Skutočný darček pomohol vdovám a starkým v Libanone. Na Vianoce môžete darovať Teplo domova, Udržateľný svet či Humanitárny balíček

Utorok, 07.12.2021 10:00 redakcia
Správy pre študentov

Človek v ohrození opäť prináša možnosť darovať na Vianoce originálny Skutočný darček, ktorý po celý rok pomáha ľuďom v núdzi. V novembri podal pomocnú ruku napríklad dôchodcom a osamelým vdovám v Libanone, ktorých čaká ťažká zima. Skutočný darček im pomôže prečkať ju v teple.

Pani Fawzia podstupuje drahú liečbu rakoviny. Dvaja synovia jej zahynuli počas vojenského konfliktu, tretí prišiel po úraze s elektrinou o ruku. Vďaka Skutočnému darčeku Teplo domova má dnes pani Fawzia teplé deky a jej dom je izolovaný proti dažďu. Pred najväčšou zimou je tak uchránená. „Veľmi pekne vám ďakujem a pamätajte, že každému, kto pomôže ľuďom v núdzi sa to niekoľkonásobne vráti,” hovorí s dojatím pani Fawzia.

Skutočný darček Teplo domova starkým a opusteným vdovám v Libanone pomohol s izoláciou domov, do ktorých zatekala voda, s opravami okien aj s teplými dekami. Jedným zo starkých bol aj pán Khodar, ktorý spával na zemi na balkóne. „Aby mohol nadchádzajúce chladnejšie obdobie prežiť dôstojne, zaobstarali sme mu posteľ a teplé prikrývky. Jemu a jeho rodine sme poskytli aj priamu finančnú pomoc, aby si mohli zabezpečiť základné potraviny pred príchodom zimy. Okno na balkóne sme prekryli ochrannou fóliou proti dažďu. V byte sme tiež nainštalovali európske WC a opravili sprchu,” hovorí Lenka Kačmárová, manažérka komunikácia a PR v Človeku v ohrození.

Mnoho Libanončanov kvôli zhoršujúcej sa ekonomickej situácii nemá prístup k zdravotnej starostlivosti či k potravinám. Pracovných príležitostí je nedostatok, v krajine pretrváva ekonomická a palivová kríza, výpadky elektrickej energie sú na dennom poriadku. V zimnom období často prší a veľa domov je v zlom stave. Ľudia si nevedia dovoliť ich opravu, mnohí sa v posledných rokoch prepadli pod hranicu chudoby. Väčšina libanonských dôchodcov navyše nedostáva dôchodok. Sú tak odkázaní na svoje deti a vnúčatá.

Tento rok pribúda hneď niekoľko nových darčekov

Skutočné darčeky pomáhajú počas celého roka doma aj v zahraničí. V roku 2021 pomohli napríklad rodinám z vylúčených komunít na Slovensku alebo chudobným rodinám v Ugande a Keni, ktoré majú deti so zdravotným znevýhodnením. Zabezpečili tiež dôležité rozvojové a vzdelávacie pomôcky pre moldavské deti so špeciálnymi potrebami.

Skutočné darčeky sa delia do štyroch kategórií. Každý si môže vybrať, v ktorej oblasti by najradšej pomohol, či už je to vzdelanie, obživa, zdravie alebo pomoc na Slovensku. Človek v ohrození tiež tento rok prináša nové darčeky, ktorými reaguje na aktuálne potreby.

Jednou z noviniek je aj darček Humanitárny balíček, ktorý zachraňuje životy. „Tornádo na Morave nás tento rok všetkých šokovalo svojou bezprostrednou blízkosťou. Naši susedia z minúty na minútu stratili strechu nad hlavou a potrebovali rýchlu pomoc. Tým, ktorým sa podarilo zachrániť si životy, chýbali základné životné potreby ako jedlo, dočasná strecha nad hlavou, či zdravotný materiál,“ vysvetľuje Kačmárová. „Tento rok sme sa preto rozhodli pre nový Skutočný darček - Humanitárny balíček, ktorý v prípade nečakanej humanitárnej katastrofy ľuďom po celom svete pomôže zvládnuť najťažšie chvíle,” dopĺňa Kačmárová. 

Okrem Humanitárneho balíčka pribudli medzi novými darčekmi aj Udržateľný svet, Šanca na vzdelanie alebo Veľký človek. „Tohtoročnou novinkou je aj darček Udržateľný svet. Udržateľné správanie nie je privilégiom bohatých krajín. My preto chceme naše aktivity v zahraničí robiť čo najviac v súlade so životným prostredím. Od sadenia mangrovníkov, cez opatrenia na zadržiavanie vody a efektívne spracovanie odpadu, až po piecky na varenie, ktoré sú šetrné k prírodným zdrojom,” dodáva Kačmárová.

Človek v ohrození spolu ponúka 24 Skutočných darčekov, ktoré možno darovať napríklad pod vianočný stromček. „Skutočný darček dokáže rozosmiať, potešiť a zároveň je obrovskou pomocou pre stovky ľudí. Veľmi sa preto tešíme, že túto myšlienku opäť podporili aj známe osobnosti ako Táňa Pauhofová, Sajfa s manželkou Veronikou Ostrihoňovou, komik Fero Joke a iní,“ uzatvára Kačmárová.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.019 s.