Študentské účty: Ktorá banka ponúka najvýhodnejší?

Štvrtok, 11.11.2021 14:00 redakcia
Správy pre študentov

Ste stredoškolák a premýšľate, ako si otvoriť účet v banke a hospodáriť so svojimi financiami? ČI študujete na vysokej a hľadáte ďalší spôsob, ako ušetriť? Verte, že študentský účet takúto možnosť poskytuje. Na trhu však máte na výber z veľkého množstva ponúk jednotlivých bánk a človek sa v tom môže trochu strácať. V článku vám preto poradíme, ako si vybrať študentský účet čo možno najvýhodnejšie.

Študentský účet – základné informácie

Študentský účet je určený pre všetkých, ktorí študujú na strednej alebo vysokej škole a majú vek od 15 do 26 rokov. Niektoré banky, ako napríklad VÚB banka, však ponúkajú výhody študentského účtu až do 28 alebo dokonca do 30 rokov.

Pri študentských účtoch ale platí jedna zásada, ktorá je spoločná pre väčšinu bánk. Ak chcete využívať študentský účet s výhodami, musíte každý rok banke predložiť potvrdenie o štúdiu. Pamätajte, že banky na predloženie dokladu nemusia študenta vyzvať. Túto administratívnu povinnosť máte len vo vlastných rukách. V opačnom prípade vám začne banka účtovať poplatky za vedenie účtu a transakcie, ako pri bežných účtoch.

Výhody

Benefity študentského účtu vás určite potešia. Vo všeobecnosti je ich možné zhrnúť do nasledovných bodov:

  • vedenie účtu bez poplatku,
  • elektronické bankovníctvo a služby s ním spojené – internet banking, mobilná aplikácia…,
  • povolené prečerpanie – musia byť však splnené podmienky nastavené bankou (napríklad pravidelný príjem na účet),
  • bezplatné vydanie platobnej karty,
  • posielanie peňazí cez VIAMO (pri niektorých bankách),
  • imidžová karta s vlastným dizajnom,
  • odmeňovanie pri platbe kartou,
  • možnosť úročiť financie na účte vyšším úrokom ako na bežnom účte,
  • dobíjanie kreditu u mobilného operátora,
  • možnosť výberu sporenia na sporiacom účte, a to s výhodnejším úročením, ako na bežnom účte.

Vedeli ste, že…

… až 82 % stredoškolákov vlastní študentský účet? Na vysokej škole je vlastný účet už dávnejšie samozrejmosťou.

Samozrejmosťou sú aj platby platobnou kartou u obchodníka alebo za služby bez poplatkov. Navyše, ak má študent svoj vlastný účet, život to uľahčí aj rodičom. Je totiž veľmi jednoduché vkladať peniaze na účet a popri tom zároveň kontrolovať aj finančnú disciplínu potomka. Študentský účet preto predstavuje ideálny nástroj, ako svoje dieťa pripraviť na budúcnosť a naučiť ho hospodáriť s financiami.

Pochopiteľne, do veku 18 rokov umožňujú banky rodičom nastavovať limity, ktoré môžu ich deti využívať. Od 18 rokov si už limity nastavujú študenti sami.

Prečo sú banky k študentom také štedré?

Z uvedeného vyplýva, že študentský účet sa naozaj oplatí a môžete ho získať doslova iba na pár klikov. Niektoré banky umožňujú dokonca už 15-ročným študentom, aby si svoj účet založili bez toho, aby museli prísť do pobočky ich rodičia alebo zákonný zástupca. Spoločné tiež pre všetky väčšie banky je, že ponúkajú študentský účet bez poplatkov a sú aj také, ktoré majú špeciálny účet pre študentov. Prečo je tomu tak?

Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá. Ide tu o získanie mladej klientely, ktorá často aj potom, čo už prestane spĺňať kritériá na vedenie študentského účtu, v danej banke už zostane. Väčšina ľudí totiž veľmi nerado mení svoju banku. Akonáhle si klient nastaví trvalé príkazy či inkasá, už sa mu ich potom nechce prenášať do inej banky.

Aká je ponuka bánk?

Je takmer nemožné poradiť, ktorý študentský účet je najvýhodnejší. Základné výhody sú všade rovnaké – vedenie účtu zadarmo, bez poplatkov a so základnou výbavou bežného účtu. To ostatné závisí na jednotlivých preferenciách a potrebách každého jednotlivca.

Niekto sa dá zlákať napríklad imidžovou platobnou kartou podľa svojho návrhu, iný zase siahne po možnosti prečerpania účtu alebo po službách VIAMO.

Veľký prehľad ďalších zaujímavých benefitov študentských účtov jednotlivých bánk vyzerá nasledovne:

  • UniCredit Bank – študentský a bezplatný účet od 15 do 26 rokov pod názvom U Konto. Banka na poskytnutie výhod nevyžaduje potvrdenie o návšteve školy. Kto má viac ako 26 rokov, získa U Konto zadarmo, ak mu na účet príde mesačne aspoň 400 eur. Máte tu tiež možnosť neobmedzených výberov z bankomatov skupiny UniCredit a dva výbery z cudzích bankomatov mesačne.
  • Poštová banka – pre študentov od 15 do 26 rokov bez potvrdenia o návšteve školy a zadarmo. Možnosť platenia mobilom aj hodinkami. Vďaka vernostnému programu Peniaze s5 môžete pri platení kartou u vybraných obchodníkov získať peniaze späť na účet.
  • Slovenská sporiteľňa – študentský a bezplatný účet od 15 do 26 rokov (Space Účet Študent). Ak ešte nemáte 18 rokov pre jeho otvorenie, musíte navštíviť pobočku banky spolu so zákonným zástupcom. Každý rok je nutné zaslať potvrdenie o návšteve školy. Pre mladých do 28 rokov je tu Space účet Mladý s mesačným poplatkom 2 € (ak budete účet využívať aktívne, tak zadarmo). Rovnako tu máte možnosť výberu dizajnu platobnej karty.
  • VÚB – ponuka špeciálnej edície FEJM účtov (bezplatne). Do veku 18 rokov si ho môžete založiť iba s rodičom alebo zákonným zástupcom v pobočke banky. Stredoškoláci do veku 20 rokov nemusia predkladať potvrdenie o návšteve školy. Starší študenti ho musia predkladať, aby mali účet bezplatný. Možnosť VIAMO služby, mobilných platieb cez Google Pay a Apple Pay, výber dizajnu platobnej karty a až 5 sporiacich účtov s výhodným úročením.
  • Tatra Banka – bez poplatku do dovŕšenia 26 rokov. Študentom od 15 do 19 rokov stačí na otvorenie účtu len občiansky preukaz. Starší študenti musia banke doručiť aj informáciu o dennom štúdiu. Neobmedzený počet výberov z bankomatov Tatra banky a skupiny Raiffeisen. Každý mesiac aj jeden bezplatný výber z cudzieho bankomatu na Slovensku. Možnosť služieb VIAMO, výber dizajnu vlastnej platobnej karty a pri otvorení účtu možnosť súťažiť o zaujímavé ceny.
  • Prima banka – od 15 do 26 rokov bezplatne. Možnosť získať odmenu za platby kartou alebo mobilom až do výšky 1,90 €. K dispozícii bezplatne všetky výbery z bankomatov Prima banky. Možnosť získania medzinárodnej platobnej karty a využívanie mobilnej aplikácie Peňaženka.
  • ČSOB – bezplatný FUN účet. Do 18 rokov ho získajú študenti automaticky. Študenti od 19 do 28 rokov po predložení potvrdenia o štúdiu. Možnosť povoleného prečerpania a získania kreditnej karty (len ak na účet chodí pravidelný príjem). Bezplatne výber z bankomatov ČSOB a OTP Banky a za zvýhodnenú cenu výber z bankomatov českej ČSOB, z Poštovní spořitelna v ČR, a tiež z bankomatov KBC Group. Možnosť využitia platieb do ČSOB v ČR aj v českých korunách a za rovnakú cenu ako pri tuzemských platbách.
  • mBank – od 15 do 18 rokov účet mKonto s možnosťou prvých troch výberov v mesiaci z akéhokoľvek bankomatu zdarma a bez limitu výšky výberu.
  • bank – od 15 rokov nemusíte dokladovať štúdium a nepotrebujete ani zákonného zástupcu. Ide o štandardný účet, ktorý banka ponúka aj dospelým a je bez poplatku za vedenie. Klienti majú tiež k dispozícii bezplatne všetky výbery z bankomatov 365.bank.
  • Fio banka – študenti majú nárok na dva bezplatné výbery z ktoréhokoľvek bankomatu na svete. Pre tých, ktorí študujú aspoň druhý rok na vysokej škole, je pripravené povolené prečerpanie až do výšky 350 eur.

Záver

Vo všeobecnosti je študentský účet určený pre všetkých, ktorí študujú na strednej alebo vysokej škole a majú vek od 15 do 26 rokov. Samozrejme, sú aj výnimky, kedy ho môžete mať aj nad túto vekovú hranicu. Zvyčajne je to v rámci účtu pre mladých. Väčšina bánk ho tiež poskytujú bezplatne. Niektoré dokonca aj bez toho, aby ste museli dokladovať štúdium a pri otváraní dokonca nepotrebujete ani zákonného zástupcu.

Medzi ďalšie benefity patria bezplatné výbery z bankomatov vlastnej banky a bánk rovnakej skupiny, služby VIAMO, možnosť platenia mobilom a hodinkami, povolené prečerpanie či výber vlastného dizajnu platobnej karty. Záleží len na vás, čomu dáte prednosť.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.027 s.