Zóny pre každého študenta

Podporme kampaň #BODKOCIARKA pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd 2021

Svetový deň prevencie samovrážd (10.9.) je priestorom hovoriť o význame duševného zdravia, o možnostiach pomoci, ako aj prevencie. Pomoc naozaj existuje a spoločne s odborníkmi môžeme byť jej súčasťou my všetci. Tým, že budeme oporou pre svoje okolie i tým, že podporíme búranie predsudkov o duševnom zdraví a hľadaní pomoci. Pretože požiadať o pomoc je normálne a veľmi dôležité. Aj o tom je kampaň #BODKOCIARKA, ktorú aktuálne spúšťa OZ IPčko.

Názov #BODKOCIARKA v sebe nesie hlbší význam: „Bodkočiarka je tvorená z bodky, ktorá symbolizuje koniec a čiarky, ktorá znamená pokračovanie. Bodkočiarka je „dokonalé spojenie“ týchto významov a má ďaleko hlbší význam, ako ten gramatický. Bodkočiarka je symbolom nádeje, odhodlania a pokračovania ísť ďalej pre ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu. Znamená, že ich život neskončil, pokračuje ďalej, pretože na nich záleží a existuje šanca začať znova,“ znie posolstvo kampane .

Súčasťou kampane #BODKOCIARKA je spolupráca so Železnicami SR a Adelou Vinczeovou, ktorá „požičala“ svoj hlas do nahrávky, ktorá bude znieť týždeň (do 15.9.2021) na každej vlakovej stanici. Kampaň sa bude šíriť aj na sociálnych sieťach – známe osobnosti si ako prejav spolupatričnosti a podpory ľuďom, ktorým je ťažko, ale nevzdávajú to, nakreslia na ruku, nohu alebo aj na papier bodkočiarku a postnú to aj s odkazom na pomoc na svojich sociálnych sieťach. K symbolickej podpore formou hashtagov #bodkociarka a #pomocexistuje sa môže pripojiť každý.

„Od začiatku pandémie hlásia linky dôvery až 200 %-ný nárast kontaktov od ľudí hľadajúcich pomoc. Prostredníctvom projektu „Linky podpory“ Nadácia Volkswagen Slovakia v marci tohto roka podporila 4 najväčšie celoslovensky pôsobiace linky dôvery. Jednou z nich bolo aj OZ IPčko, ktoré v rámci svojich podporených aktivít spúšťa kampaň #BODKOCIARKA. Radi sa pripájame k jej posolstvu a veríme, že sa dostane k čo najväčšiemu množstvu ľudí,“ uviedla Alexandra Pappová, projektová manažérka Nadácie VW SK.

Za prvý polrok 2021 sme uskutočnili 4 054 komunikácií, v ktorých sa nám ľudia zdôverili s tým, že uvažujú nad samovraždou a 1 336 rozhovorov pri pokuse o ukončenie života,“ uviedol psychológ Marek Madro, zakladateľ a programový riaditeľ OZ IPčko. Tím dobrovoľníkov – psychológov je ľuďom hľadajúcim pomoc k dispozícii nonstop a bezplatne na 3 linkách pomoci – Krízová linka pomoci, IPčko.sk a Dobrá linka prostredníctvom chatu, e-mailu, videa a bezplatného čísla 0800 500 333. „Sme tu pre všetkých, ktorí potrebujú nebyť osamote v tých najťažších momentoch života. V tomto roku sme rozšírili aj možnosti osobnej pomoci v podobe kontaktných bodov v krízových životných situáciách Káčko, ktoré sú k dispozícii v Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Na ďalších Káčkach v ďalších mestách Slovenska už teraz neúnavne pracujeme.“

Kde hľadať pomoc?

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1685/podporme-kampan-bodkociarka-pri-prilezitosti-svetoveho-dna-prevencie-samovrazd-2021/