Zóny pre každého študenta

Mesiac učenia vonku podporí rozvoj životných zručností u detí

Medzinárodný deň vyučovania vonku je globálne hnutie, ktoré inšpiruje a oslavuje hry a učenie sa vonku doma aj v škole. Tento rok pripadá na 19. máj, ale v Živici sa rozhodli rozšíriť ho na celý mesiac máj.

Živica už roky realizuje projekty združené v platforme Hurá von, ktoré na školách využívajú ako exteriérovú učebňu napr. školskú záhradu, ovocný sad alebo les. Na vyučovanie však postačí aj sídliskový trávnik či asfaltové ihrisko. Hlavným benefitom výučby vonku je okrem komplexného pochopenia učiva pomocou priameho zážitku aj rozvoj ďalších zručností u detí, potrebných v tejto dynamickej dobe plnej spoločenských a environmentálnych výziev. 

„Na základe dlhoročných skúsenosti s projektami zameranými na učenie vonku vieme, že veľká časť vyučovania na našich základných školách vrátane matematiky, chémie, jazykov, fyziky či dejepisu, sa dá bez väčších prekážok preniesť do vonkajšieho prostredia, pričom táto forma učenia rozvíja viaceré zručnosti detí potrebné pre vzdelanie v 21. storočí,“ hovorí riaditeľka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, Ivana Poláčková. 

Podľa pedagogických odborníkov by sa školy aktuálne mali sústrediť na výučbu štyroch K – kritické myslenie, komunikácia, kooperácia a kreativitaa uprednostniť tak všeobecné životné zručnosti pred technickými. 

Metodické učenie vonku posilňuje vyššie spomínané zručnosti tým, že umožňuje priame overenie poznatkov (napr. pri demonštrácii fyzikálnych zákonov alebo overovaní hypotéz pri terénnych úlohách z matematiky či biológie), nabáda k vnímaniu komplexnosti a prepojenosti javov a zároveň umožňuje spoluprácu v tímoch pri hľadaní odpovedí. Príroda sama osebe podporuje pohodu a kreativitupri učení a vytvára inšpiratívne prostredie pre rozvoj umeleckých, ale aj vedeckých zručností. 

„Radi by sme učiteľov podporili v tom, aby si vyučovanie vonku v rámci svojich predmetov vyskúšali a objavili jeho výhody. Teraz je na to tá najvhodnejšia doba – vonku je príjemné počasie a učitelia aj deti ocenia novú, sviežu formu zážitkového vyučovania,“ dopĺňa Poláčková. 

Počet slovenských škôl, kde sa pravidelne vyučuje aj vonku, neustále rastie a o tento typ učenia je veľký záujem najmä v jarných mesiacoch. Živica preto počas celého mája bude na svojich sociálnych sieťach a na webe zverejňovať zaujímavé tipy na aktivity a učenie vonku pre pedagógov aj rodičov. Inšpirácie sú na webe prehľadne rozdelené podľa predmetov, ale podporujú aj medzipredmetovú výučbu. Tvorili ich skúsení pedagógovia a lektori.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/1812/mesiac-ucenia-vonku-podpori-rozvoj-zivotnych-zrucnosti-u-deti/