Učme sa hodnotám solidarity a ľudskosti na medzinárodnom dobrovoľníckom tábore

Streda, 23.03.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

V tomto roku viac ako po minulé roky si potrebujeme vydýchnuť a načerpať sily v inom prostredí alebo krajine. Prihlasovanie na letné medzinárodné dobrovoľnícke tábory v Nemecku, Španielsku, Francúzsku, na Islande, či vzdialenejších krajinách začína a aktuálne ponuky nájdu dobrovoľníci na webstránke www.inex.sk. Veríme, že Ukrajina si čoskoro ubráni svoju nezávislosť a aj naši dobrovoľníci budú môcť pomáhať pri jej obnove.

Pandémia COVID-19 a vojnový konflikt v Ukrajine nám ukázali, aký bol svet, v ktorom sme žili, krehký a ľahko pominuteľný. Vo svetle udalostí posledných dní vidíme, aké nesmierne dôležité sú hodnoty solidarity a ľudskosti. Medzinárodné dobrovoľnícke projekty sú dôkazom toho, že ak máme spoločné hodnoty, vieme spolupracovať, vieme sa navzájom podporovať, a to aj na medzinárodnej úrovni v multikultúrnej skupine ľudí.

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory vznikli po prvej svetovej vojne, kedy spoločná práca mladých ľudí z rôznych krajín bola ukážkovým vyjadrením solidarity a odmietnutím nepriateľstva medzi dobrovoľníkmi z Nemecka a Francúzska – krajín, ktoré predtým proti sebe bojovali.

Ani v roku 2022 význam táborov nie je menej dôležitý. Prostredníctvom nich majú dobrovoľníci príležitosť spoznať krajinu inak, nielen ako cestovatelia. Na 1-3 týždňovom tábore dobrovoľníci z rôznych krajín opravujú historické pamiatky, pomáhajú organizovať festivaly, pripravovať program pre deti, ľudí s postihnutím, seniorov, venujú sa rôznym environmentálnym aktivitám a spoznávajú miestnych ľudí. Dobrovoľníci medzi sebou komunikujú najmä v anglickom jazyku, ale spoznávajú aj miestny jazyk a kultúru.

Multikultúrne prostredie, kde maximálne 2 účastníci sú z jednej krajiny, pomáha budovať toleranciu voči iným národom a etnikám, inakosti, pomáha predchádzať možným rasistickým, xenofóbnym a nenávistným prejavom. Prihlasovanie na letné medzinárodné dobrovoľnícke tábory začína. Nájsť ich môžete na www.inex.sk.

INEX Slovakia organizuje tábory prostredníctvom medzinárodných sietí Alliance of European Voluntary Service Organisations a Service Civil International už 29 rokov.

Toto podujatie bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.