budúcnosť negatívne

Streda, 28.07.2021 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Online prieskum organizácie Človek v ohrození Predstavme si 2050 poukazuje na vážne obavy ľudí zo súčasného vývoja. Na prelome apríla a mája sa 2 785 prevažne mladých ľudí z celého Slovenska vyjadrilo, ako vnímajú budúcnosť, akú by si ju želali a na akých hodnotách by mala byť postavená.

Z výsledkov online prieskumu vyšlo, že 56,8% ľudí pocitovo vníma svet v roku 2050 negatívne. Len 3,6% ľudí vníma svet v roku 2050 veľmi pozitívne. Môže za to predovšetkým klimatická zmena, ale aj rozpad ekosystémov s masovým vymieraním druhov a umelá inteligencia. Ako dôležité faktory sa taktiež ukázali medzinárodné konflikty a robotizácia s automatizáciou.

„Výsledky nastavili zrkadlo našej dnešnej činnosti a obraz, ktorý vidíme nie je dobrý. Poukazuje na spoločenskú nedôveru a systémový problém s negatívnymi očakávaniami budúcnosti. Prekvapením je dominantné umiestnenie klimatickej zmeny ako faktora, ktorý bude najviac vplývať na podobu sveta v roku 2050. Dokonca aj ľudia, ktorí v kontrolnej otázke nevnímali jej dopad na svoj život, uviedli že klimatická zmena bude mať dominantný vplyv na budúcnosť,” hovorí k výsledkom Lukáš Osvald z organizácie Človek v ohrození.

Kľúčové slová budúcnosti

Slová, ktoré ľuďom v súvislosti s rokom 2050 napadli ako prvé boli technológie, budúcnosť, klimatická zmena/kríza, znečistenie a kríza. Na druhej strane, pri otázke ktoré slová chcú, aby charakterizovali budúcnosť, boli najčastejšie zmienené slová mier, ekológia, zdravie, príroda, pokoj a udržateľnosť. Za najdôležitejšie hodnoty pre dobrý život považujú zdravie, lásku, mier, rodinu a toleranciu.

Súčasťou prieskumu bola aj možnosť zdieľať svoje vlastné postrehy k budúcnosti. Tie vyplnila približne polovica ľudí a išli v nich viac do hĺbky, často až do osobného vnímania. 

„Predstava roku 2050 ma desí, vytvára mi úzkosť a pocit zbytočnosti, lebo sa nezadržateľne blíži katastrofa. Aj na základe toho sme sa rozhodli nemať dieťa.”

„V roku 2050 budem v dôchodku. Mám strach z toho, v akom svete budú vyrastať moje vnúčatá, že egoizmus mojej generácie im pripraví ťažké chvíle. Upokojuje ma však, že je čoraz viac hnutí, ktorým osud nášho sveta nie je ľahostajný. Sama vidím, ako veľa viem ovplyvniť výchovou detí.”

Do komunikačnej kampane sa zapojili ľudia a organizácie z prostredia kultúry, občianskej spoločnosti, vzdelávania a študentských radov. Jej súčasťou boli známe osobnosti ako Róbert Bezák, Lucia Pašková, Nikoleta Kováčová, Anna Karolína Schmiedlová ale aj bežní mladí ľudia, ktorí prostredníctvom transparentov na sociálnych sieťach vyjadrili svoju predstavu o budúcnosti. Kampaň nadväzovala na výstavu volba2050.world. Realizovala ju nezisková organizácia Človek v ohrození v spolupráci so študentkami z Nexteria Leadership Academy v rámci projektu 1Planet4all. 

Kompletné výsledky online prieskumu Predstavme si 2050 sú voľne dostupné na webe www.predstavmesi2050.sk.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.