Zóny pre každého študenta

Leto 2022 v USA: študenti, naučte sa ľahko a rýchlo po anglicky

Počas covid pandémie boli študentské pobyty i cestovanie pozastavené. So sprístupnením vakcín a zvýšenou hranicou zaočkovanosti sa hranice opäť otvárajú a my sa môžeme tešiť na Work and Travel programy. Očakáva sa, že nápor na tento typ zahraničných pobytov bude enormný, nakoľko viacerým študentom, ktorí plánovali sa zúčastniť tohto programu zostáva už len krátky čas na škole.

“Počas jedného leta sa naučíš viac než za 3 roky v škole”

Programy Work and Travel či cestovanie bez pracovnej ponuky pre zábavu, oddych či biznis sú neustále veľmi vyhľadávané. Účelov môže byť viacero, taktiež ako aj spôsobov či programov. Určite ste počuli nejedenkrát odporúčanie ísť pracovať či cestovať do krajiny, ktorej jazyk chcete ovládať. Naša respondentka Mária, bývalá študentka FMK v Trnave tento efekt potvrdzuje:

”Cestovala som do USA s minimálnymi jazykovými schopnosťami. V Amerike som ale inú možnosť komunikácie nemala a počas jedného leta som sa naučila viac než za 3 roky v škole. Je to intenzívna škola počas celých 3 či 4 mesiacov. Najväčšiu radosť mi avšak urobilo, keď som na konci pobytu dokázala rozumieť dokonca aj prízvuku rôznych etnických skupín. Bolo to úžasné. Tak rýchly progres som ozaj nečakala. Odporúčam úplne všetkým!”

Študenstké víza, Esta Visa, Pracovné víza - ktoré z toho?

Aké povolenie do USA vlastne potrebujete? Veľmi záleží na tom, v akej situácii sa práve nachádzate a čo je účel vašej cesty.

Študentské víza - Typ F1 - víza, ktoré sú určené pre študentov, ktorí budú sa v USA vzdelávať na univerzite, kolégiu či inom type školy. Zaplatenie školného je podklad pre vydanie potvdzujúceho formuláru I-20. Účel: vzdelávanie.

Esta povolenie - Esta visa - nie je to vízum, ale povolenie na vycestovanie do USA na 90 dní. Účelom cesty môže byť turizmus či biznis cesta. Získanie tohto povolenia je veľmi jednoduché. Vyplníte iba jeden formulár online z pohodlia vášho domova a už iba čakáte na potvrdenie. Častokrát sa využívajú agentúry na pomoc pri vyplnení, keďže oficiálny formulár nie je v slovenskom jazyku. Agentúra vám vie pomôcť i so zamietnutou žiadosťou či inými prípadnými potiažami oveľa promptnejšie. Účel: turizmus, biznis cesta.

Pracovné víza - je ich viacero typov, záleží od typu práce, ktorú budete v USA vykonávať. Avšak na Work and Travel programy sa najčastejšiu používa typ J-1 víz. Po vypršaní víz máte ešte 30 dní na to, aby ste sa vrátili domov. Pomocou formuláru I-94 si viete overiť oprávnenosť pobytu na území USA. Účel: práca cez leto pre študentov.

Cestovaním nielen spoznávate krajinu, krásy prírody či nových ľudí. Cestovaním sa formujú nové osobnostné črty, zvyšuje sa hranica tolerancie ku odlišnosti, zlepšuje sa ovládanie cudzieho jazyka a najmä otvárajú sa nové možnosti a prichádza neobmedzené množstvo zážitkov. Preto, ak ste študenti či už končíte školu, nezúfajte, cestujte čo vám hrdlo ráči. Avšak bezpečne a zodpovedne.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1705/leto-2022-v-usa-studenti-naucte-sa-lahko-a-rychlo-po-anglicky/