Festival Jeden svet: Prihlasovanie na školské projekcie a diskusie 2021

Piatok, 08.10.2021 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Aj tento rok festival Jeden svet a oddelenie globálneho vzdelávania neziskovej organizácie Človek v ohrození pripravili pre učiteľov a učiteľky bezplatné školské projekcie a diskusie k filmom, ktoré sa uskutočnia ONLINE. 

Novinkami sú, kvôli veľkému záujmu, predĺženie diskusií z 20 na 45 minút a špeciálna úprava titulkov pre nepočujúcich pri každom filme. Oproti minulému roku budú filmy dostupné 48 hodínpred plánovanými diskusiami cez odkaz, ktorý dostanete na email po prihlásení v priebehu októbra. Študenti a študentky sa aj naďalej vďaka interaktívnemu online nástroju Slido budú môcť zapájať do diskusií v reálnom čase.

Pre koho sú filmy určené?

Filmy sú pre študentov a študentky stredných škôl, vyšších ročníkov základných škôl a gymnázií. V prípade záujmu o tlmočenie diskusie do posunkového jazyka nás prosím, kontaktujte na zuzana.mathernova@clovekvohrozeni.sk.

Dokumentárne filmy sú v originálnom znení v rôznych jazykoch. Každý z nich má slovenské titulky a špeciálnu úpravu pre nepočujúcich. Trvanie filmov je do 60 minút.

Kedy budú diskusie prebiehať?

  • utorok 9.11. o 9:00 a 10:15 – diskusie k filmu Generácia Greta
  • streda 10.11. o 11:00 a 13:00 – diskusie k filmu Tieňohra – druhá diskusia (13:00) bude v ANGLICKOM JAZYKU bez tlmočenia do slovenského jazyka
  • štvrtok 11.11. o 9:00 a 10:15 – diskusie k filmu Modelka Maddy

Uvedené časy sú časy začiatkov diskusií. Filmy si budete môcť pozrieť s prihlásenými skupinami počas dvoch dní pred diskusiami na odkaze, ktorý dostanete emailom po prihlásení, v priebehu októbra.

Ako a kedy sa prihlásiť?

Svoju školu môžete najneskôr do 1. novembra 2021 záväzne prihlásiť prostredníctvom elektronického formulára nižšie. Po obdržaní vyplneného formulára, vás budeme informovať o ďalšom postupe prostredníctvom e-mailu, preto je veľmi dôležité zadať vašu e-mailovú adresu správne

Prečo má zmysel prinášať dokumentárne filmy na školy?

Dokumentárny film je výborným nástrojom na otvorenie témy. Poskytuje zážitok, vedomosti, informácie a emócie, ale hlavne, zodpovednosť za otvorenie témy sa prenáša na samotné médium resp. jeho tvorcov.

Každý jeden film otvára debatu o inej citlivej téme, a tak máte tento rok možnosť rozprávať sa so svojimi študentmi a študentkami o aktivizme, klimatickej zmene, migrácii a inklúzii ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Filmové projekcie a diskusie zaujímavým a efektívnym spôsobom dopĺňajú učivo predmetov etická výchova, občianska náuka, geografia, dejepis, anglický jazyk a spoločensko-vedný seminár.

Ponuka filmov

GENERÁCIA GRETA 

Génération Greta / Johan Boulanger, Simon Kessler / Francúzsko / 2020 / 54 min. / anglicky, francúzsky / slovenské titulky s úpravou pre nepočujúcich / 14+

Najmladšia má 12 a najstaršia 24 rokov. Vyrastajú a žijú vo svete, v ktorom sú čoraz častejšími úkazmi obdobia sucha, povodne a požiare. Všetky bojujú proti tomu istému nepriateľovi – núdzovej situácii v oblasti klímy. Napriek kultúrnym a geografickým rozdielom má deväť mladých aktivistiek rovnaký cieľ: zvyšovať povedomie o klimatickej pohotovosti, bojovať proti ľahostajnosti politikov a zvýrazňovať potrebu radikálnej spoločenskej zmeny tak, aby boli našimi najvyššími prioritami príroda a sociálna spravodlivosť. Aj pod vplyvom Grety Thunberg, azda najznámejšej aktivistky, majú tieto mladé ženy v repertoári takú charizmu a sebaistotu ako najväčšie osobnosti politickej histórie. Kto sú tieto aktivistky s odhodlaním zmeniť svet? Ako možno chápať ich hnev? Aké nádeje prinášajú? Generácia Greta predstavuje prostredníctvom silných očitých svedectiev a úžasných archívnych záberov príbeh deviatich obdivuhodných mladých žien. 

Témy: klimatická zmena, klimatická spravodlivosť, občiansky aktivizmus

MODELKA MADDY 

Maddy the Model / Jane Magnusson / Švédsko / 2020 / 58 min. / anglicky / slovenské titulky s úpravou pre nepočujúcich / 14+

Newyorský týždeň módy, september 2015. Stalo sa niečo úžasné a neslýchané. Na predvádzacie mólo vyšla mladá žena menom Madeleine Stuart a všetkých ohúrila. Nie preto, že by bola štíhlejšia, vyššia, mala vyššie podpätky a vyzerala deprimovanejšie ako všetky ostatné modelky. Nie, Maddy urobila rozruch, pretože taká nebola. Modelka Maddy bola nižšia a šťastnejšia ako všetci ostatní. Prečo? Pretože taký je život podľa Maddy. Takto pracuje, žije a získava si priateľov všade, kam príde. Madeleine Stuart má Downov syndróm. Film Modelka Maddy je o kampani za inklúziu, ktorú vedie spolu so svojou matkou Rosanne. 

Témy:inklúzia ľudí so zdravotným znevýhodnením v spoločnosti, Downov syndróm, sociálne médiá a médiá

TIEŇOHRA

Shadow Game / Eefje Blankevoort, Els van Driel / Holandsko / 2021 / 52 min. / perzsky, paštsky, arabsky, anglicky, kurdsky / slovenské titulky s úpravou pre nepočujúcich / 14+

Tieňohra je experimentálne natočený príbeh o ďalekosiahlych dôsledkoch európskej azylovej politiky. V súčasnosti sa v celej Európe postavili ploty a žiadať o azyl je takmer nemožné. Tínedžeri sa brodia zasneženou krajinou a na ceste stretávajú agresívnu pohraničnú políciu. Dosiahnuť konečný cieľ je zrazu ťažšie ako kedykoľvek predtým. Ich cesta vedie naprieč celou Európou: z Grécka do Severného Macedónska, Srbska a Bosny a Hercegoviny, z Talianska do Francúzska a Holandska. Film sa natáčal tri roky, čiastočne ho natočili sami hlavní hrdinovia na svoje telefóny. 

Témy:migrácia, maloletí utečenci bez sprievodu, nelegálne prekračovanie hraníc, odlúčenie od rodiny, zraniteľnosť

Prihlasovací formulár na školské projekcie a diskusie na festivale Jeden svet 2021 nájdeš na webe festivalu Jeden svet.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.015 s.