Zóny pre každého študenta

Máli sa vám interaktivita a zážitkovosť? So správnymi súradnicami k nim pridáte aj pátranie a dobrodružstvo

Kešky a kešeri, dôležité listingy a populárna zábava s názvom geocaching. Žiadne obavy, nečítate zo slovníka cudzích slov. To všetko patrí k dobrodružnej poznávacej aktivite plnej indícii a objavovania, na ktorú stačia tie správne GPS súradnice. Pátračov a zvedavcov aktuálne čakajú aj v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči. Svoju „kešku“ nájdu už aj tu.

Interaktívne Múzeum špeciálneho školstva našlo opäť spôsob ako sa u nich dozvedieť niečo nové, a aj sa zabaviť. Novinka v podobe geocaching-u to je dobrodružstvo z nepoznaného. Láka aj zvedavcov, aj zberateľov, ktorí sa nechcú nudiť a pomyselne prestupovať na jednom mieste. Hľadať a získať takzvané „kešky,“ je totiž možné len na základe vypátrania GPS súradníc.

„Novinkou sme jednoducho chceli našu zážitkovosť a interakciu spojiť s niečím ďalším pútavým, a dnes tak populárnym. Podčiarkujeme tým originalitu nášho múzea, no zároveň aj spoločný záujem podpory cestovného ruchu, vzdelávania, kultúry či turizmu v regióne.

Zberatelia 'kešky' takzvaní 'kešeri' najskôr získajú prvotnú informáciu, ale aj indície k jej nájdeniu. Niekedy ju doplní i úloha v jej popise – listingu, ktorú nájdu hľadači na internete. V našom prípade musia 'kešeri' k vypátraniu 'kešky' získať odpovede k úlohám, a to v priebehu prehliadky interaktívnej expozície. Po jej nájdení získajú, takzvané SWG drievko, ktoré je zberateľským predmetom. To z múzea je samozrejme autentické. Zobrazuje názov a objekt múzea, nechýba aktuálny rok.Súčasťou ´kešky´ je rovnako originálna pečiatka,“ konkretizuje Štefánia Petreková, vedúca múzea.

V súčasnosti existuje na svete viac ako tri milióny „kešiek,“ ukrytých vo viac ako 190 krajinách sveta, na všetkých kontinentoch, vrátane Antarktídy. Geocaching sa teší obrovskej obľube najmä v strednej i severnej Európe. 'Kešku´ na Karlovom moste našlo najviac 'kešerov' na svete.

Tak čo poviete na takýto spôsob zábavy a objavovania zaujímavých miest aj v levočskom múzeu? Niektorí si to už vyskúšali počas víkendu v polovici septembra. Spätná väzba, ktorú tu dostali, hovorí za všetko: „Ďakujeme za veľmi zaujímavú a poučnú prehliadku múzea a za parádnu 'kešku.' Ani sme nedúfali, ale zadarilo sa. Tešíme sa na vaše ďalšie 'kešerské šmakocinky,'“ znie prvá odozva na „kešku“ s názvom - Zážitkové múzeum, ktorú logoval „kešer“ s logom TomiVeve.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1692/mali-sa-vam-interaktivita-a-zazitkovost-so-spravnymi-suradnicami-k-nim-pridate-aj-patranie-a-dobrodruzstvo/