Na ocenenie Učiteľ Slovenska prišlo takmer tisíc nominácií!

Streda, 20.10.2021 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Slovenky a Slováci si učiteľské povolanie vážia a oceňujú nasadenie výnimočných pedagógov. Potvrdili to aj nomináciami na ocenenie Učiteľ Slovenska 2021. Komenského inštitút, program neziskovej organizácie Živica, dostal až 954 nominácií, pričom zdôvodnenia, prečo si daní pedagógovia zaslúžia túto poctu, sú často dojemné. 

„Môjho syna odpísali, že nebude vedieť čítať, ani počítať, prípadne ak, tak len s veľkými ťažkosťami. Pani učiteľka ho však svojím prístupom, neskutočnou trpezlivosťou, naučila čítať a dnes lúska jednu knihu za druhou. Vie aj písať a začína sa učiť strojopis. Násobenie, delenie nie je problém ani pri viacciferných číslach. Nášmu Matejovi dala iný rozmer života, na aký ho odsúdili a dokázala, čo údajne nešlo,” napísala nominujúca matka šiestaka na ZŠ.

„Nominujem pána učiteľa, pretože nie je taký, ako väčšina učiteľov. Je vždy usmiaty, energetický, vtipný, rád pomôže, nikdy vás neodbije, že nemá čas. Rád sa porozpráva, niekedy je ho až ťažké zastaviť. Je to učiteľ, vďaka ktorému je žiakom lepšie na škole, pretože nás rozosmeje a urobí nám lepší deň, keď ho stretneme,“ uviedla v nominácii študentka. 

Učiteľ Slovenska je národná cena licencovaná prestížnym medzinárodným ocenením Global Teacher Prize, realizovaná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ide o ocenenie inšpiratívnych a výnimočných učiteľov základných a stredných škôl naprieč Slovenskom. Na ocenenie tento rok nominovali najčastejšie žiaci a študenti, alebo ich rodičia, no našli sa aj nominácie od rodinných príslušníkov alebo kolegov, ktorí vidia, čo všetko sú schopní výnimoční pedagógovia vložiť do svojej práce. Regionálne je pokryté celé Slovensko, od juhu po sever, od západu na východ, aj keď by sa vzhľadom na počet škôl v hlavnom meste dalo očakávať, že nominácií z Bratislavy bude viac. 

„Nie je prekvapením, že je viac nominovaných žien, kopíruje to stav učiteľského povolania na Slovensku, ktoré robia väčšinou ženy. Nominovaných mužov je necelá pätina, no i o nich napísali nominujúci krásne príbehy,“ vraví manažérka Komenského inštitútu Zuzana Labašová. Najviac nominácií dostala jedna pani učiteľka z Michaloviec, ktorú nominovalo až 54 žiakov alebo rodičov.

Komenského inštitút teraz nominovaných pedagógov postupne oslovuje a na to, aby sa ich príbehom mohla začať zaoberať odborná porota, potrebuje, aby s nomináciou súhlasili a vyplnili prihlášku. 

„Vyzývame všetkých nominovaných pedagógov, aby svojim príbehom inšpirovali kolegov a odkázali rodičom a deťom, že všetko je možné. Našim cieľom je pozdvihnúť status učiteľa v spoločnosti a práve inšpiratívnymi príbehmi sa nám to môže podariť. Tu nejde o súťaž, podľa nás si ocenenie zaslúžia mnohí učitelia na Slovensku. Je to najmä výborná príležitosť zviditeľniť programy a pedagogické zručnosti nominovaných učiteľov a inšpirovať iných,“uzatvára Zuzana Labašová.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.018 s.