Cenu Európskeho týždňa mobility získala iniciatíva, ktorá stojí za videami Nebuď ako Laco

Pondelok, 08.11.2021 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Občianska iniciatíva Ružomberkom bajkom uspela v kampani Európskeho týždňa mobility. V utorok 19. októbra 2021 boli vyhlásené výsledky súťaže Európskeho týždňa mobility. Jedným z víťazov je aj občianska iniciatíva Ružomberok bajkom, známa napríklad aj úsmevnými videami - Nebuď ako Laco. Iniciatíva sa venuje osvete na školách o alternatívnom spôsobe dopravy, ale komunikuje aj so samosprávou a prináša aj návrhy riešení.

KRÁTKE VIDEÁ

Za iniciatívou o bezpečnejší a zdravší spôsob dopravy v Ružomberku je Miroslav Klíma, Michal Kudlička, Ladislav Matej a Roman Hruška.

Európsky týždeň mobility prebiehal od 16. do 22. septembra . Národná súťaž mala tri kategórie a občianska iniciatíva Ružomberkom bajkom získala cenu v kategórii Aktívna organizácia.

Hodnotiaca komisia skonštatovala, že občianska iniciatíva dokázala svojou kreativitou a aktívnym prístupom v pomerne krátkom čase upriamiť pozornosť na nepriaznivú situáciu v oblasti dopravy v Ružomberku a na skutočnosť, že je potrebné ju riešiť urgentne. Získala si tak množstvo podporovateľov nielen na strane obdivovateľov, ale nadviazala aj spoluprácu so svojou samosprávou, čo komisia považuje za príklad hodný nasledovania aj pre iné mesta.

,,Ďakujem, že tu môžeme byť a že ste si nás všimli, pretože v Ružomberku si nás zatiaľ nik nevšimol. Je to problém našej samosprávy a my s tým budeme naďalej bojovať. V tomto boji nám intenzívne pomohla cyklokalícia a naši kamaráti, ktorí tu nemôžu byť. Špeciálne poďakovanie patrí Romanovi, ktorý je pri každom natáčaní nášho videa. Pán minister, príďte za nami do Ružomberka, vytvoríme s vami krásne video a možno aj naša samospráva si všimne, že v tom meste sme,” povedal Ladislav Matej počas preberania ocenenia.

,,Sme radi za toto ocenenie, ktoré patrí všetkým Ružomberčanom. Veríme, že nás to posunie ďalej,” poďakoval Miroslav Klíma.

Vyhlasovateľom kampane je ministerstvo životného prostredia a záštitu nad národnou súťažou o cenu Európskeho týždňa mobility prevzal minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý napokon Ružomberčanom aj odovzdal ocenenie.

Cieľom Európskeho týždňa mobility je umožniť mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Súťaž je zároveň motiváciu pre jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklodoprava. Iniciatíva ukazuje, ako môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.018 s.